31 Mart Yerel Seçimler anket sonuçları en son seçim anketi kim önde

31 Mart Yerel Seçimler anket sonuçları yayınlandı. En son seçim anketinde kim önde? 31 Mart Yerel seçimlerde merakla beklenen anket sonuçları yayınlandı. İşte 31 Mart 2019 yapılacak Yerel Seçimler anket sonucu.

31 Mart Yerel Seçimler anket sonuçları en son seçim anketi kim önde
Yayın Tarihi: 6.02.2019 11:34:00

6 Şubat 2019 son seçim anketi. 2019 Yerel Seçimlerine sayılı gün kalan Anket sonuçları merak ediliyordu. 6 Şubat 2019 tarihinde Gezici anket sonuçları yayınladı. CHP yakınlığıyla bilinen Gezici anket sonuçlarında hangi belediyede kim önde gibi sorulara yanıt verildi. Gezici Seçim anketi sizler için derledik. İşte en son Yerel Seçim anket sonuçları.

Gezici Anket Sonucu 6 Şubat 2019

Yerel seçimlere yaklaşırken büyükşehirlerdeki oy dağılımlarını, ittifakların söylemlerinin belirlediğini söyleyen Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici “Kutuplaştırma yerine sorunları çözmeye dönük söylem adayın puanını arttırıyor. Buna göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay Cumhur İttifakı AKP adayları, Adana Cumhur İttifakı MHP adayı, Bursa Millet İttifakı CHP adayı ve Mersin’de İYİ Parti adayının önde olduğu görülüyor”.



Gezici: "İyi Parti’nin Tek Büyükşehiri Mersin"

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici yerel seçimlerdeki oy eğilimlerini belirlemek üzerine 7 büyükşehirde kamuoyu araştırması yaptı. Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Mersin, Aydın, Hatay genelinde 26 - 27 Ocak 2019 tarihlerinde yapılan araştırmaya göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay’ı Cumhur İttifakı Ak Parti adayının aldığı, Adana’yı Cumhur İttifakı MHP adayının aldığı, Bursa’yı Millet İttifakı CHP adayının aldığı ve Millet İttifakının uzlaşamadığı Mersin’i de İyi Parti adayının aldığı görülüyor. İyi Parti’nin tek kazanacağı Büyükşehir, Mersin olarak görünüyor.



7 Büyükşehir'de Araştırma

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici araştırmanın örneklemini şöyle açıkladı: “TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçları dikkate alınıp, her ili temsil edecek nitelikte oluşturularak düzenlenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere her ilde ortalama 4200-4300 kişi ile yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan halkın, Mart 2019 seçimlerinde sandığa gitme gerekçeleri göz önüne alındığında, yaşadığı ilin değişime ihtiyacı olduğu, daha iyi hizmetler, yenilikler, yaşam standartlarının yükseltilmesi gibi nedenler göze çarpmaktadır. Halk, geçmişte yapılanları değil de gelecekte nelerin yapılacağını, ne gibi projelerin olacağını, yaşamına ne katacağı ve neyi nasıl iyi yapacağını aramakta ve bununla birlikte yaşadığı bölgeye getirilecek yeniliklere odaklanmış durumdadır.

Anadolu'daki kararsız seçmen oranı daha yüksek

Araştırmaya katılan halkın yaş grubu ve 2019 Yerel seçimlerde kime oy vereceği arasındaki ilişkiyi incelediğimizde Türkiye genelinde “28-43 yaş arasında kararsız seçmenin yoğun olduğu görülmektedir. 18-27 yaş arası genç seçmenin çoğunluğunun tercihinin belirlendiği, onları ikna etmenin zor olduğu görülmektedir. Anadolu şehirlerinde yaşayan 18-27 yaş arası kararsız seçmen, diğer metropol şehirlere göre genç ve kararsız seçmene göre oransal açıdan çok daha yüksektir.

Eve kapanan seçmen artıyor

Seçmen kutuplaşması konusunda görüşlerini bildiren Gezici şunları ifade etti: “Seçmen nasıl bir yol izleyecek, seçimler sadece büyük şehirlerde değil Anadolu’da dahi her bir ilde kıyasıya yarış olacak. Seçmeni kutuplaştıran karnesine eksi yazacak, seçmene sağduyu ile yaklaşan aile bağlarına önem veren, geçmişe özlem duyan bu seçmene nostalji yaşatan, hatırlatan önem kazanacak. İnanç, eve kapanma, evde zaman geçiren seçmenin de hızla artığı görülüyor, seçmene ulaşmak zorlaşıyor. Seçmen aslında küçük mutluluklar peşinde! Aile içinde zaman geçirmeyi son dönemde daha yoğun yaşadığı görülüyor ve çevreye duyarlılık, sokak hayvanları konusu önemli bir ölçüde arttığı görülüyor. Seçmen daha duyarlı daha hassas bir yapıda, önceki yıllara ait yerel seçmenin tercihleriyle şu anki seçmenin tercihleri aynı değil. Farklılıkların, ayrılıkların ayrımcılığa konu edilmeyeceği taahhüt edilmelidir. Hizmette temel ayrımın zengin-fakir, güçlü-güçsüz, küçük-büyük, yandaş-muhalif tanımlamalarına göre değil, hakeden-haketmeyen, doğru-yanlış şeklinde olacağı, zayıfın, güçsüzün, dezavantajlının, az olanın, ihtiyacı olanın pozitif ayrımcılık yapılarak sosyal adalet hedefinin gözetileceği teminat altında olmalıdır”


Muhtarlıklar önemli

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre “Yerel sorunlar mevcut başkanların ve belediyenin yanlışları ile kendisinin ve partinin doğruları karşılaştırılmalı olarak anlatılmalıdır. İktidarın özünde doğru ve güzel görünen işlerinin vatandaşa dokunan ve onları mutlu eden yönüyle yapılmasının uygun olduğunu ama aynı işlerin daha ekonomik, daha faydalı, daha sürdürülebilir, daha verimli nasıl yapılabileceği anlatılmalıdır. Aday adayı veya aday her zaman neyi değiştirecek, nasıl değiştirecek, kimlerle değiştirecek? Sorularını kendisine sormalıdır. Muhtarlıklar ve belediyeler, halkın devletle ilişkisinde kendisine fiziken en yakın olan ve ayrıca yöneticilerini kendileri seçtikleri için sorunlarını en iyi anlamalarını ve en kısa zamanda çözüme kavuşturmalarını şart gördükleri kamu kuruluşlarıdır. Dolayısıyla adayın en büyük vurgusu var olan sorunları çözmeye yönelik olmalıdır.”

7 Büyükşehir'de araştırma sonuçlarına göre;

İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay Cumhur İttifakı Ak Parti Aldığı


Adana Cumhur İttifakı MHP Aldığı

Bursa Millet İttifakı CHP Aldığı

Mersin İyi Parti aldığı görülüyor (İyi Parti’nin tek kazanacağı Büyükşehir Mersin olacak)

İSTANBUL CUMHUR İTTİFAKI AKP ADAYI BİNALİ YILDIRIM %54,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini % 45,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir, özellikle İstanbul anlamında seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği öngörülmektedir. Özellikle Refah Partisi ve akabinde AK Parti ile birlikte gelen yerel yönetim anlamındaki başarı ve bu başarıyı sağlayan 1990’lı yıllardaki İstanbul Belediyesi’nde yaşanan olumsuzlukların çöp dağlarının ve su sorununun halihazırda seçmen bilincinde hala canlı olarak yaşadığı görülmektedir. İstanbul’da bunu yapsa yapsa Ak Parti yapar diyen seçmen azımsanmayacak boyutta olduğu görülüyor. DEHAP / HDP destekli ve adayı görüntüsü millet ittifakına zarar vermiştir. Ana sebep İyi Parti ve MHP seçmeni HDP destekli aday görüntüsünü kabullenememiştir. Geçmişte iktidara bir şekilde kızan farklı partiye oyu kerhen oy veren Türk milliyetçisi ve ülkücü seçmenler Ankara, İstanbul, Adana, Aydın, Hatay’da tekrar Cumhur İttifakı’nda daha güçlü olmak için oy verdiği görülüyor. HDP Millet İttifakı’nı destekleme kararının sonucunda İyi Parti ülkede alternatif olmak yerine halkın asla oy vermem dediği parti ile yan yana görüntü vermesine halk tepki vermekte Millet İttifakı’nın Türkiye geneline yansıyacak olumsuz sonuçlar oluşturacaktır.

ANKARA CUMHUR İTTİFAKI AKP ADAYI MEHMET ÖZHASEKİ %52,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 47,8’i CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ankara’da özellikle Melih Gökçek gibi önemli bir siyasi figürden sonra Mehmet Özhaseki gibi belediyecilikte örnek gösteren bir kişinin aday gösterilmesi oy yüzdesinde yükselmeye sebep olmuştur. Mansur Yavaş’ın daha çok Melih Gökçek’le olan siyasi sürtüşmesi ile gündemde yer aldığı gözükmektedir.

ADANA CUMHUR İTTİFAKI MHP ADAYI HÜSEYİN SÖZLÜ %57,7

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre HDP’nin Zeydan Karalar’ı destekleme kararı alması Adanalılardan tepki topladı. Zeydan Karalar’ın yakın zamanda PKK terör örgütü mensubunun cenaze törenine katkı araç ve lojistik destek vermesinden adayın yıprandığı görülüyor. Adana’da kendini merkezde gören Milliyetçi, Atatürkçü seçmenin Hüseyin Sözlü’ye oy verdiği görülüyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 57,7’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hüseyin Sözlü’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 42,3’ü CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Zeydan Karalar’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. İyi Parti seçmeninin çoğunlukla ve CHP’deki Atatürkçü seküler kesimin Adana özelinde HDP ile işbirliğine olumsuz baktığı görülmektedir.

BURSA MİLLET İTTİFAKI CHP ADAYI MUSTAFA BOZBEY %51,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 48,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Alinur Aktaş’a oy vermek istediğini % 51,2’si ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Mustafa Bozbey’e oy vermek istediğini ifade etmektedir.

MERSİN İYİ PARTİ ADAYI BURHANETTİN KOCAMAZ %33,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33,2’si İyi Parti Adayı Burhanettin Kocamaz’a % 30,2’i CHP adayı Vahap Seçer’e, % 27,2 AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hamit Tuna’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir. Mersin özellikle siyasal anlamda çok parçalı bir yapı teşkil etmektedir oyların özellikle geçirgenliği adayların şahsiyeti ve bireysel özellikleri Mersin seçimlerin tahmini güçleştirmektedir.

AYDIN CUMHUR İTTİFAKI AKP ADAYI MUSTAFA SAVAŞ %52,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre CHP+İYİ Parti ve HDP yakınlaşmasına Aydın ilinde ciddi tepki olduğu görülüyor, Aydın ilindeki İyi Parti ve MHP tabanın % 85 ortalama oranla Mustafa Savaş’a oy verdiği görülüyor. Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Mustafa Savaş’a oy vermek istediğini, % 47,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Özlem Çerçioğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. HDP Seçmeninin Özlem Çercioğlu’nu desteklediği görülüyor. 

HATAY CUMHUR İTTİFAKI AKP ADAYI İBRAHİM GÜLER %53,8

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 53,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı İbrahim Güler’e oy vermek istediğini, % 43,5’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Lütfü Savaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Lütfü Savaş’ın milliyetçilerden yeteri kadar destek alamadığı onun yerine İbrahim Güler’i MHP tabanı ve ülkücülerin desteklediği görülüyor. Hatay’da ciddi bir yarış olmayacağı İbrahim Güler’in seçimi rahat kazanacağı görülüyor. HDP seçmenin Lütfü Savaş’ı ciddi oranda desteklemesine rağmen Millet ittifakının adayı Lütfü Savaş’ın % 43’ü geçemediği görülüyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR