Başak Burcu Yiğit: Artık Kadınlar Bitcoin, Ethereum ve Blockchain'le Çok İlgili

Blockchain konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden, İstanbul Blokchain Women Platformu kurucularından ve Global B danışmanlarından Başak Burcu Yiğit ile Türkiye'deki kadınların Blockchain'e bakış açısını ve bu konuda yakında düzenlenecek çok önemli bir etkinliğin detaylarını konuştuk.

Başak Burcu Yiğit: Artık Kadınlar Bitcoin, Ethereum ve Blockchain'le Çok İlgili
Yayın Tarihi: 23.11.2018 12:02:00

Kadınlar Blockchain’i anlatacak!
 
Bahçeşehir Üniversitesi Blockchainist Merkezi ve Global B işbirliği ile Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor. Bitcoin ile hayatımıza girmiş blockchain teknolojisi sektör öncüsü kadınlar tarafından, 12 Ocak 2019 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde ÜCRETSİZ bir etkinlik ile anlatılacak. Etkinlik bilişim sektöründe çalışan kadın sayısının azlığına dikkat çekerek, kadınlara daha fazla fırsat verilmesi için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Istanbul Blokchain Women Platformu kurucularından ve Global B danışmanlarından Başak Burcu Yiğit ile etkinliğin detaylarını konuştuk.



Bize kendinizden bahseder misiniz?
 
İş hayatım boyunca çok farklı sektörlerde çalışma fırsatı buldum. Ancak kariyerimi etkileyen önemli bir kırılma noktasını, saygı değer hocam Prof. Dr. Nilgün Cılız’ın müdürlüğünü yaptığı, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi’nde (tam adı daha uzun) araştırmacı olarak çalıştığım sırada yaşadım. Bu süreçte bir çok farklı projede (dünyayı değiştireceğine inanılan projelerden) yer alma fırsatı buldum. Aynı dönemde UN SDSN-Y (United Nations Sustainable Development Solutions Network Youth) oluşumunun Türkiye temsilciliğini yaptım. Oluşum Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve geleceğe etkilerini anlamama vesile oldu.

2017 Kasım ayında herkes Bitcoin’in ve arkasında yatan blockchain teknolojisinin geleceğimizi değiştireceğinden söz ediliyordu. Blockchain teknolojisi dünyayı daha iyi bir yer yapacak potansiyeli taşıyordu. Ben de dünya daha güzel bir yer olmalı hayaliyle yaşayanlardan biri olarak blockchain teknolojisine ilgi duydum ve bu hususta çalışmaya  başladım. İşte blockchainle yollarımız böyle kesişti.



 
Etkinlik fikri nereden çıktı? 
 
Sevgili Sima Baktaş (Global B-Kurucu ortağı) geçtiğimiz Haziran ayında Newyork’da gerçekleştirilen Women on the Block etkinliğinde konuşmacı olarak katılarak bizleri gururlandırmıştı. Sima Türkiye’ye döndüğünde, Sima ve sevgili Ebru Taş (İstanbul Blockchain Women, Co-Founder) ile beraber konuşurken neden böyle bir etkinliği Türkiye’de de yapmıyoruz dedik. Hem sektördeki kadın sayısını artırmak için farkındalık yaratırız, hem de sektörde sayısı çok az olan başarılı kadınları destekleyebiliriz. Ancak bunun için önce bir topluluk yaratalım halihazırda sektörde olan kadınları bir araya getirip sinerji yaratalım diye düşündük. Bunun için Istanbul Blockchain Women Platformu’nu kurduk.
 
Etkinliğe katılmak için ne yapmak gerek?
 
Etkinlik Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde 12 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşecek. Ücretsiz davetiye için www.wecanblockit.org  web adresi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. Kadın ve erkeklerin katılımına açıktır.
 
Biraz da Istanbul Blockchain Women Platformu ‘dan bahsedebilir misiniz?
 
Kadınlar dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Türkiye’de de durum farksızdır. Tüik, 2017 verilerine göre kadın nüfusu, toplam nüfusun %49,8 ‘i kadardır. Kadınlara fırsat eşitliliği tanımamak nüfusun yarısını göz ardı etmek ekonomiden uzak tutmak değil midir? Ayrımcılıkların ortadan kaldırılması yalnız temel insan hakkı değildir, aynı zamanda bizim gibi gelişmemiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için kritik önem taşır. Klişe olacak belki ama gelişmiş ülkelere gittiğinizde kadınları her sektörde, aklınıza gelmeyecek işlerde çalışırken görmeniz mümkün. Bizde ise sokakta kadın göremeyeceğiniz sayısız belde var maalesef.



Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 5. Maddesi olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”nin de dikkat çektiği üzere kadınlar ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin çarpan etkisi yarattığı ve ekonomik büyümeyi, her alanda gelişmeyi hızlandırdığı defalarca kanıtlanmıştır. Biz de bu hedefe hizmet edecek şekilde, kadınların blockchain ekosistemindeki varlığını artırmak  ve farkındalık yaratmak amacıyla tamamen non-profit bir oluşum olarak kendimizi konumladık.

Misyonumuz kız çocuklarını ve kadınları bu alanda destekleyecek eğitim, konferans, zirve gibi faaliyetler gerçekleştirmek. Bu hususlarda kurumlarla olası işbirlikleri için görüşmelerimiz sürüyor. 

Platforma katılmak için ne yapmak gerek?
 
Öncelikle kadın olmak gerekiyor. [email protected] mail adresine kişisel bilgilerinizi gönderirseniz değerlendirme sonrasında uygun görülür ise platforma katılabilirsiniz. Ancak ücretsiz etkinliklerimiz ve eğitimlerimizden haberdar olmak isterseniz web sitemizi veya sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
 
Son olarak bitcoin fiyatı hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Bitcoin bizlere devletlerin, 3.parti kuruluşların otoritesine değil sayıların ve matematiğin gücüne güvenmemiz için armağan edildi. Ben başından beri Bitcoin’in hayatımıza kattığı blockchain teknolojisi ve devrimsel yönü ile ilgileniyorum. Bitcoin’i fiyat paralarla karşılaştırıp değeri artar mı, düşer mi diye düşünerek insanların yanılgıya düşmesi Bitcoin’in felsefesine çok aykırı buluyorum. Bu şekilde düşünmek bu tartışmalara girmek devrimsel bir olguyu kirletmek gibi geliyor. Bence Bitcoin’i yada ilerde oluşacak x bir kripto parayı kağıt paralarla alamayacağımız dönemleri konuşmalıyız.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR