Anıt Mezar Üzerindeki Tüyler Ürpertici Uyarı!

UNESCO'nun geçici miras listesinde bulunan Bursa'nın İznik ilçesinde 1500 yıllık oda mezarları keşfedildi. Mezar taşında yazılan yazılar arkeologları şok etti…

Anıt Mezar Üzerindeki Tüyler Ürpertici Uyarı!
Yayın Tarihi: 28.11.2020 10:00:00

UNESCO'nun geçici miras listesinde bulunan Bursa'nın İznik ilçesinde 1500 yıllık oda mezarları keşfedildi. Arkeologlar, 8 insana ait kemiklerin bulunduğu 5'inci yüzyıla ait mezarların üzerinde bulunan mesajı Türkçe'ye çevirince büyük bir şok yaşadı. Mezar taşında, “Kimsenin tabutu yok etmesine izin verilmemelidir. Kim onu yok ederse kıyamet günü Tanrı'ya hesap verecektir” sözleri yer aldı.

1500 YILLIK MEZAR ODALARI

Bursa'nın İznik ilçesinde erken Roma dönemine ait lahit mezarların bulunduğu 10 dönümlük zeytinlik, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlâk edilmişti.

Hisardere yolu üzerinde bulunan bu zeytinlikte bir yıla yakın devam eden çalışma sonrası Terrakota'dan yapılan özel mezar odaları ortaya çıktı.

Arkeologlar, birinde 6, diğerinde ise 2 insana ait kemiklere rastladı. Bir mezar taşında keşfedilen ve Türkçeye çevrilen yazı ise tarihçiler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. 1500 yıllık olduğu tahmin edilen özel mezar odasında arkeologların çalışmaları devam etmekte.


"KİM O'NU YOK EDERSE, KIYAMET GÜNÜ HESAP VERECEKTİR"

İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu, "Biz bu kitabeyi Prof. Dr. Boris Dreyer'e çözdürdük. 5. yüzyıla ait mezar taşı. Bunun üzerinde de bir kadının hem 48 yaşında ölen kocası, hem de 14 yaşında olan oğlu için bir mezar yaptırdığını anlıyoruz." diyerek mezar taşında,

“Ben Herennia Vitalia. Bu tabutu 48 yıl yaşayan ve Phretens’in ilk lejyonu olan sevgili kocam Lulius Valentinus Christian ve 14 yıl yaşayan oğlum Lul için diktim. Kimsenin tabutu yok etmesine izin verilmemelidir, ama kim onu yok ederse kıyamet günü Tanrı'ya hesap verecektir" ifadelerinin olduğunu söyledi.

ÇALIŞMALAR BİLİMSEL DANIŞMANLIKLA DEVAM ETMEKTEDİR

İznik Müze Müdürü Türkmenoğlu, 1'inci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bölgeden çıkan eserler hakkında ise, "Kazı çalışmalarımız Müze Müdürlüğü başkanlığında ve 9 Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç’in bilimsel danışmanlığında yürütülmektedir. Kazı çalışmalarında bugüne kadar 3 lahit ile birlikte çeşitli çapkı mezarlar ve oda mezar örnekleri ortaya çıkarılmıştır" dedi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR