Bireysel emeklilik sistemi günümüzde ne kadar mantıklı? Emekli olmak için doğru zaman mı?

Günümüzde SSK, SGK ve BAĞ-KUR çalışanlarını ve nicelerinin aklında emeklilik konusu soru işareti bırakmaktadır. Doğru zaman mı veya mantıklı mı soruları vatandaşlar tarafından çok sorulur hale gelmiştir.

Bireysel emeklilik sistemi günümüzde ne kadar mantıklı? Emekli olmak için doğru zaman mı?
Yayın Tarihi: 14.09.2020 00:13:00

Günümüzde SSK, SGK ve BAĞ-KUR çalışanlarını ve nicelerinin aklında emeklilik konusu soru işareti bırakmaktadır. Doğru zaman mı veya mantıklı mı soruları vatandaşlar tarafından çok sorulur hale gelmiştir. Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili çok sayıda detaylar mevcuttur. Türkiye Sigorta Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre bireysel emeklik sistemi erkesin kazandığı sistem olarak yansıtılmıştır. Birçok çalışan işinden erken emekli olup rahat yaşama geçiş yapmayı, yorgunluktan kurtulmayı hedef haine getirmektedir. Tabi bunun yanı sıra emekliliği sorgulayan vatandaşlar da çok bulunmaktadır. Vatandaşların rahat bir şekilde yaşam sürdürmeleri için bireysel emeklilik sisteminin önemine değinildi.

EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR?

Emekli olabilmek için en önemli gerekçelerinden biri erken sigortalı çalışımlı olunması gerekmektedir.  Emeklilik için yılın, yaşın ve prim şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. 4500 gün prim ödemesi yapılması mecburidir. Yaş konusunda 60 yaşını tamamlayıp 61 yaşında gün alması dahilinde emeklilik yaşını doldurduğu doğru sayılmaktadır. Bu gereken şartlar olduğu sürece birey emekli olabiliyor. Fakat emeklilik yaşını doldurmamış kişiler emekli olamıyor. Prim tutarı da yüksek olursa toplu geri ödemesini alma hakkına sahip oluyor. Toplu prim ödemesini almak için de Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunması gerekmektedir.

BİREYSEL EMEKLİLİK NASIL SORGULANIR?

Bireysel emeklilik sorgulamak isteyen kişiler direkt olarak bu sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabiliyor. Bu sorgulama sonrasında ise bireysel emeklilik öğrenilebiliyor. Sorgulama işlemini yapmak için e-Devlet şifresi ve T.C: kimlik numarası ile sisteme giriş yapmak gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra ilgili sayfadan bireysel emeklilik ile ilgili bütün bilgiler öğrenilebiliyor. Özellikle temel sözleşme bilgileri ve kalan devlet katkısı limitleri bu şekilde net bir şekilde sorgulanabiliyor. Daha sonrasında ise gerekli birimlere bilgiler iletilebiliyor. Kalan ödenmesi gereken tutar ise net bir şekilde sistemde bulunuyor. Buradan hepsi ile ilgili bilgi sahibi olunabiliyor.


BİREYSEL EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Bireysel emeklilik hesaplaması yapılırken öncelikle maaş tutarından kesilen oran bilinmelidir. Bu oran ise kişiden kişiye göre değişiyor ancak yüzde 3 şeklinde söylenebilir. Bu oran ile birlikte bireysel emeklilik için prim ödemeleri gerçekleşiyor. Fakat bazı durumlara göre bu prim tutarı 2 katına çıkabiliyor ya da yüzde1 oranına düşebiliyor. Katkı payı ve limitlerle ilgili diğer bütün sorular ise Bakanlar Kurulu tarafına sorulabiliyor. Bireysel emeklilik ile ilgili merak edilen diğer bütün sorular ise Bakanlığın resmi web sitesi üzerinde bulunuyor. Bu sayfalardan ilgili aramalar ve öğrenilecek detaylara ulaşılabiliyor.

BİREYSEL EMEKLİLİK İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Bireysel emeklilik işlemini başlatan kişiler çeşitli nedenlerden dolayı bu emeklilik sistemini iptal ettirmek istiyor. Bu iptal işlemi ise tamamen çeşitli sigorta şirketleri ve bankalar tarafından gerçekleşiyor. Dolayısıyla maaş alınan bankaya ulaşarak ya da bağlı olunan sigorta şirketine giderek gereken işlemleri yaptırmak gerekiyor.

Bireysel emekliliğini iptal ettirmek isteyen kişiler için öncelikle sigorta şirketine ulaşarak ilgili işlemin talebini oluşturması gerekiyor. Ancak bu iptal işlemi öncesinde emeklilik sözleşmesinde yer alan detayları okumak tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ise bazı durumlarda emekliliğin iptal edilemeyeceğidir. Dolayısıyla bireysel emeklilik sistemini başlatan ve belli bir süre sonra iptal ettirmek isteyen kişilerin sigorta şirketiyle iletişime geçerek gerekli işlemler ile ilgili detayları öğrenmesi gerekiyor. Daha sonrasında ise şartlar uymuyorsa bireysel emekliliğin sonlandırılması talebi verilmelidir. Günümüzde ise pek çok kişi bireysel emekliliğinden vazgeçerek başka emeklilik sistemlerine yönelmeye başlıyor.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR