Amerikalı Bilim İnsanlarından Koronadan En İyi Korunma Yöntemi Uyarısı

Koronavirüsten nasıl korunabiliriz? Maske virüsü engeller mi? Sperlik kullanımı tek başına yeterli mi? Bilim adamlarından en iyi korunma yöntemi açıklaması...

Amerikalı Bilim İnsanlarından Koronadan En İyi Korunma Yöntemi Uyarısı
Yayın Tarihi: 24.11.2020 18:00:00

Amerikalı bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, maske ve siperliğin üst üste takılması durumunda korona virüs bulaşma oranı azalmaktadır. Bilim insanları, siperliğin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğine dikkat çekti.

MASKE TEK BAŞINA YETERLİ Mİ?

Korona virüs salgınının şiddetli artışının ardından hastalığa yakalanmak istemeyen milyonlarca insan salgından nasıl korunacağını araştırıyor. Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin en iyi korunma yöntemleri arasında gösterilen yüz maskeleri ile ilgili dikkat çeken bilgiler ortaya çıktı. 

Kişinin kendisini korona virüse karşı koruması için en iyi yol yüz maskesi ile birlikte siperlik takmak. Araştırmalara göre plastik yüz siperleri, maske yerine tek başına kullanıldığında korona virüse karşı yeterli koruma sağlamıyor. 

Iowa Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Baş Tıbbi Görevlisi, enfeksiyon hastalıkları klinik profesörü Dr. Michael Edmond'a göre, plastik yüz siperleri, sadece maskelere ek koruma olarak kullanılmalı. Aksi takdirde plastik yüz siperlikleri virüse yakalanma riski oluşturuyor. Edmond yaptığı bir açıklmada, "Korona virüs'ün birincil bulaşma mekanizmasının damlacıklar yolu ile olduğu görülüyor. Yüz siperleri damlacıkların, virüsün enfeksiyon oluşturmak için girdiği vücut bölgeleri olan burun, ağız, göz gibi organlarla temas etmesini önlemede mükemmel" dedi.

MASKE İLE BİRLİKTE KULLANMAK GEREKİYOR

Siperliğin yan taraflarından alt kısmındaki açıklıklar sebebiyle damlacıklar vasıtasıyla virüs solunabilir. Alabama Üniversitesi Birmingham Tıp Fakültesi, VAMC bölümü klinik yardımcı doçent Dr. Joy Henningsen, plastik yüz kalkanlarının maske ile birlikte kullanıldığı takdirde enfekte birinden korunmak için  en iyi korumayı sağladığını belirtti. Physics of Fluids'te AIP Publising tarafından yayımlanan yeni bir çalışmada, plastik siperliklerin Covid-19'un yayılmasını azaltmada ne kadar etkili olduğunu incelemek ve göstermek için görsel ögeler kullanıldı. 

Çalışmaya göre yüz siperliklerinin simüle edilmiş bir öksürük veya hapşırmanın ileriye doğru ilk hareketini bloke edebildiği, ancak bazı damlacıkların siperliğin etrafında hareket ederek dışarı çıkmayı başardığı ve geniş bir alana yayıldığı açıklandı. Bu yüzden Henningsen, siperliklerin yüz maskelerinin yanında iyi bir tamamlayıcı olduğunu, ancak bunların yerine kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor. Henningsen, "Yeni korona virüse karşı gereğinden fazla silah diye bir şey yoktur. Ne kadar çok koruma olursa o kadar iyi. Maske takma, düzenli el yıkama, fiziksel mesafeye dikkat etme ve olabildiğince evde kalma çok iyi uygulamalar. Tüm bu gerekli uygulamalara bir siperlik ekleyin ve "iyi"den "mükemmel"e gidin" diyerek uyarıda bulundu.


YÜZ SPERLİKLERİ NASIL KULLANILIR? 

Henningsen ve Edmond yüz siperliğinden en iyi şekilde yararlanmak için dikkat edilmesi gerekn üç nokta vurguladı:

1-Daima maskenin üzerine bir siperlik takın.

Henningsen, siperliklerin en fazla faydayı bir yüz maskesi ile kullanıldığında verdiğini açıklayarak, "Kumaş maskeler diğer insanları korur. Bir maske takarak gösterdiğiniz fedakarlık başkalarına karşı bir iyiliktir ve bu nezaket, biri sizin için maskesini taktığında size geri döner. Her iki taraf da maske taktığında, gerçek sihir gerçekleşir. Benim maskem sizi korur; sizin maskeniz beni koruyor. Maskenizin üzerine bir yüz siperliği eklemek, pastanın üzerine krema koymak gibidir ve size koruma sağlar." dedi.

2-Siperliğin yüzünüze tam olarak oturduğundan emin olun.

Edmond, "Kalkan çene hizasına veya daha da altına kadar uzanmalıdır" dedi.Yan tarafların ise neredeyse kulaklara kadar ulaşması gerektiğini ve alın ile siperliğin önü arasında hiçbir boşluk olmaması gerektiğini ekledi. "Aksi takdirde boşluktan bir damla gelip yüzünüze düşebilir" şeklinde açıkladı.

3- Her kullanımdan sonra siperliğinizi temizleyin ve dezenfekte edin.

CDCTrusted Source, varsa üreticinin talimatlarına bakılmasını önermekte. Herhangi bir talimat yoksa, görünür kirleri çıkarmak için nötr bir deterjan kullanın ve ılık suyla temizlenmeli, sonrasında ise durulanmalı. Ardından siperliğin tercihen klor bazlı bir solüsyonla dezenfekte edilmesi tavsiye edilmekte. Temizlik için alkol kullanılması zamanla plastiğe ve yapıştırıcılara zarar verebilir. Ek olarak alkol, siperliğin parlama önleyici veya buğulanmayı önleme özelliklerini de ortadan kaldırabilir. Kalıntıları gidermek için temiz su ile tekrar durulanmalı. Nemi gidermek için ise kurutma makinesiyle kurutulması veya temiz havlu kağıt kullanılması gerekmekte.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR