Erdoğan'ın Duyurduğu 100 milyar TL'lik ekonomi paketinin Ayrıntıları Belli Oldu

Sağlık ve sosyal hayat anlamındaki tedbirlerin yanı sıra Koronavirüsün ekonomik etkilerini en aza indirgemek için de adımlar atılıyor. Son olarak Koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan 100 milyar TL'lik ekonomi paketinin detayları belli oldu. Koronavirüs'e karşı ekonomik tedbirler Cumhurbaşkanı

Erdoğan'ın Duyurduğu 100 milyar TL'lik ekonomi paketinin Ayrıntıları Belli Oldu
Yayın Tarihi: 27.03.2020 14:13:03

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm Dünyaya yayılarak 'Küresel salgın' ilan edilen Covid-19 yeni tip Koronavirüs salgını Türkiye'de de sosyal ve ekonomik hayatı etkiledi. Son veriler ışığında 75 ölüm ve 3629 vakanın gerçekleştiği Türkiye'de Koronavirüs salgınıyla yoğun bir mücadele veriliyor. Sağlık ve sosyal hayat anlamındaki tedbirlerin yanı sıra Koronavirüsün ekonomik etkilerini en aza indirgemek için de adımlar atılıyor. Son olarak Koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan 100 milyar TL'lik ekonomi paketinin detayları belli oldu. Koronavirüs'e karşı ekonomik tedbirler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla yürülüğe girdi. Detayları bu haberimizde sizler için hazırladık...

Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm Dünyaya yayılan Covid-19 yeni tip Koronavirüs salgını, 11 Mart 2020 tarihinden bu yana Türkiye'de de yüzünü göstermiş durumda. Hükümet, Koronavirüs salgınının Türkiye'de de başladığı 11 Mart tarihinden bu yana etkin ve hızlı tedbirlerle salgının önlenmesi adına harekete geçmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Koronavirüs salgınına karşı ekonomik hayata destek mahiyetinde ekonomi paketini açıkladı. 18 Mart'ta Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklanan 100 Milyar TL'lik ekonomik paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla birlikte yürürlüğe girdi. Peki ekonomi paketinde neler var? Ekonomi paketi neler getiriyor? Desteklerden kimler yararlanacak? Tüm detaylarıyla haberimizin devamında sizler için hazırladık.

TBMM'de Koronavirüs'e dair ekonomi paketini içeren düzenlemenin kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaşan düzenleme yürürlüğe girdi. Pakette kamuoyuna önceden açıklanan önlemlerin yanı sıra, Maden Kanunu’ndaki mali yükümlülüklerin veya beyanların ertelenmesi ya da taksitlendirilmesi gibi düzenlemeler de yürürlüğe girmiş oldu.

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ! İŞTE O MADDELER...

Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren düzenlemede yer alan maddeler vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Koronavirüse karşı alınan önlemler paketinde en dikkat çeken madde;

"Afet yaşanılan yerlerde elektrik, doğal gaz tüketim bedelleri, tahakkuk, tahsilatlarının süresi ve kapsamı belirlenerek 1 yıla kadar ertelenmesi ile dağıtım, tedarik şirketlerinin söz konusu ertelemeden kaynaklanan anapara haricindeki tüketicilerden tahsil edilmeyen bedellere ilişkin finansman maliyetinin gecikme zammı tutarını geçmemek üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanmasına Cumhurbaşkanı'nca karar verilebilecek."

maddesi oldu. Bunun dışında Turizm Teşvik Kanunu'nda, Dernekler Kanunu'nda ve Maden Kanunu'nda da değişiklikler torba yasada yerini aldı. Ayrıca 2020 yılı itibariyle 75 TL'lik asgari ücret desteğine devam edilmesini içeren madde de yasalaştı. 


TACİR VE ESNAF İÇİN ÇEK-SENET VE VATANDAŞ İÇİN KREDİ YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ

Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasada özellikle ticari hayat için büyük önem taşıyan çek-senet için mücbir sebep haliyle, bankaya kredi borcu bulunanlar için kredi yapılandırma yolu açılmış oldu. Söz konusu düzenlemeler resmi gazete'de şu şekilde yer aldı:

"Yabancı para cinsinden yapılan katkı payı ödemelerinin yatırıldığı yabancı para cinsinden kurulan emeklilik yatırım fonlarından elde edilen irat tutarının tespitinde, kur farkı dikkate alınmayacak. Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2020'ye kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cazai sorumluluk doğurmayacak.
Çek Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, 24 Mart 2020'ye kadar işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla durdurulacak.

Hükümlü, tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödeyecek. Kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek."

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ MÜJDESİ

Emeklilere 1000 TL bayram ikramiyesinin tarihi öne çekildi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce müjdelediği üzere, bu yıl Ramazan bayramı öncesi ödenmesi planlanan 1000 TL ikramiye, Nisan ayı başında ödenecek. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılarak, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda yapılan 1000 liralık bayram ikramiyesi ödeme tarihi, herhangi bir nedenle öne çekilmesine karar verilmesi halinde olası mağduriyetlerin giderilmesi için, "bayramın içinde bulunduğu ayda" olacak şekilde yeniden düzenlendi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR