Cesetler Eritilip, Biyogaz ve Gübreye Dönüştürülecek

Hollanda İçişleri Bakanı Kasja Ollongren, cenazelerin gömülme ve yakılma dışında kimyasal bir sıvı içerisinde eritilmesini sağlayan "alkali hidrolizi" yöntemine izin vereceklerini açıkladı.

Cesetler Eritilip, Biyogaz ve Gübreye Dönüştürülecek
Yayın Tarihi: 22.11.2020 08:00:00

Hollanda İçişleri Bakanı Kasja Ollongren, cenazelerin gömülme ve yakılma dışında kimyasal bir sıvı içerisinde eritilmesini sağlayan "alkali hidrolizi" yöntemine izin vereceklerini açıkladı.

Cesetler eritilerek biyogaz veya gübreye dönüştürülebilecek. Ölen kişiden geriye kalan sıvı ve kemikler, organik gübre ya da biyogaz yapımında kullanılabilecek.

1955 yılında cenazelerin yakılmasına izin verilen Hollanda’da Algemeen Dagblad (AD) gazetesinin açıklamasına göre o tarihten bu yana ilk kez cenaze mevzuatında değişiklik yapılacak.

Hollanda Sağlık Konseyi, hükümete, cenaze mevzuatının yeniden düzenlenmesini önererek, güvenli ve sürdürülebilir bir yöntem olan eritmeye izin verilmesini istedi. Konsey bu yöntemle tabutların yeniden kullanılabileceğini ve yakma işlemine göre daha fazla enerji tasarrufu sağlanabileceğini iddia etti.

Alkali hidrolizi adı verilen yönteme meclisin, cenaze şirketlerinin ve vatandaşların uzun süredir ilgi duyduğunu belirten Hollanda İçişleri Bakanı Ollongren, "Bunu yasa kapsamına alacağız. İnsanlar yakında bu cenaze hizmetini de seçebilecekler" dedi.

ÇELİK KABA KONULUP ÖZEL SIVI EKLENİYOR


Hükümetin hazırladığı yasa tasarısının önümüzdeki günlerde meclise gönderileceği ve yeni yılda meclis ile senato onayının ardından yürürlüğe gireceği ifade edildi. "Yeniden boyutlandırma" isminin de kullanıldığı "alkali hidrolizi" yönteminde, cenaze yün bir kılıfa sarılıp çelik bir kaba yerleştiriliyor.

Kabın içine su ve potasyum hidroksit karışımı özel bir sıvı ekleniyor. Suyun 100-150 derece ısıtılmasının ardından başlayan kimyasal tepkime sonucu vücut, birkaç saat içinde tamamen yok oluyor. Geriye sadece kabın içindeki sıvı ve kemikler kalıyor. Kemikler istenirse bir çömlek ya da büyük vazo benzeri bir kaba yerleştirilebiliyor ya da öğütülerek un haline getiriliyor. Ayrıca ölen kişinin yakınları, geriye kalan sıvı ile ne yapılacağını seçebilme hakkına da sahip olacak.

MEZAR VE TABUT SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YÖNTEM DEĞİL

Hollanda Sağlık Konseyi üyesi Prof. Dr. Jan Nijhuis bu yöntemin en çevreci yöntem olduğunu belirtti. Nijhuis, cesedin eritilmesinden sonra oluşan sıvının DNA içermediğini de sözlerine ekledi.

Cenaze defin işlemleri sırasında yıllardır çok sayıda mezar kazıldığını ve pahalı tabutların çukurlara gömüldüğünü söyleyen Hollanda Sağlık Konseyi üyesi Prof. Dr. Jan Nijhuis, bunun sürdürülebilir olmadığını savunarak, “Defin işlemleri nedeniyle yıllardır çok sayıda mezar kazılıp, toprağa pahalı tabutlar indiriliyor, bu sürdürülebilir bir yöntem değil. Ölülerin yakılması daha fazla gaz kullanımına ve karbondioksit salınımına yol açıyor.

Ancak alkali hidroliz yöntemi bunun aksine daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Bedenin eritilmesi, öldüğünde toprağa girmekten ya da ateşe atılmaktan korkan kişiler için önemli bir seçenek” dedi. Hollanda’da yasalar gereği cenazeler defnediliyor, yakılıyor veya kadavra olarak bilim kurumlarına bağış yapılıyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR