Çalışanını Koruyan İşverene 3 Maaş Devlet Desteği!

Koronavirüs salgınının gitgide ekonomide de etkisini gösterdiği günlerde Hükümet ekonomik tedbir paketini açıkladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdama devam şartıyla işverene işçi adına destek verileceğini duyurdu! Çalışanını koruyan işverene, işçilerin 3 aylık maaşı tutarında devlet desteği geliyor!

Çalışanını Koruyan İşverene 3 Maaş Devlet Desteği!
Yayın Tarihi: 21.03.2020 19:14:00

Koronavirüs salgınının gitgide ekonomide de etkisini gösterdiği günlerde Hükümet ekonomik tedbir paketini açıkladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdama devam şartıyla işverene işçi adına destek verileceğini duyurdu! Çalışanını koruyan işverene, işçilerin 3 aylık maaşı tutarında devlet desteği geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği Kısa Çalışma Ödeneği devreye giriyor! Kısa çalışma ödeneği için şartlar neler? Kısa çalışma ödeneğinde 600 gün şartı da esnetiliyor! İşçi maaşlarının %60'ı devlet tarafından karşılanacak! Tüm detaylarıyla sizler için hazırladık...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Çarşamba günü yapılan 'Koronavirüs' toplantısının ardından açıkladığı ekonomik tedbir paketinde Çalışanını koruyan işverene 3-6 ay süreyle aylık maaşın %60'ı tutarında destek verileceğini müjdelemişti! Çalışanını koruyan işverene 3 maaş devlet desteği gündemde! Koronavirüs salgını nedeniyle pek çok önlem alınırken tedbirler ekonomide de kendini göstermeye başladı. Hükümet, Kısa Çalışma Ödeneğini devreye aldı. Tekstilden parekendeye, turizmden sanatsal faaliyetlere pek çok sektörü etkileyen 'Koronavirüs' salgını nedeniyle binlerce işyeri ve işletme kapanma ve üretime ara verme durumunda kalmıştı. Devlet, işletmesini kapatan ve üretimini durduran patronlara 'istihdama devam' yani işçisini işten çıkarmama şartıyla 3 aylık maaşlarının %60'ı tutarında destek sağlayacak!

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE ŞARTLAR ESNETİLİYOR

Kısa Çalışma Ödeneği için aranan şartlar Koronavirüs salgını nedeniyle esnetiliyor! Mücbir sebep, zorlayıcı sebep olarak 100 binin üzerinde oyun salonu, kahvehane, bar, cafe, sinema, berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işletmelerin kapanmasına yol açan Koronavirüs salgını, kısa çalışma ödeneğinin devreye alınmasına neden oldu. Devlet, Kısa çalışma ödeneğiyle istihdama devam eden işverene, işçisinin maaşının %60'ını 3 ay boyunca karşılıyor.

Kısa çalışma ödeneği için mevcut düzenlemeye göre kısa çalışmanın başladığı yani faaliyetlerin durduğu yada duraksıdığı günden önce son 120 gün çalışan işçinin son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi gerekiyordu. Bu 600 günlük şartın esnekleştirilmesi ve pek çok işverenin kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılması amaçlanıyor.


İŞVERENE İŞÇİ MAAŞININ %60'I TUTARINDA DESTEK

Kısa çalışma ödeneği ile birlikte sigortalı çalışan işçinin son 12 aylık prime esas kazancı baz alınarak, günlük ortalama brüt kazancının ay bazında da aylık brüt kazancının %60'ı tutarında ödeme yapılıyor. 

Asgari ücretli çalışanlar için kısa çalışma ödeneği, 2.943 TL, vergiler düşüldüğünde ise 1.752,40 TL olarak ödenecektir. 4 Bin TL brüt ücretle çalışan işçi için vergi düşüldüğünde 2.381,78 TL, 7 bin TL brüt maaşla çalışan bir işçi için ise vergi düşüldüğünde 4.380,99 TL kısa çalışma ödeneği ödenecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kısa çalışma ödeneği için İşkur'a başvuru yapan ve iş müfettişlerinin incelemesi sonucu Kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılması kararlaştırılan İşverenler, Her ayın 5. gününde PTT Bank aracılığıyla kısa çalışma ödeneğine kavuşacak. İşveren bu ödeneği işçisine ödeyecek. Kısa çalışma ödeneği ilk etapta 3 ay için verilecek. Cumhurbaşkanı'nın bu süreyi 6 aya kadar uzatmaya yetkisi bulunuyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR