Emeklilere Kötü Haber! Maaşlar Kesilecek!

Emekliler ile ilgili bir haber elimize ulaştı. Gelen bilgiye göre emekli olup hiçbir işle uğraşmayan ve aynı zamanda kendini sigortalı gibi gösteren kişilere ceza var. Sosyal güvenlik kurumu tarafından sahte sigorta işe ilgili geçtiğimiz günlerde açıklamalar meydana geldi.

Emeklilere Kötü Haber! Maaşlar Kesilecek!
Yayın Tarihi: 30.09.2020 11:04:00

Emekliler ile ilgili bir haber elimize ulaştı. Gelen bilgiye göre emekli olup hiçbir işle uğraşmayan ve aynı zamanda kendini sigortalı gibi gösteren kişilere ceza var. Sosyal güvenlik kurumu tarafından sahte sigorta işe ilgili geçtiğimiz günlerde açıklamalar meydana geldi. Eğer emekli olmak için ya da emeklilikte yüksek maaş almak için sahte sigorta alan kişiler belirlenir ise emeklilerin tüm primleri anında silinecektir.  Bu primler ise doğruda devlet hastanesine ulaştırılacaktır.

Günümüzde çok fazla çalışmamasına rağmen kendini sigortalı gösteren kişi sayısı mevcuttur. Sgk bu kişileri tespit etmek için büyük uğraş vermektedir. Eğer bu kişiler tespit edilir ise bu kişilerin tüm pirimleri silinecektir.  Eğer pirim ödenmiş ise asla bu primlerin iadesi olmuyor.

10 Sene Geriye Gidilebilir

Gelen bilgilere göre bu kişiler tespit edildiğinde 10 sene evveline gidilerek ödemeler geri alınır. Sgk daha sonra her ay ödediği aylığı da engeller.  Sahte belgeler ile emekli olmak büyük suçtur eğer bu kişiler araştırılıp tespit edilir ise 10 sene size verilen ücretler geri alınır.

İşveren Ücretten Kesinti Yapar mı?

Çalıştığımız kurumdaki işveren,  performansımızın iyi olmaması, işe saatinin dışında gelmememiz sebebi iler maaşlarımızı bir miktar kesiyor. İşçi maaşımızın kesilmesinde işverenin buna hakkı olabilir mi?

4857 sayılı kanuna göre iş sözleşmesinde bulunan maddeler haricinde işveren işçiden maaş kesintisi yapamaz. Eğer sözleşmede işe geç kalma ve performans düşüklüğüne bağlı olarak kesinti yapılabileceği yazıyor ise işveren o zaman kesinti yapabilir.

Askerlik 1 Sene Kazanmanızı Sağlar


23.02.1974 doğum tarihinde doğdum. 1.11.1998, 3503 de sigorta girişim oldu. Boşluğum biraz fazla.  Askerliğimi borçlandırmak bu dönemde mantıklımı? Eğer askerliğim borçlansa emekli olma senem ne zaman olur?

Hesapladığımızda 57 yaşındasınız ve 27 sene iş hayatınız sürmüş ve bu süre içerisinde 5900 prim almışsınız.  Eğer askerliğinizin borçlanmasını istiyorsanız 56 yaş 25 sene çalışma ve 5825 de prim sahibi olursunuz.  Eğer askerliğinizi borçlandıracaksanız o zaman 56 yaşınızı tam doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Primi Geri İade Yapmıyorlar

Sigorta girişinin olması için bir yerden sahte olarak sigorta yaptıran onca insana bulunur. Aynı zamanda ise prim gün sayısının dolması içinde,  kendini sigortalı göstermek isteyenlerde mevcuttur. Kişiler primlerini ödeyerek ve kendini sigortaları göstererek emekli yaşı dolunda emekli olmak için planlar yapmaktadır. Fakat çalışmayan kişiler sgk tespit etmeye başladı. Eğer sgk çalışmayan ve kendini sigortalı gösteren kişileri tespit ederse primler iptal olacak ve boşa gidecektir. Skg bu kişileri tespit etmek için çok uğraşlar vermektedir.

Aylık Olarak 150-200 TL deyip Kişileri Kandırıyorlar

Okay Güray bülbül geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulundu.  Son zamanlarda dolandırıcılar çıktığını ve bu dolandırıcıların emekli olmak isteyen ve prim zamanını tamamlamak için uğraşan kişilere ulaşıp 150-200 TL arasında yatırmaları halinde emekli olabileceklerini söyleyerek kişileri kandırıyorlar. Bu sebeple bu kişilerin dikkatli olması öneriliyor. 150-200 TL’ye emekli olma gibi bir durum söz konusu değildir.

Tazminat Davası Boşa Gidiyor

Dolandırıcılar birçok kişiyi dolandırıp anında kayboluyorlar. Kişilere ise parayı sgk na yatıracaklarını söylüyorlar. Fakat asla para sgk ya yatmıyor. Profesyonel dolandırıcılar ise birkaç sefer sahte işyerlerinden parayı yatırıp daha sona kişileri dolandırıp ortadan yok oluyorlar. Eğer sahte iş yerlerinden yapılan ödemeler tespit edilir ise bu ödemeler tamamen iptal oluyor. Eğer böyle olur ise tazminat davasını kişi açamıyor ve tazminat davaları da böylelikle boşa gitmiş oluyor.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR