2021'de 2. el araba fiyatları ne olur? İkinci el araba fiyatları düşecek mi artacak mı?

2021'de 2. el araba fiyatları ne olacak ? İkinci el araba fiyatları düşecek mi artacak mı ? Korona virüs başladığından beri artan araba fiyatları şüphesiz müşteriyi üzdü. Araba almak da yatırım haline gelirken kıt kanaat geçinen insanlar için araba almak zorlaştı. 2021'de araba fiyatları ne olacak ?

2021'de 2. el araba fiyatları ne olur? İkinci el araba fiyatları düşecek mi artacak mı?
Yayın Tarihi: 17.10.2020 21:00:00

2021'de 2. el araba fiyatları ne olacak ? İkinci el araba fiyatları düşecek mi artacak mı ? Korona virüs başladığından beri artan araba fiyatları şüphesiz müşteriyi üzdü. Araba almak da yatırım haline gelirken kıt kanaat geçinen insanlar için araba almak zorlaştı. 2021'de araba fiyatları ne olacak ?

Pandemi salgınının getirdiği ekonomik kriz nedeniyle diğer her şeye olduğu gibi araba fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Arabalara gelen zamlar bu zamana kadar görülmemiş kadar yüksek zamlar olurken çoğu kişi artık araba almayı yatırım olarak görmeye başladı çünkü araba fiyatları aynı altın gibi günden güne katlanarak artıyor ve düşmek yerine sürekli üzerine zam geliyor.

Bir kesim de zaten geçim sıkıntısı çekerken bir de pandeminin etkisiyle diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak da güçlük çekerken üstüne bir de arabalara üst üste gelen zamlarla birlikte araba almayı neredeyse imkansız hale getirdi ve çoğu aile ve vatandaşımız için araba almak hayal haline geldi.

Şu an yeni bir araç satın almak isteyen pek çok kişi ise yükselen fiyatlardan dolayı araba alma konusunda beklemede kalmayı tercih ediyor. Sıfır araba almak zaten çoğu aile ve kişi için imkansızken şimdi bir de ikinci el arabalara gelen zam ve yeni araç fiyatlarıyla araç sahibi olmak hayal oldu. Peki, sıfır araç stok sorunu ne zaman bitecek, sıfır araçlar ne zaman gelecek, banttan ne zaman inecek, 2021 yılında araba fiyatları ucuzlayacak mı, ne zaman düşer, düşecek mi?



Korona virüsün başlaması ve pandemi salgınıyla bir artan bir düşen araç fiyatlarının etkisinden sonra araç piyasasında  peş peşe gelen yüksek zamlar ile rekor üstüne rekor kırmıştı. Araba sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız bekledikleri her ay zarar etmeye ve araba almak için bütçeleri git gide piyasanın gerisinde kalmaya başladı. Öte yandan aracını satan kişiler ise bin pişman oldular çünkü araçları sattıkları dönemden beri günbegün değer kazandı ve sattıkları değerinin çok üstüne çıktı.

İkinci el arabalarının fiyatlarının bu kadar yükselmesinin nedenini yenilenen sıfır araç stoğu olduğunu düşünülüyor. Araba galerileri dahi sattıkları aracın yerine aynı fiyatla araç bulmakta zorlanıyor ve galeride araba sayısı yetersiz hale geliyor.

2021'de araç fiyatları ne olacak, fiyatlar düşecek mi yoksa artacak mı ?

Araba almak için bekleyen, araç piyasasını araştıran vatandaşlar araçların fiyatların düşebileceğini umut edip beklerken, konu hakkında kritik ve istatiksel açıklamayı Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık yaptı. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık: "İkinci elde fiyat artışı yıl sonuna kadar devam eder. Göstergeler onu gösteriyor. 2021'de ise düşmesinden vazgeçtik sabitleyebilirsek bile yeter. 2021'in başında her sene olan KDV, ÖTV, muhtasardaki oynamalar otomatikman fiyat yansımasına sebep olacak. Son ÖTV zammı da bu artışların tuzu biberi oldu" diyerek ikinci el araç piyasasında yükselişin 2021 yılında da devam edecek." açıklamasını yaptı.




Araç fiyatları neden yükseliyor ?

Geçen sene, 2019 senesinde yaşanan ekonomik dalgalanmadan dolayı araba almaya olan talepte gözle görülen bir azalma yaşanırken çok sayıda firma araçların ellerinde kalmaması için üretimde sınırlamaya gitmiş ve stokladıkları araba kapasitesini düşürmüştü.

Korona virüsı başladktan sonra pandemi salgınının hız kesmeden devam ettiği ve tüm dünyayı ekonomik açıdan zorladığı dönemde ilk olarak ülkelerin sınırlarının kapatılması nedeniyle otomotiv firmaları araçlara parça temini sorunu yaşamaya başlamıştır. Üretimde de büyük bir aksaklık yaşanmaya başlamıştı. Mart ayında artık virüsün pandemi ilan edilmesi ile beraberinde otomobil fabrikaları zorunlu olarak üretime ara vermeye ve sıfır araç üretimi durdurmak zorunda bırakmıştı.

Pandemi öncesinde de stoklu olarak üretim yapmayan firmalar birde 3 ay gibi bir süre üretim yapmadıkları için sıfır araç stok sorunu yaşanmaya ve alacak müşteriler için araç bulamamaya başlamıştı. İnsanların korona virüs salgını nedeniyle otobüs, metrobüs, metro ve minibüs gibi toplu taşıma araçlarından uzaklaşmaları ve insanların çok fazla bir arada olduğu kalabalık ortamlara girmekten çekinmeleri ile bir anda yükselen araba alma talebi ile beraber bekleme süreleri uzadı.

Yurt dışından aldığımız, ithal araç modellerinde sıfır araç bekleme süresi 4 aya hatta daha uzun süreye çıkmıştı. Araba almak isteyen vatandaş da alacakları sıfır arabanın gelmesini beklemek yerine ikinci el araba almaya yöneldi. Vatandaşların 2. el araba almaya yönelmesiyle 2.el arabalara olan yoğun talep sonrasında ikinci el araç fiyatları bir anda beklenmedik bir şekilde yükselmeye başladı. Bu süreçte hükümet tarafından yapılan ÖTV zammı da yükselen fiyatlara eklendi ve vatandaş şoka uğradı. Yükselen Euro kuru ile beraber sıfır araç fiyatlarına ÖTV zammının da etkisiyle ikinci zam da araç fiyatlarına eklendi ve vatandaşların araba almasını iyice imkansız hale getirdi.











 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR