2021 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İlk Toplantı Ne Zaman Yapılacak?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılında uygulamaya konulacak olan asgari ücretin belirlenmesi için yapılacak ilk toplantının tarihini açıkladı.

2021 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İlk Toplantı Ne Zaman Yapılacak?
Yayın Tarihi: 28.11.2020 20:00:00

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılında uygulamaya konulacak olan asgari ücretin belirlenmesi için yapılacak ilk toplantının tarihini açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısı için işçi ve işveren temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Bakan Selçuk, "Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 4 Aralık'ta yapmasını kararlaştırdık. Sürecin şimdiden tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANACAK?

Asgari ücretin yeniden belirlenmesi sonrasında 2021’de olacak bazı değişiklikler ise şu şekilde oluştu:
İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak.
Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi yükselecek.
Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak.
İş görmezlik ödeneğinde artış yaşanacak.
Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.
Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.


ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM NASIL HESAPLANIYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor.  Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

2021 YILINDA RAKAM NE OLUR?

Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine göre 2021 yılında enflasyonun yüzde 9.4 oranında olacağını tahmin ediyor. Bu oranda artış yapıldığında brüt asgari ücret 3 bin 220 TL, net asgari ücret 2 bin 542 TL olması bekleniyor. Orta Vadeli Program (OVP) ‘da 2021 yılı için enflasyonun yüzde 8 olacağı öngörülüyor. Asgari ücret bu hedef doğrultusunda yüzde 8 oranında artırılırsa brüt asgari ücret 3.178 TL, net asgari ücret 2.510 TL olur.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR