Ali Türkşen: Türkiye'nin Çok Ciddi Güvenlik Endişesi Olması Gerek

Kardak kayalarında son günlerde yaşanan gerginlikle ilgili olarak 1996 Kardak Krizinin kahramanlarından eski SAT komandosu Ali Türkşen'e gündem değerlendirmelerini sorduk. Türkşen konuyla ilgili olarak "Yunanistan'ın Cambaza Bak oyunu" yorumunda bulundu.

Ali Türkşen: Türkiye'nin Çok Ciddi Güvenlik Endişesi Olması Gerek
Yayın Tarihi: 14.02.2018 16:55:00

Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi açıklarındaki Kardak Kayaları'nda Pazartesi gecesi hareketli anlar yaşandı.

1996 yılındaki Kardak Krizi'nin kahramanlarından emekli albay Ali Türkşen'e gündemdeki bu gerginliği sorduk.

Ali Türkşen son günlerdeki Kardak hareketliliği için; "Bu resmen Yunanistan'ın Cambaza Bak oyunu. Kardak'ta yıllardır mücadele sürüyor havası yaratıp 18 adayı ve bir kayayı tamamen işgal etmiş durumda. Bir  kere Türkiye'nin çok ciddi güvenlik endişesi olması lazım. Çünkü burnunun dibinde üzerine çevrilmiş namlular var.

Yarın karasuyu, ekonomik bölge, hava sahası gibi getirileri olacak olan o bölgede ne balıkçılık yapabiliriz, ne gemi dolaştırabiliriz, ne askeri tatbikat yapabiliriz, ne de oranın toprak altı zenginliğinden fayadalanabiliriz.


Türkiye'nin ne yapmak istiyorsa çok daha tedbirli ve alttan almadan yapması gerek. Ömrüm savaş tatbikatıyla geçtiyse de bende istemem kimseyle savaş olsun ama o zaman sende isteme. Gelipte ben senin balkonuna oturmuyorum. Benim evimin balkonun biri masa kurup yemek yemeye kalksa napıyorsun kardeşim dersin tabiki. Çok klasik hikayedir söylemek istemiyorum ama sarı öküz hikayesidir bu. Verdin mi gerisi gelir."
ifadelerini kullandı.



GERGİNLİK YENİDEN NASIL BAŞLADI?

AZ 090 borda numaralı, 27 askerin bulunduğu Yunan sahil güvenlik botu, kendisine engel olmaya çalışan, 90 metre uzunluğundaki, 703 bordo numaralı 'Umut' adlı Türk sahil güvenlik botuna sürttü. Dün ise Yunan botları, Kardak'a yaklaşmak istedi ancak Türk botları izin vermedi.

İki gündür devam eden gergin anların ardından yine bir olası Kardak Krizinin çıkması gündemde. Bugün itibariyle Kardak kayalıkları çevresinde 8 Türk botu beklerken, 6 Yunan botunun gergin bekleyişi sürüyor.



Fotoğraf: Tolga Ferhatoğlu  | 

HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR