Anthony Blinken ABD Dışişleri Bakanlığı'na Atandı!

Son dakika... ABD'de 3 Kasım'daki başkanlık seçiminin galibi Demokrat Partili Joe Biden, kabinesinde yer alacak önemli isimleri duyurdu…

Anthony Blinken ABD Dışişleri Bakanlığı'na Atandı!
Yayın Tarihi: 26.11.2020 14:00:00

ABD'de 3 Kasım'daki başkanlık seçiminin galibi Demokrat Partili Joe Biden, kabinesinde yer alacak önemli isimleri duyurdu. Biden, dışişleri bakanlığı için Blinken'i tercih ettiğini açıkladı. Blinken Senatodan onay aldıktan sonra göreve başlayacak.

KABİNEDEKİ İSİMLER DEĞİŞİYOR

ABD'nin seçilen başkanı Joe Biden, Anthony Blinken'i Dışişleri Bakanlığına atadı. Biden, kabinesinde önemli pozisyonlarda yer alacak isimleri de açıkladı. Dışişleri Bakanlığı görevine üst düzey dış politika danışmanlarından Blinken'ı getireceğini belirten Joe Biden, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak Sullivan'ı seçti.

Biden'ın başkan yardımcısı olduğu dönemde de ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Sullivan, Hillary Clinton ABD Dışişleri Bakanı görevindeyken, siyaset planlama biriminin başındaydı.

20 Ocak'ta görevini tamamen devralacak olan Biden'ın dışişleri bakanlığı için tercih ettiği Blinken, Senatodan onay aldıktan sonra göreve başlayacak.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yardımcı olan 58 yaşında olan Blinken, Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği görevine siyahi Linda Thomas Greenfield gelecek. Greenfield 35 yıl boyunca ABD Dışişleri Bakanlığında kariyer diplomatı olarak görev yapmıştır.

Biden'ın Latin kökenli Alejandro Mayorkas'ı İç Güvenlik Bakanlığının başına atayacağı belirtilirdi. Mayorkas, Obama döneminde İç Güvenlik Bakan Yardımcısı görevini yürütmüştü.

Verilen bilgilere göre Joe Biden'ın, Hazine Bakanı olarak eski Fed Başkanı Janet Yellen'ı seçmesi bekleniyor. Atama gerçekleşirse Yellen tarihteki ilk kadın ABD Merkez Bankası Başkanlığı’nın ardından ilk kadın Hazine Bakanı olacak.

Biden, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü için de Avril Haines'i seçti. Haines, Baracak Obama yönetiminde eski CIA Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı yapmıştı. Haines'i Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yapacak ilk kadın olacak.


Obama döneminde Dışişleri Bakanı olan John Kerry ise Joe Biden'ın İklim Değişikliği Özel Temsilcisi olarak görev alacak.

ANTHONY BLİNKEN KİMDİR?

ABD'nin küresel imajını düzeltmesi beklenen 58 yaşındaki Blinken, Obama döneminde hem Beyaz Saray, hem Dışişleri Bakanlığı hem de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde görev yaptı. 

Uzun yıllar Biden ile çalışan ve dış politikada 30 yıllık tecbüresi olan Blinken, Obama döneminde 2015-2017 yıllarında Dışişleri Bakan Yardımcılığı olarak görev yaptı.

Yönetimin DEAŞ'a karşı mücadele, Asya ile ilişkileri yeniden dengeleme ve küresel mülteci krizi gibi konularda yürüttüğü diplomaside başı çeken Blinken, eski başkan Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını yaptı.

Obama'nın ilk döneminde Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı olan Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesinde de 2002-2008 yılları arasında Biden ile birlikte çalıştı.

Blinken, 1994-2001 yılları arasında eski başkan Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nde de bulundu.

Biden ve Başkan Yardımcılığına seçilen Kamala Harris'e seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığı yapan Blinken, öncesinde ise Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement düşünce kuruluşunun direktörlüğünü yaptı.

Kamu görevlerinde bulunmadan önce The New Republic dergisinde muhabirlik yapan ve dış siyaset üzerine yazılar yazan Blinken, "Ally Versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline Crisis" kitabının yazarıdır.

Lise eğitimini Paris'te alan Blinken, Harvard ve Columbia Üniversitelerinde hukuk okumuştur.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR