Bilim Kurulu Toplantısında Alınan Kritik Karar: 14 Gün Takip Edilecek

Corona virüs salgını hakkkında son dakika bilgileri art arda geliyor. Salgının artmasıyla birlikte yeni kararlar mı alındı? Yasaklar daha ağır bir şekilde yeniden mi gelecek? Alınan tedbirler yeterli mi?

Bilim Kurulu Toplantısında Alınan Kritik Karar: 14 Gün Takip Edilecek
Yayın Tarihi: 23.11.2020 10:00:00

Corona virüs salgını hakkkında son dakika bilgileri art arda geliyor. Son günlerde vaka sayısındaki şiddetli  artış, Bilim Kurulu tavsiye kararları ve koronavirüs tedbir kararları gündem olmaya devam etmekte. Bilim Kurulu'nun son toplantısından gelen bilgiye göre tavsiye kararlarının alındığı görüşmede kritik bir karar daha verildi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, koronavirüse karşı getirilen kısıtlamaların etkisi 14 gün takip edilecek, virüsün yayılma hızı yavaşlamazsa, kademeli olarak yeni yasaklar devreye girecek.

AŞAMA AŞAMA YENİ TEDBİRLER GELEBİLİR

Bilim Kurulunun hafta başı toplantısında, ilk etapta alınacak tedbirlerin yansımasının 10-14 gün içinde görüleceği, ortaya çıkacak tabloya göre aşama aşama yeni kısıtlamaların gündeme getirilmesi kararlaştırıldı. İlk tedbirler, hastanelerin üzerindeki baskıyı azaltma ve yüksek dalganın hızını kesme hamlesi olarak görülmekte. Bu dönemde özellikle virüsün kaynağı hâline gelen aynı evde yaşayanlar ile aynı iş yerinde çalışanlar arasındaki bulaşmanın önüne geçmek için vatandaşlara büyük görev düşmekte.

Eğer 2 hafta sonra düşüş olmazsa, hafta sonu uygulanacak gece sokağa çıkma yasağının hafta içine de yayılması ya da hafta sonları 'tam kapatmaya' gidilmesi gibi daha sert son dakika tedbirleri alınacak.

Ev ziyaretlerinin il pandemi kurullarınca yasaklanması istendi.

Okulların 31 Aralık'a kadar kapalı kalmasının da hareketliliği azaltması bekleniyor. Okullarla ilgili de yıl başında tedbirler işe yaramazsa yeni son dakika kararları alınması gündemde.

AKRABA ZİYARETLERİ VİRÜSÜ ARTTIRIYOR

Saha çalışmalarında virüsün bulaşma hızının çok yükseldiği, özellikle aynı ev içinde yaşayanlar ile aynı iş yerinde bulunanların virüsün bulaşmasının ana kaynağı olduğu belirtildi. Değerlendirmelerde "Mutlaka ev içi bulaşmaların önüne geçilmeli. Komşuluk, akraba ziyaretleri hâlâ sürüyor. Bir evde pozitif vaka tespit ediliyor, birkaç gün sonra diğer aile bireyleri ya da ziyarete gelenler de pozitif çıkıyor"  dendi


TEVFİK ÖZLÜ'DEN SON DAKİKA DEĞERLENDİRMESİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü alınan yeni kararlar doğrultusunda sosyal medya üzerinden paylaşım yaptı. Önümüzdeki 10-14 günden itibaren yeni tedbirlerin olumlu yansımalarının görülebileceğini umut ettiğini aktaran Özlü, şunları ifade etti:

"Bilim Kurulunca alınan tavsiye kararları doğrultusunda uygulamaya konulan yeni tedbirlerin “etkili olup olmayacağı ve etkilerinin ne zaman görüleceği” soruluyor. Önümüzdeki 10-14 günden itibaren olumlu yansımalarını görebileceğimizi umut ediyorum.

Yeni tedbirler, insan hareketliliğini önemli ölçüde azaltarak bulaşmaları önleyecektir. Örneğin 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma kısıtlaması ile okullarla ilgili karar, yaklaşık 30 milyon insanın hareketliliğini azaltacaktır.

Sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetlerinin yasaklanması buralardaki bulaşmaları tamamen durduracaktır.

Hafta sonları akşam 20.00 ile sabah 10.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması ile alışveriş merkezleri, market, berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin çalışma saatlerinin sınırlandırılması da karşılaşmayı azaltacaktır.

Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerlerinin, sadece paket servis ve gel-al hizmeti verecek da özellikle bu alanlarda ortaya çıkan bulaşmaları önleyecektir.

Spor müsabakalarının seyircisiz oynanması ile düğün, nikah törenleriyle ilgili uygulamalar da sürece olumlu katkı verecektir.

Hepimiz kalabalıklardan uzak durup, hane halkımızla evde kalarak; dostlarımızla evlerde bir araya gelmekten, birlikte yiyip içmekten kaçınarak; maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek, bu sürece destek olmalıyız."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR