Black Friday (Kara Cuma) nedir? 2017 Black Friday Hangi Tarihe Denk Geliyor?

ABD'ye ait olan Black Friday günü ülkemizde de kutlanıyor. Black Friday 2017 yılında 24 Kasım Cuma gününe denk geliyor. İşte merak edenler için Black Friday gününün nasıl ortaya çıktığı ve neler yaşandığını haberimizde okuyabilirsiniz.

Black Friday (Kara Cuma) nedir? 2017 Black Friday Hangi Tarihe Denk Geliyor?
Yayın Tarihi: 22.11.2017 16:05:00

 Black Friday (Kara Cuma) ABD'de Şükran Günü'nünden sonraki ilk Cuma (Kasım ayının dördüncü Cuma günü) gününe denk gelen güne verilen addır. Black Friday, 1952'den bu yana ABD'de Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir ve birçok ünlü marka ürünlerinde ciddi indirimler ve fırsatlar düzenler. Black Friday resmi bir tatil günü olmasa da Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına 'Şükran Günü'nden sonra' adı altında bir tatil günüdür. Black Friday, ABD'de 2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışveriş yapılan gündür.



Black Friday (Kara Cuma) ne olduğu merak ediliyor ve gündemde araştırılıyor. Her yıl pek çok mağazanın büyük indirimler yaptığı ve hatta izdihamlara neden olan Black Friday 2017 yılında ne zaman kutlanacak? İşte Black Friday nedir? Sorusunun yanıtı... Black Friday türkçesi Kara Cuma nedir biliyor musunuz? Black Friday nedir, ne zaman yapılır? sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Alışveriş tutkunlarının ilan ettiği BLACK FRİDAY gününü anlamı ve tarihi burada... Son yıllarda alışveriş çılgınları mağazalarda Black Friday yani kara cuma gününde aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranı artmış. Öyleki alışveriş arabaları kullanan müşterilere çalışanlara çarpıp yaralanmalarına sebep olmuş. Black Friday gününde 2000'li yıllara kadar sabah 06:00'da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı.



BLACK FRIDAY NEDİR?

Black Friday (Kara Cuma) ABD'de Şükran Günü'nünden sonraki ilk Cuma (Kasım ayının dördüncü Cuma günü) gününe denk gelen güne verilen addır. Black Friday, 1952'den bu yana ABD'de Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir ve birçok ünlü marka ürünlerinde ciddi indirimler ve fırsatlar düzenler. Black Friday resmi bir tatil günü olmasa da Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına 'Şükran Günü'nden sonra' adı altında bir tatil günüdür.  Black Friday, ABD'de 2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışveriş yapılan gündür. Black Friday günü birçok marka ciddi oranlarda indirimler yapar ve stoklar neredeyse sıfıra iner. Black Friday teriminin ilk olarak ABD'nin Philadelphia kentinde ortaya çıkmıştır. Fakat Black Friday terimi ilk zamanlarda Şükran Günü'nden sonraki gün sokaklarda oluşan kalabalığı tanımlamak için kullanılıyordu. 1961 yılında ortaya çıkan Black Friday terimi ve kullanımı 20 yıl aradan sonra başka bir anlam kazandı. Yıllar geçtikçe başka bölgelerde de kullanılmaya başlanan Black Friday terimi bir süre sonra perakendecilerin indirim yaptığı gün anlamı kazandı.


Black Friday gününde 2000'li yıllara kadar sabah 06:00'da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı.



BLACK FRİDAY GÜNLERİ KAZA ORANI ARTIYOR!

Son yıllarda alışveriş çılgınları mağazalarda Black Friday yani kara cuma gününde aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranı artmış. Öyleki alışveriş arabaları kullanan müşterilere çalışanlara çarpıp yaralanmalarına sebep olmuş.

Örneğin, 2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki asi Wal-Mart müşterileri, kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara sebep olmuşlardı. 2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip, hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne sebep oldular. Müşteriler bu çalışanın başına gelen üzücü olaydan hiç şuçlu hissetmedikleri gözlemlenmiştir. 2010 yılında, Buffalo, New York'ta da Target mağazasında benzer bir olay olmuştur. Bazı müşteriler, uzun kuyruklara aradan girmeye kalkışıp, başka müşterileri tehdıt etmişlerdir. 2010 yılında, ABD'nin Madison, Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklandı. 2012'de ise, ABD'nin Tallahassee, Florida şehrinde, Wal-Mart'ın park yerinde, iki kişi park etme meselesinden dolayı vuruldu. Black Friday günündeki şiddete rağmen, bu gün ABD'de çok meşhurdur.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR