52 yaşında emekli olabilirsiniz! Bu Kişiler 52 yaşında emekli olabiliyor

SGK mevzuatı gereğinde emekli olmak isteyen vatandaşlar için günümüzde yerine getirilmesi gereken 3 koşul bulunuyor. Bu 3 koşulun aynı anda sağlanması önemli unsurlar arasında bulunuyor.

52 yaşında emekli olabilirsiniz! Bu Kişiler 52 yaşında emekli olabiliyor
Yayın Tarihi: 18.05.2020 21:29:00

SGK mevzuatı gereğinde emekli olmak isteyen vatandaşlar için günümüzde yerine getirilmesi gereken 3 koşul bulunuyor. Bu 3 koşulun aynı anda sağlanması önemli unsurlar arasında bulunuyor. Eğer 3’ü bir arada sağlanır ise emeklilik ödemesi yapılacağı açıklanmıştır. Ancak bazı özel durumlar doğrultusunda emekli olma fırsatı bulunabilmektedir. Annelere malulen emeklilik ve 52 yaşında emeklilik konularını sizlere aktarmak ve bilgilendirmek isteriz. İşte detaylar…

Çalışma hayatı boyunca yıllar boyu büyük bir emek vererek çalışan vatandaşlar SGK prim şartını, gün şartını ve yaş şartlarını yerine getirmeleri durumunda emekli olma hakkını elde ediyor. Prim şartı ile gün şartı farklı seçenekler arasında bulunsa da vatandaşlar bu ikisini sık sık karıştırmaktadır. Vatandaşlara sunulan yaş şartı ise doğrum tarihi ve işe başlangıç tarihi, doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması gibi sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

52 YAŞINDA NASIL EMEKLİ OLUNABİLİR?

Posta gazetesi yazarı SGK Uzmanı Ekrem Sarısu’ya özel durumlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlar için soru yöneltiliyor. 52 Yaşında emeklilik için özel durumu olan vatandaşlar için gerekli soru ve yanıtları şu şekilde;

Bu tür özel durumları olan vatandaşlar ise sorularına Posta Gazetesi Yazarı SGK Uzmanı Ekrem Sarısu'ya yöneltiyorlar. İşte 52 yaşında emeklilik için özel durumu olan bir vatandaşın sorusu ve yanıtı. 
  • 21 Eylül 1970 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Şubat 1990. Toplam 5600 gün prim ödemem var. Ayrıca asteğmenlik sevk tarihim 30 Kasım 2002 (test ve mülakat merkezine sevk) terhis tarihim 30 Kasım 2003. Bu şartlara göre ne zaman emekli olabilirim?"
Emekli olmak için 5 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 21 Eylül 2022’de emekli olabilirsiniz.


ANNELER İÇİN MALULEN EMEKLİLİK

Malulen emeklilik konusu günümüzde sık sık araştırılan konular arasında yerini alıyor. Özellikle kadınlar için birbirinden farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalan vatandaşlar bu konu ile araştırmalarını sürdürüyor.
  • 1 Ocak 1959 doğumlu annemin, SSK girişi 2013 yılında oldu. 912 gün primi var. Koah hastası ve iki kez kalp krizi geçirdi. Şimdi başka rahatsızlıkları da var. Annem 90 gün daha çalışarak primini 1000 güne tamamlasa, malulen emekli olabilir mi? Başka nasıl emekli olabilir?
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Anneniz 888 gün daha prim ödeyerek, primini 1800 güne tamamlarsa ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğradığına dair rapor alabilirse, 2023’te 10 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı tarihte malulen emekli olabilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yıllar boyunca prim ödeyen vatandaşlar tarafından merak edilerek sorulan sorular arasında ne zaman emekli olurum sorusu bulunmaktadır. Öncelikle emekliliğin sağlanması amacıyla 3 şartın aynı anda başarılı bir şekilde uyum sağlaması gerekmektedir. Özellikle işe başlama tarihi emeklilik için önemli unsurlar arasında bulunuyor. 1999 öncesinde işe başlayan vatandaşlar kısa süre içerisinde emekli olurken 2008 sonrasında işe başlayanlar ise emeklilik yaşları ileri tarihe uzamaktadır.

Böylelikle emeklilik için önemli olan 3 koşulu yerine getirerek emekli olma fırsatını elde edebilirsiniz. Aynı zamanda işe başlama tarihi de önemli unsurlar arasında bulunmasıyla birlikte emekli olma gününüzü ilgi çekici bir şekilde etkilemektedir.

 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR