Bu şartları sağlıyorsanız hemen emekli olabileceksiniz! Cumhurbaşkanı’ndan yeni açıklama geldi!

Ülkemizde emekliliğin ne kadar önemli bir sorun olduğu gayet ortada. Şayet insanlar emekli olabilmek için normalin çok daha üstünde emek sarf edebiliyor. İnsanların emekli olabilmesi için günümüzde en az 62 yaşına kadar çalışması gerekiyor ancak bazı kuralları yerine getiren insanlar daha erken emek

Bu şartları sağlıyorsanız hemen emekli olabileceksiniz! Cumhurbaşkanı’ndan yeni açıklama geldi!
Yayın Tarihi: 19.07.2020 17:46:00

Ülkemizde emekliliğin ne kadar önemli bir sorun olduğu gayet ortada. Şayet insanlar emekli olabilmek için normalin çok daha üstünde emek sarf edebiliyor. İnsanların emekli olabilmesi için günümüzde en az 62 yaşına kadar çalışması gerekiyor ancak bazı kuralları yerine getiren insanlar daha erken emekli olabiliyor.

Ancak bu formülleri yerine getirebilmek normalden çok daha zorlayıcı olabiliyor. Malulen emeklilik ile beraber insanlar 1800 gün sigorta prim tutarı ile emekli olabiliyor. Önceliğin her zaman sağlık olduğunu bilen devletimizin en büyük sorunu sadece malulen yani çeşitli rahatsızlığı olan kişilerin erkenden emekli olabilmesidir. Oysaki ülkemizde pek çok kişi en az 62 yaşına kadar çalışabilmek için yeterli vücut gücüne sahip değil. Peki, kimler malulen emekli olabilir? Malulen emeklilik nedir? Kimler erkenden emekli olabilir? Bireylerin malulen emeklilik için nereye başvurması gerekir? İşte tüm cevaplar…

Malulen emekliliği duymayan yoktur ancak önemli olan malulen emekliliğin gerekliliğini yerine getirebilmektir. Eğer malulen emekliliğin tüm şartlarını yerine getiremiyorsanız malulen emekli olamazsınız. Malulen emeklilik demek, ilk sigortalı işe giriş tarihinden sonra çeşitli meslek hastalığı ya da belli başlı hastalıklara yakalanmış olarak erkenden emekli olabilmektir. Eğer kişi aşağıda sayacağımız hastalıklardan en az birine yakalanırsa malulen emekli olabilir. Ancak önemli olan malulen emekliliğin diğer tüm şartlarını da yerine getirebilmektir. Eğer kişi 10 yıldan daha uzun bir süredir sigortalıysa ve en az 1800 sigorta primi varsa şayet o zaman malulen emekli olabilir.

İşte malulen emeklilik şartları…

MALULEN EMEKLİLİĞİN ŞARTLARI NELERDİR?
  • En az 10 yıl sigortalılık süresinin olması
  • 10 yıllık sigortalılık süresi içerisinde en az 1800 prim gününe sahip olmak
  • Maluliyet sebebi ile yani hastalığınız sebebi ile işvereninizin işveren tarafından iki taraflı feshinin karar verilmesi
  • Malulen emekliliğe başvuru yapmadan önce mutlaka sigorta prim borcu, kendi adınıza ya da hesabınıza herhangi bir vergi borcunuzun olmaması

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?


Malulen emekli olabilmek için öncelikle maluliyetinizi kanıtlayacak belgelere ihtiyacınız var. Bu da hastanenin heyetinden alınacak rapor ile geçerli olacaktır. Kişinin malulen emekli olabileceğini gösteren belge ile beraber vergi dairesi ve SGK’ya giderek herhangi bir borcu olmadığına dair yazıyı alarak ilçe SGK müdürlüğüne başvuru yaparak malulen emeklilik talebinizin incelenmesine olanak sağlayabilirsiniz. Eğer bu şartları karşılayamaz ya da çeşitli borçlarınızı kapatmadan malulen emeklilik başvurusu yaparsanız malulen emeklilik başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.

EN ERKEN NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Kişilerin en erken emekli olabileceği tarih kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Sigortalılık durumu, yaş durumu ve gerçekleştirmiş olduğu mesleğe göre çeşitlilik gösteren emekliliğin dahi kendi içerisinde grupları vardır. O gruplardan bir tanesi olan malulen emeklilik için mutlaka yukarıda saydığımız başvuru şartlarını karşılamanız gerekmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğu tek hekim raporu alarak malulen emekliliğe başvuru yapmaktadır ancak bu malulen emeklilik için geçerli bir seçenek değildir.

MALULEN EMEKLİLİK AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLEBİLİR?

Malulen emeklilik aylığı normal şartlarda kesilmez ancak yurt dışında çalışmaya başlarsanız malulen emeklilik aylığınızın kesilmemesi için hiçbir sebep kalmaz. Bu sebeple yurt dışında çalışmaya başlamadan önce sigortalılık durumunuzu kontrol etmeniz gerekir.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR