4 Milyonluk Küçük Ülke Hırvatistan'ın 2018 Dünya Kupası Finaline Geliş Öyküsü

Dünya Kupası yarı finallerinde son dakikalarda kaybeden takım diye bilinen Hırvatistan bu sefer son dakikalarda Mario Mandzukic'in atmış olduğu golle şeytanın bacağını kırarak İngiltere'nin boynunu büktü ve tarihinde ilk defa adını finale yazdırmış oldu. Peki Hırvatistan'ın bu başarısı tesadüf mü?

4 Milyonluk Küçük Ülke Hırvatistan'ın 2018 Dünya Kupası Finaline Geliş Öyküsü
Yayın Tarihi: 12.07.2018 12:39:00

Hırvatistan milli futbol takımı, 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra yavaş yavaş avrupa ve dünya futbolunda adından söz ettirmeye başladı tarihinde ilk olarak Euro 1996'da çeyrek final maçına çıktılar. Dünya futbolunda adından ilk söz edilişleri ise Davor Şuker önderliğinde Fransa 1998'deki  üçüncülükleri olmuştu. Finalin kapısından dönen Hırvatlar, artık dünya futbolunda kendilerinden söz ettirmeye başlamışlardı. O zamanın jenerasyonunda Boksic, Posinecki ve ülkemizde teknik direktörlük yapan Tudor ve Bilic gibi isimler de yer alıyordu.



2008'e kadar olan turnuvalarda grupları geçememiş olmalarına rağmen pes etmeden daha iyi olabilmek için çalışmışlardı. Euro 2008 Hırvatlar için dönüm noktası olmuştu. Modric, Rakitic ve Mandzukic'li jenerasyonun sahneye çıktığı ilk organizasyondu.

Turnuvaya çok iyi başlayan Hırvatlar bir sürprizi gerçekleştirerek Almanya'nın da yer aldığı grupta 9 puanla lider olmuşlardı. Çok iyi oynamalarına ve yarı finali sonuna kadar hak etmelerine rağmen Türkiye ile oynadıkları maçta 119 dk 1-0 öne geçip 121 dk Semih Şentürk'ün inanılmaz golüyle 1-1 olup, ve maçın penaltılara kalarak sonucunda dramatik biçimde elenmiş oldular.



Semih'in yaşattığı travmadan sonra Euro 2016'ya kadar Hırvatistan sessizliğe gömülmüşlerdi. Turnuvaya çok iyi başlayan Hırvatlar gruplarda İspanya'nın önünde lider olarak bitirdiler. Portekiz'le oynadıkları karşılaşmada çok iyi oynayan ve topların direkte patlaması uzatmalarda maçı kaybetmelerine neden oldu.




Bu turnuvaya dek Hırvatlarda iyi başlayıp iyi oynayıp sonra bir şekilde iyi oynadığı maçı kaybetme durumu vardı bir türlü sonuca ulaşamıyorlardı ve iyi oynamalarına rağmen sonuç malesef yenilgi oluyordu.

Danimarka ile oynayacakları maçta artık takım üzerinde gezen bu kara bulut futbolcuları strese sokuyordu. Uzatmalarda kaçırılan penaltı ve seri penaltılarda Danimarka'nın kaçırdığı her penaltıya karşı penaltı kaçırmaları, herkesin gözünün önüne Hırvatistan aynı seneryoyu izleyeceğiz izlenimi veririken sonucu beklenilen gibi olmadı ve  Danimarka'yı elediler.

Aynı seneryo Rusya maçında da uzatmalarda öne geçtiler son dakikalara doğru yediler. Kaybedecekler diye düşünürken kazanmayı başardılar. Artık herşey iyi doğru gidiyordu.



Gelelim dünkü oynanan Dünya Kupası yarı final'de karşılaşacakları İngiltere maçına. Bu turnuvada Hırvat takımı şeytanın bacağını kırarak, son dakika stresinden kurtularak herşeyin daha iyiye gideceğini gösterdiler. Avrupa kupası bile kazanabilecek bir jenerasyon (Modric-Rakitic-Perisic-Mandzukic gibi isimler) yarı final bile görmeden elenecekken hak ettikleri yere finale Euro 2008'den 10 sene sonra çıktılar.

Fransa 1998'de kendilerini finalin eşiğinden döndüren Fransa'ya karşı bu kez nasıl hazırlanacaklar ve bizleri neler bekliyor pazar akşamı izleyip göreceğiz.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR