Başvuran Herkese 1660 TL Destek! Son Tarih Haziran Geç Kalmayın

Dünya üzerinde meydana gelen Covid-19 salgını sebebiyle birçok işçi işsiz kalarak evinde kendini karantina altına almış bulunmaktadır. Çalışamayan vatandaşlara İŞKUR kısa çalışma ödeneği adı altında maaş desteği verecektir. Asgari ücretle çalışan işçiler 1752 TL ödeme alma fırsatını elde edecekler.

Başvuran Herkese 1660 TL Destek! Son Tarih Haziran Geç Kalmayın
Yayın Tarihi: 4.04.2020 17:30:00

Dünya üzerinde meydana gelen Covid-19 salgını sebebiyle birçok işçi işsiz kalarak evinde kendini karantina altına almış bulunmaktadır. Çalışamayan vatandaşlara İŞKUR kısa çalışma ödeneği adı altında maaş desteği verecektir. Asgari ücretle çalışan işçiler 1752 TL ödeme alma fırsatını elde edecekler. Asgari ücretlilere 1752 TL destek sağlanmasıyla çalışamayan vatandaşlara müjde veren haberimizin detaylarını inceleyelim!

Peki, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapma şartları nelerdir? Kısa çalışma ödeneği sayesinde asgari ücret ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prim esas alınmasıyla birlikte kazancının brüt toplamının yüzde 60 ödemesi yapılacaktır. Ancak bu ödenekten sadece 3 ay faydalanma olanağı sunulmaktadır. SGK’ya bildireceğiniz primlerin esas alınmasının yanı sıra daha önce farklı bir gerekçeyle yararlanmış iş yerlerinin de bu fırsattan yararlanma hakkı bulunmaktadır.
Aynı zamanda asgari çalışan sayısına bakılmaksızın ve sigorta prim ya da vergi borcu olan herkesin bu fırsatı değerlendirme olanağı bulunmaktadır. Böylelikle Asgari ücretlilere 1752 TL destek! Kampanyasının başlatılmasıyla çalışamayan vatandaşlarımızı müjde verilmektedir. Peki, kısa çalışma ödeneğine nasıl başvurabiliriz? Sorunuzun cevabını verelim…

İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği

Kısa çalışma ödeneği, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte geçici yasa tasarısı haline gelmiştir. Başvurmanız için gerekli olan şartlar kolaylaştırılarak mağdur vatandaşlarımıza müjdeli haber gelmektedir. Bu ödenek İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır. İşverenler Coronavirüs salgını sebebi ile zor durumda kalmaları halinde bu olanaktan faydalanabilmek için öncelikle istihdamı koruması ve işçi çıkarmaması gerekmektedir. Çıkarılan her bir işçi için başvuru yapan işletmelerin başvuruları reddedilecektir. Aynı zamanda şahsi olarak yapılacak olan başvuruların tamamı reddedilecektir.


Daha öncesinde kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için çalışan kişinin 4 ay boyunca çalışması ve en az 600 gün prim ödemiş olması şartı bulunmaktaydı. Ancak şartlar bu duruma gelmesiyle birlikte Meclis’te kabul edilen yasa ile 600 gün prim ödemesi şartının 450 güne, 4 ay çalışma şartı da 2 aya kadar düşürülmüştür. Böylelikle 2 ay çalışan ve 450 gün prime sahip olan kişiler kısa çalışma ödeneğine başvurarak bu ödeneği almayı hak kazanmıştır. Bu düzenleme 30 Haziran 2020 tarihinde kadar geçerli olmaktadır.

Asgari ücretli çalışan vatandaşlar vergilerin düşürülmesiyle birlikte 1.752,40 TL ödeme alabilecektir. Ancak 4 Bin TL maaş alan vatandaşlar, vergilerin düşürülmesiyle birlikte 2.381,78 TL ödeme almasının yanı sıra 7 Bin TL maaş alan vatandaşlar ise aynı şekilde vergilerin düşürülmesiyle birlikte toplam 4.380,99 TL kısa çalışma ödeneği alma fırsatını elde etmektedirler.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir?
  • Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişilerin süresi 3 ayı geçmeyecektir.
  • Asgari çalışan sayısı göz önünde bulundurulmayacaktır.
  • Herhangi bir sebepten dolayı daha önce yararlanan iş yerleri de bu ödenekten yararlanabilecektir.
  • Sigorta prim ya da vergi borcu olan kişilerin borçları göz önünde bulundurulmayarak yararlanabileceklerdir. Ancak SGK’ya bildirdiğiniz primler esas alınacaktır.
  • Kısa çalışma ödeneğine işverenin başvuru yapması gerekmektedir. Böylelikle bu ödenek sayesinde işçiye aylık olarak ödeme yapılacaktır.
  • Şartlara uyan yabancı işçiler de bu ödenekten faydalanma fırsatı bulunmaktadır. Kısa çalışma ödeneği alan işletmeler aynı zamanda diğer istihdam teşviklerinden de yararlanma fırsatını bulabileceklerdir.
  • Kısa çalışma ödeneği çalışanın genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Fonu’ndan ödenecektir.
Başvuru Nasıl Yapılır?

İşveren Corona virüsten olumsuz olarak etkilenmesiyle alakalı olarak kısa çalışma ödeneğinin talebinde bulunması gerekmektedir. Böylelikle Kısa Çalışma Talep Formu ve Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini İŞKUR posta adresi üzerinden elektronik posta göndermesiyle başvuru yapma fırsatını bulabilecektir. (www.iskur.gov.tr)

Başvuru esnasında muhakkak Corona virüsünden olumsuz olarak etkilendiğine dair belgeyi başvuruya eklemeniz gerekmektedir. Böylelikle başvurunuz hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır. Aynı zamanda herhangi bir problemde İŞKUR, gerekli durumda işveren ile irtibata geçerek eksik belgeleri talep ederek tamamlanması istenilecektir.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR