TCMB'nin Döviz Talebini Sınırlama Politikaları Rezervleri Eritiyor

TCMB'nin Döviz Talebini Sınırlama Politikaları Rezervleri Eritiyor

TCMB'nin Döviz Talebini Sınırlama Politikaları Rezervleri Eritiyor
Yayın Tarihi: 26.04.2023 22:52:00

Türk Lirası günlük değer kaybını sınırlı da olsa sürdürürken, piyasalarda TCMB'nin döviz talebini sınırlamak için attığı adımlar, veri ve seçim gündemi takip ediliyor. Bankacılar, seçime yaklaştıkça döviz talebinin arttığını ve son haftalarda mevcut politikaların zorlandığına dikkat çekiyor. Reuters'a konuşan beş bankacının hesaplarına göre, TCMB'nin bilanço verileri ve sektör öncü verilerinden toplam rezervlerin geçen hafta 4,8 milyar dolar ile 6,1 milyar dolar arasında düştüğü hesaplandı. Bu, döviz talebinin TCMB rezervlerinde geçen hafta 5 milyar dolarlık bir düşüşe neden olduğu anlamına geliyor.

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam brüt rezervler, 3 Şubat'ta 129,6 milyar dolar seviyesindeyken, 14 Nisan'da 121,5 milyar dolara indi. Bankacıların hesaplamaları, toplam brüt rezervlerin 116 milyar dolara düşeceğini, net rezervlerde ise belirgin bir düşüş beklediklerini gösteriyor.

Mevcut politikaların dolar/TL'nin kamu tarafından 14 Mayıs'ta yapılacak seçim öncesinde olması gerektiğinden daha düşük fiyatlandığını ve TL'nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler, dövize olan ilgiyi artırıyor. TCMB faizleri istisna kalmak üzere, ülke genelinde tüm faizler ay başından itibaren belirgin bir şekilde yükseldi. TCMB'nin faiz kararına odaklanan piyasalar, faizlerde bu ay değişiklik olmayacağına inanıyor ancak seçim sonrasında belirgin artışlar bekleniyor.

Dolar/TL bu sabah 19,42 civarında işlem görürken, TL depremden bugüne yaklaşık yüzde 3,1 değer kaybetti. Döviz ve altın alım-satım işlemleri arasındaki fark, TCMB'nin talimatıyla belirgin bir şekilde açılmış durumda.



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR