BioNTech'in Türk Sahipleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci: ‘Korona Virüsün Başını Ezeceğiz’

Türk Bilim İnsanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin firmaları BioNTech tarafından üretilen ve yüzde 90 oranında başarı sağlayan korona virüs aşısı salgına son verecek.

BioNTech'in Türk Sahipleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci: ‘Korona Virüsün Başını Ezeceğiz’
Yayın Tarihi: 14.11.2020 21:00:00

Türk Bilim İnsanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin firmaları BioNTech tarafından üretilen ve yüzde 90 oranında başarı sağlayan korona virüs aşısı salgına son verecek.

Korona virüse karşı yüzde 90'lık oranda başarıya ulaşan aşı, salgını bitirebilir. BioNTech şirketinin CEO’su Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının virüsün başını ezip, 2020 yılında dünyayı etkisi altına alan salgına son vereceğinden emin olduğunu belirtti. BioNTech ve ABD merkezli Pfizer firmalarının ortaklaşa geliştirdikleri korona virüs aşısının yüzde 90 oranında başarıya ulaştığı açıklanmıştı. BioNTech'in Türk sahipleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin de çabalarıyla elde edilen bu başarı dünya gündeminde geniş yankı uyandırdı.

YÜZDE 90 ORANINDA BAŞARI SAĞLIYOR

Pfizer ile BioNTech firmaları yaptıkları açıklamada aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90'ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu ifade etmişlerdi. Fakat deneme sonuçları henüz tüm detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmadığı için aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da etkili olup olmadığı sorusu cevabını bulmuş değil. Bu konuya iyimser yaklaşan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır" dedi.

‘AŞI, KORONA VİRÜSÜNÜ YENECEK’


Deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya kadar aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir etkiye sahip olup olamayacağından emin olmadıklarını belirten Şahin, "Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık" diye konuştu.

‘VİRÜSÜN BULAŞMASINA ENGEL OLACAK’

BioNTech şirketini 2008'de eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte kuran Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle, henüz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını söyledi. Aşının birden fazla şekilde korona virüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19'un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz. Aşının etkinliğiyle alakalı önemli soruların cevapları önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtını bulacak. Semptomsuz enfeksiyonları durdurup durdurmayacağının yanıtı ise 1 yılı bulabilir” şeklinde konuştu.

‘1 YILLIK KORUMA SAĞLAYACAK’

Konvansiyonel aşılarda virüsten genetik bilgi alınıp insan hücresinde bunlar çoğaltılırken, mRNA olarak bilinen yöntemde sadece virüsün genetik kodu yeterli olduğu ve bu nedenle aşının üretim sürecinin üç ay kısaldığı belirtildi. Şahin, Pfizer'ın geniş piyasalar için aşı üretimi deneyimi ile ilaçlarla ilgili düzenlemeleri yapan sağlık yetkililerinin hızlı tepkisi sayesinde aşı geliştirme sürecinin yıllar yerine sadece 10 ay sürdüğünü ifade etti. Aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden Şahin, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söyledi. Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydetti.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR