Emekli kök aylığa zam oranı belli oldu! En düşük emekli maaşına yüzde 33.91 artış onaylandı

Emeklilere dev zam geliyor. Açıklama akşam saatlerinde geldi. Maaşlara ek zam için oranlar ortaya çıktı. Emekli kök maaşa tam yüzde 33.91 zam çıktı.

Emekli kök aylığa zam oranı belli oldu! En düşük emekli maaşına yüzde 33.91 artış onaylandı
Yayın Tarihi: 23.08.2023 18:50:00

Milyonlarca emekli maaş zammı hesaplamalarına devam ediyor. SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi, EYT emeklisi 16 milyonu aşkın vatandaş Temmuz ayında gelen zamla adeta yıkıldı. Emekliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi açıklamalarından yola çıkarak daha yüksek oranlar bekliyordu. Ancak zam yüzde 25’te kaldı. Asgari ücret ve memura yapılan zamların yanında emekliye yapılan yüzde 25 zam hem hayal kırıklığı yarattı hem de tepki çekti. O sebeple de bir süredir emeklileri zam eylemleri vardı. Emeklinin yüzünü güldürecek yeni bir müjde bu akşam geldi. Milyonların maaşı nihayet değişiyor. Kök aylığa zam için onay çıktı.

Emekli maaşlarına ara zam açıklamaları son dönemlerde peş peşe gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve son olarak da AK Partili Binali Yıldırım ekim ayını işaret etti. Bir yandan arazan beklentileri sürerken bir yandan da emekliler Ocak zammı için hesaplamalarını yapmaya başladı. Emekliye Ocak ayında kök maaş üzerinden zam yapılacak. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar emekliye heyecanlandırdığı. Ocakta emekliye kök maaş üzerinden %33,91 zam bekleniyor. Peki Buna göre emekli maaşı hesaplaması nasıl olacak? Emekli kök aylığa gelecek zamla birlikte emekli maaşları ne kadar artacak?



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ARA ZAM TALİMATINI VERDİ

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz en çok emekli vatandaşları Zorluyor. Çünkü emekliye Temmuz ayında yapılan zam oranı %25'te kaldı. Bu durumda da emekliler geçim sıkıntısı yaşıyor. Alım gücünün her geçen gün düşmesi aynı zamanda Hayat pahalılığının giderek artması ile birlikte emekliler ek zam beklentisi içine girdi. TBMM'de kabul edilen %25'lik zammına tepki gösteren emekliler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da emekliye ara zam yapılması için talimat geldi. Bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında çalışmaların devam ettiği ortaya çıktı. Bir yandan ara zam için beklentiler sürerken bir yandan da Ocak zammı hesaplamaları yapılıyor.


EMEKLİNİN KÖK MAAŞINA %33,91 ZAM GELECEK

Emekli maaşı Ocak zammı için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu bu konuda ilk verileri Geçtiğimiz günlerde açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Temmuz ayı enflasyonu %9.49 oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahmini güncelledi. Buna göre yıl sonunda Enflasyonun %58 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminin doğru çıkması durumunda emekli maaşlarına yapılacak artış da belli oldu. En az %33,91 enflasyon zammı maaşları eklenecek. Fakat sadece bu kadar değil aynı zamanda emekli maaşlarına seyyanen zam da eklenecek nokta bu durumda emeklinin maaşına yapılacak artış %40'a kadar ulaşmış olacak.



EKİM AYINDA ARA ZAM GELECEK

Ocak zammı hesaplanırken Ekim ayında gelecek ara zam için de yeni rakamlar gelmeye devam ediyor. Uzmanlara göre Ekim ayında emekli maaşlarına yapılacak olan ara zam en az %15 oranında olacak. Bazı uzmanlar ise oransal zam yerine seyyanen zam yapılacağını Düşünüyor. Bu durumda da en az 4000 TL'lik bir artı söz konusu olacak. Konu ile ilgili son gelişmelerin önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacağı tahmin ediliyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR