Bakan Duyurdu! Emekliye 355 TL İntibak Zammı Geliyor!

Kovid-19 sürecinin zorlu geçmesine rağmen bu dönemde emeklilerin birçok avantajdan faydalandığını söylemek gerekir. En düşük emekli maaşının bin 500 TL’ye çıkartılmasının yanı sıra kronik rahatsızlığından dolayı sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya kalan emekli vatandaşların maaşları

Bakan Duyurdu! Emekliye 355 TL İntibak Zammı Geliyor!
Yayın Tarihi: 14.08.2020 20:34:00

Kovid-19 sürecinin zorlu geçmesine rağmen bu dönemde emeklilerin birçok avantajdan faydalandığını söylemek gerekir. En düşük emekli maaşının bin 500 TL’ye çıkartılmasının yanı sıra kronik rahatsızlığından dolayı sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya kalan emekli vatandaşların maaşları bizzat PTT görevlileri tarafından evlerine getirilmiştir. Bunun yanı sıra, görüşülme aşamasında olan farklı konular bulunmaktadır. Memurlara ödenen aile yardımının emeklilere de ödenmesi noktasındaki talebe devletin olumlu yanıt vermesi beklenmektedir.

Son yapılan açıklamanın ardından emekli vatandaşların 355 TL zam alma ihtimali ortaya çıktı. Milyonlarca emekli belki de aylardır intibak zammını bekliyordu. Söz konusu zammın ardından en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı ise ayrı bir merak konusu olarak dikkat çekiyor.

İntibak Zammından Kimler Faydalanabilir?

Memur ve Bağ-Kur emeklilerinin uzun süredir beklediği intibak zammıyla ilgili güzel gelişmeler yaşanıyor. Memur emeklilerinin intibak zammı talebi bir süredir Memur – Sen tarafından dile getiriliyordu. SSK ve Bağ-Kur’lu vatandaşların söz konusu talebi yerine getirildiği takdirde emekli maaşlarına 355 TL zam gelmesi ihtimali bulunuyor. Bu noktada, 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlara ilk etapta 50 ila 355 TL arasında zam gelecek gibi duruyor. Peki, intibak zammının ardından en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Memur emeklilerinin birçok talebi bulunuyor. Her şeyden önce, kurum kaynaklı farklardan dolayı herkesin farklı maaş almasına yönelik durumun ortadan kaldırılmasını dile getirenlerin sayısı bir hayli fazla! Ayrıca, 2000 yılından sonra emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lular, 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlara tanınan ayrıcalıkların kendilerine de tanınmasını istiyorlar. Memur emeklilerine yönelik intibak talebi; toplu iş sözleşmesi sırasında Memur-Sen tarafından gündeme getirilmişti. Bu talep hayata geçirildiği takdirde düşük maaş sahipleri arasında bulunan farkların ilave ödeme yapılarak ortadan kaldırılması bekleniyor.

Tüm bunlara ek olarak, memurların dile getirmiş olduğu farklı istekler de bulunuyor. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesinde olması gerektiği ifade ediliyor. Taban emekli aylığı asgari ücret ile eşitlendiği takdirde ek ödeme dahil olmak üzere en düşük emekli maaşının yine asgari ücret seviyelerinde olması bekleniyor. Ayrıca, sağlıkta ek ödemeler kaldırılarak emekli maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmayacak. Ek ödemeye verilecek oran yüzde dört veya beş oranında olduğu takdirde 255, yüzde sekiz olduğu takdirde ise 382 lira olmak üzere maaşlarda artış yapılmış olacak. Bir başka deyişle, intibak gerçekleştiği takdirde emekli maaşlarında 355 TL’lik zam söz konusu olacak. Emekliler için taban aylığı yükseltilirken emekli vatandaşların Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki dönem ikramiye ve promosyon imkanından faydalanmasına izin verilecek.

Emeklilerin Talepleri Uygulandığı Takdirde Neler Değişecek?

  • Taban emekli aylığının asgari ücret ile eşitlenmesi halinde emekliler her ay ek ödeme dahil olmak üzere en az 2 bin 324 lira kazanacaktır.
  • Emeklilerin maaşında herhangi bir kesinti yapılmayacak.
  • İntibak yapılması halinde 2000 yılı sonrasında emekli olan vatandaşların da 355 liraya kadar uzanan emekli maaşı zammı alması söz konusu olacaktır.
Emekli ek ödemesi; 5454 sayılı kanun doğrultusunda emekli ve hak sahiplerinin gelirlerine ve almış oldukları maaşlara göre her ay belirli oranlarda almış oldukları ödemeyi ifade etmektedir. 2006 yılına dek vergi iadesi olarak yapılmış ödeme günümüzde ek ödeme başlığı altında yapılmaktadır. Ek ödeme miktarları; devlet memuru aylık katsayısında meydana gelen artış oranlarına göre arttırılmaktadır. Sonuç olarak, emekli vatandaşları ilerleyen günlerde güzel gelişmeler beklemektedir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR