Kotun Altına Klasik Ayakkabı Giyilir Mi?

Kotun altına klasik ayakkabı giyilir mi? Giyilir efendim, hemde bal gibi giyilir. Giyilir ama… Kural ve kaidelere uymak kaydıyla. Peki birçoğunuzun kafasında şüphe oluşturan klasik ayakkabı ve kot ikilisi nasıl giyilmeli?

Kotun Altına Klasik Ayakkabı Giyilir Mi?
Yayın Tarihi: 8.11.2018 18:04:00

“Kotun altına hangi ayakkabılar giyilir?” diye sorsam eminim ki bir çoğunuz öncelikle spor ayakkabı der.Çünkü kot pantolonlar, spor ayakkabılarla gönül rahatlığıyla giyiliyor, ama iş klasik ayakkabılara geldiğinde, birçoğumuzun kafasında acabalar dönüp durmaya başlıyor. Klasik ayakkabılar adı üstünde klasik.. Kot pantolonlarsa bir o kadar günlük ve spor… Ancak bu iki zıt kavramı bir araya getiremeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

Rezil rüsva olmadan kot pantolon ile klasik ayakkabı giyebilmemiz için gereken 3 maddeyi aşağıda sıraladım:

Kot Pantolonunun tarzı
Ayakkabının Tarzı
Stilinizi dengeleme

1.  KOT PANTOLONUN TARZI

Klasik ayakkabı ile kot pantolonunu kombinlemek istiyorsan, o yırtık pırtık kotları sakince yerine bırak! Birinci ve en önemli kuralımız bu. Demek istediğim şu ki; her ne kadar kot pantolonlar, günlük giyimin ve rahatlığın sembolü olsalar da, kendi aralarında resmiyet dereceleri vardır.

Klasik ayakkabıyla kot pantolon giyeceklerin tercih etmesi gereken pantolon, koyu lacivert renkli ve tek renk olmalıdır. Asla bol kesim ve dökümlü modelleri kullanmayın. Dar kesim kotlar daha klasiktir. Paça boyu, ayakkabıya değecek kadar bırakılsa idealdir. Kısacası ayakkabının üzerinde lahana gibi kat kat paça boylarından uzak durun!



2. AYAKKABININ TARZI

Doğru kot pantolonu seçtik ama işimiz burada bitmiyor. Pantolon seçiminden sonra ayakkabı seçimi aynı öneme sahip.

Nasıl ki kot pantolonunu seçerken, spor havasını kırıp resmileştirdiysek, ayakkabı seçiminde de tam tersini yapmalıyız. Yani klasik ayakkabının, barındırdığı özelliklere göre günlük giyime en yakın, en spor halini seçmeliyiz. Böylece orta nokta bulunur, iki zıt kavram güle oynaya bir araya gelebilir 🙂

Kot pantolon ile klasik ayakkabı uyumunun en güzel örneklerini oxford ve derby ayakkabılar ile birlikte görüyoruz.

a-Oxford Ve Derby Ayakkabılar



Oxford ve derby ayakkabı arasında ki fark nedir? Solda gördüğünüz gibi Derby ayakkabıların bağcık bitimi açık. Oxford ayakkabıların ise kapalıdır. Oxford ayakkabı derby ayakkabıya göre daha klasiktir.

Ayrıca ucu zımbalı modeller,düz desensiz modellere göre kot pantolonlar ile daha uyumludur. Renk olarak her zaman siyah ayakkabılar daha klasiktir. Ben kot pantolonun altına siyahtan ziyade, kahve tonlarını daha çok yakıştırıyorum. Siyah giyinmek isteyenler ise zımba, kalın taban gibi detaylar ile siyah ayakkabının klasik duruşunu yumuşatabilirler.

b-Monk Strap Ayakkabılar


Kısacası biz bu tip ayakkabılara tokalı ayakkabı diyelim. Kot pantolon altına tek tokalı ayakkabılar, çift tokalı olanlardan daha çok uyum sağlar. Klasik oxford ve derby modellerden (Düz desensiz deri) daha sportiftir. Mokasen ayakkabılardan ise daha klasiktir.



Üstte ki arkadaşın seçimlerinde ki  hatalara hep beraber bakalım.  En büyük yanlış kot pantolon seçimi ile başlıyor. Oldukça dökümlü, açık renk bir kot seçmiş… Başta da söylediğim gibi klasik ayakkabılar, koyu renk ve dar kesim pantolonlarla uyum sağlar. Altına  Monk Strap (tokalı ayakkabı) tercih etmiş. Bu tarz ayakkabılar kot pantolonların altında uyumlu bir duruş sergilese de siyah ve çift tokalı gibi daha klasik bir tercih kot pantolon ile uyum sağlamaz.



Bu fotoğrafta ise koyu renk bir pantolon, kahve tonlarında tek tokalı ve ucu desenli bir ayakkabı ile doğru kombin oluşturulmuş. Ayakkabıya ait her detay, o ayakkabının klasiklik derecesini doğrudan etkiler.

Ben ayakkabıya değen paça boylarını daha çok seviyorum ama daha genç bir stil yakalamak isteyenler, kot paçalarını kıvırabilir. Benim size tavsiyem kıvrık kot paçası ile bu tarz ayakkabılar kullanacaksanız, uzun çorap tercih etmemeniz. Seçim sizin…



3-STİLİNİZİ DENGELEME

Kot ve klasik ayakkabıyı birlikte giyinmek isteyen bir erkek, rahatlığın yanında şık olmayı da istiyordur. Kot pantolon ve ayakkabı uyumu yakalandıktan sonra geriye kalan tek şey, kombinimizdeki diğer parçalarında bu çizginin dışına çıkmamasını sağlamak. Yani diyorum ki; Altı kaval üstü şişhane olmayın.



Peki bu noktada tam olarak ne yapmamız gerekiyor? Kot ve klasik ayakkabı uyumunun en güzel tamamlayıcısı bence gömlek ve tercihe bağlı ceket kombinasyonudur. Gömlek tercihinizi beyaz ve  açık mavi gibi klasik tercihlerden yana kullanacağınıza, biraz daha spor kesim ve spor desenleri seçin. Pötikare ve çizgili desenler kot ile mükemmel uyum sağlar.

Renk konusunda ölçülü olun. Çok göz alıcı renklerden ziyade, pastel tonlar kullanın. Düğme yakalı gömlekler tercih edilebilir. Ama bu tarz gömleklerle lütfen ve lütfen kravat kullanmayın.



Cekette desenli seçilebilir. Unutmayın! Ceket, gömlek ve aksesuardaki klasikliği, kot ceketin spor tarzına yaklaştırmaya çalışıyoruz. Bu aşamada renk ve desenlerden korkmuyoruz.

Ve söylemeden konuyu bitirmek istemedim. En önemlisi: jilet gibi olun. Bu tarzın olmazsa olmazı, üzerinize oturan, ütüsü yapılmış kıyafetlerden geçiyor.

Kaynak: www.cocohontas.net




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR