Asgari ücret, emekli maaşları ve taşeron işçi maaş zam oranları belli oluyor

Asgari ücret, emekli maaşları ve taşeron işçi maaş zam oranları 2021. Devletin yeni dönemde maaşlara yapacağı zam oranları yılın sonuna doğru yaklaşırken gündem konusu oldu. Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek ? Asgari ücret ve taşeron işçi maaşlarına ne kadar zam gelecek ?2021 maaş zam oranları.

Asgari ücret, emekli maaşları ve taşeron işçi maaş zam oranları belli oluyor
Yayın Tarihi: 22.10.2020 21:07:00

Asgari ücret, emekli maaşları ve taşeron işçi maaş zam oranları 2021. Devletin yeni dönemde maaşlara yapacağı zam oranları yılın sonuna doğru yaklaşırken gündem konusu oldu. Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek ? Asgari ücret ve taşeron işçi maaşlarına ne kadar zam gelecek ? 2021 maaş zam oranları.

Bakanlar Kurulu yeni dönemde çalışan vatandaşlara sağlayacağı maaşlar ile ilgili merak edilen bilgileri ve tahmini 2021 maaş zam oranlarını açıklamaya başladı. 2020 senesinin sonuna doğru yaklaşıp 2021 yılına iyice yaklaştığımız bu günlerde kamuda taşeron işçi olan vatandaşların maaşlarının ne kadar artacağı, asgari ücretle çalışanların maaşlarının zam oranları ve emekli maaş zamları vatandaşların arasında merak konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2020 değerlendirmesi ve 2021 yılı ekonomi değerlendirmelerini ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2021 yılı çalışmalarını inceleyelim.



Korona virüsün çıkması ve Pandemi salgının hayatımıza girmesiyle Türkiye geneli milyonlarca vatandaş ekonomik anlamda sorun yaşamaya, geçim derdine odaklandı. Türkiye'de ekonomideki son gelişmelerden sonra vatandaşın alım gücü zayıfladı ve çoğu aile, vatandaş nasıl geçineceği ile ilgili kara kara düşünmeye başladı. Araç, konut, altın derken temel ihtiyaç ürünlerine gelen zamlar ve başta dolar kuruna bağlı olarak yükselen enflasyon oranları sonrası vatandaşlar yeni dönem maaş zammını merak etmeye ve yeni sene de ne kadar maaş alacaklarını araştırmaya başladılar. 2020 senesinin son aylarına doğru yaklamış, 2021 yılına girmek üzereyken kimin ne kadar maaş alacağı büyük bir merak konusu oldu. Taşeron işçiler, emekliler ve asgari ücretli çalışanların yeni dönem 2021 maaş zamlarını inceleyelim.

Asgari ücret yeni dönem maaşı ne olacak ?

Çalışma Bakanlığı, TİSK ve Türk İş tarafından gerçekleştirilecek görüşmeler sonunda ​asgari ücretle çalışan vatandaşlar için maaş zammı Aralık ayında kesinleştirilip vatandaşlara açıklanacak. Asgari ücret ile çalışan vatandaşlara 2020 yılı sonunda enflasyon oranları kadar bir zammın maaşlarına uygulanacağı söyleniyor. 2020 yılı enflasyon oranlarına göre ortalama yüzde 10.00 ile yüzde 12.00 arasında bir zam yapılabileceği konuşuluyor. Hükümetin 2019 yılı ve öncesinde ki yıllarda olduğu gibi vatandaşlarına bonkör davranıp maaşlarına normalin üzerinde bir zam yapması durumunda ise bu oranın yüzde 15'e yükselebileceği konuşulanlar arasında.

Emeklilerin yeni dönem maaşları ne olacak ?

Emekli vatandaşların maaş zam oranları 2020 yıl sonu enflasyon oranlarına doğrudan bağlı olarak belli olacak. Emekli vatandaşlar, 2020 yılı sonu enflasyon oranına bağlı olarak maaş alacaklar. Maliye Bakanlığı'nın Yeni Ekonomi Programı kapsamında 2020 yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 10.50 olacağı tahmin ediliyor.


Merkez Bankası'nın 2020 yıl sonu enflasyon beklentilerine göre ise yüzde 11.76 civarında bir oran olacağı tahmin ediliyor.

Maliye Bakanlığı'nın 2020 yıl sonu hedefleri gerçekleşirse emekli maaşlarına yüzde 4.75 zam yapılacak ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2020 yıl sonu hedefleri gerçekleşirse emekli maaşlarına yüzde 6.01 oranında zam yapılacak.

Taşeron işçilerinin yeni dönem maaş zam oranları ne olacak ?

Taşeron işçilerin 2021 yeni dönem maaşlarının belirlenmesinde, maaş zam oranlarına ilişkin yapılan değerlendirmelerde enflasyon oranları etkili olacak. Aile, Sosyal ve Çalışma Bakanlığı ile beraber yetkili sendika tarafından gerçekleştirilecek taşeron işçileri maaş zam oranları görüşmelerin ardından 2021 yılı ve sonrasında ki dönem için taşeron işçilere maaş zam oranları tahminleri açıklandı. Açıklanan 2021 yılı taşeron işçi maaş zam oranlarına göre 2021 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8.5 ile yüzde 1.75 arasında bir zam yapılabileceği söz konusu.









 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR