Ermenistan'da Sular Durulmuyor! Halk Ayaklandı!

Azerbaycan karşısında Karabağ'da alınan tarihi hezimetin ardından Ermenistan'da halk ayaklanırken, Başbakan Paşinyan'ın ortalıktan kaybolduğu belirtildi.

Ermenistan'da Sular Durulmuyor! Halk Ayaklandı!
Yayın Tarihi: 13.11.2020 15:00:00

Azerbaycan karşısında Karabağ'da alınan tarihi hezimetin ardından Ermenistan'da halk ayaklanırken, Başbakan Paşinyan'ın ortalıktan kaybolduğu belirtildi.

Erivan'da ortalık karıştı, halk isyanda, muhalefet Paşinyan'ı devirmek için harekete geçti. Azerbaycan'ın, Karabağ'da elde ettiği şanlı zaferin ardından Erivan'da adeta ortalık karıştı. Mağlubiyeti hazmedemeyen halk sokaklara indi, devlet dairelerini bastı ve Paşinyan'a öfkeli.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan karşısında ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan Başbakanı Paşinyan ortada yok. Ermenistan muhalefeti ise onu devirmek için ‘Ulusal Kurtuluş Komitesi’ adlı bir oluşum kurdu. Rusya aracılığında yapılan müzakerelerde, Azerbaycan karşısında ağır yenilgi anlamına gelen anlaşmaya imza atan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın iki gündür ortaya çıkmaması spekülasyonlara yol açarken başkent Erivan’da gergin hava devam ediyor.


Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplanan muhalif göstericiler, ülkede “Ermenistan Ulusal Kurtuluş Komitesi” adıyla paralel bir siyasi yapı kurma kararı aldı. Halk Paşinyan'ın istifasını istiyor. Dünyanın dört bir yanına yayılmış Ermeni diyasporasının Ermenistan’daki kolu olan Taşnak Partisi, Özgürlük Meydanı’ndaki protesto gösterilerinde en önde bulunuyor. Taşnak Partisi, ülkedeki diğer muhalif güçlerin de kendilerini desteklediğini iddia etti. Yaklaşık 30 bin kişinin toplandığı gösteriler arbedeye sebep oldu. Milliyetçi sloganlar atan göstericiler güvenlik güçleriyle zaman zaman kavgaya tutuştu. Polisin müdahalesiyle 130 kadar protestocu gözaltına alındı.

Gösterilerde, iki gündür bir araya gelemeyen milletvekillerine toplanma çağrısı yapan muhalefet, Nikol Paşinyan’ın imzaladığı anlaşmanın geri çekilmesi için süreç başlatılmasını istedi. Ancak dün de parlamentoda toplantı için yeterli çoğunluk sağlanamadı. Yaşanan gelişmenin ardından Taşnak Partisi, “Paşinyan istifa etmezse başka bir yolunu buluruz” şeklinde üstü kapalı tehditte bulundu. Meydanlardan ise “Hain Paşinyan” sloganları yükseliyor.

PAŞİNYAN KAYIPLARA KARIŞTI

Karabağ'da yaşadığı aciz mağlubiyetin ardından Erivan'da sular durulmazken, Başbakan Paşinyan ve ailesinin nerede olduğu ise belirsizliğini koruyor. Grapark gazetesi, “Şüphesiz bu ortamda Paşinyan sokağa çıkamaz. Linç edileceği ortada. Ancak Ermenistan halkının, ülkeyi yönetmeye devam ettiğini söyleyen Paşinyan’ın nerede olduğunu bilmesi en doğal hakkı” yorumu yaptı. Gazeteye göre Paşinyan’ın iki kızı Mariam ile Şuşan, bir hafta önce Ermenistan’dan ayrılarak Kanada’ya gitti. Üç gün öncesine kadar cepheye gitmek üzere askeri eğitim almaya devam eden Paşinyan’ın eşi Anna Akopyan ise esrarengiz bir biçimde ortadan kayboldu. Anna Akopyan’ın salı gününden itibaren oğluyla birlikte Paşinyan’ın yanında olduğu tahmin edilirken, Ermenistan Savunma Bakanlığı binasında gizlendiklerine dair işaretler yer alıyor. Ermenistan’daki “Politik” haber sitesi ise Nikol Paşinyan’ın önceki sabah Facebook üzerinden paylaştığı son görüntülere istinaden, kendisinin Erivan’daki ABD Büyükelçiliği’ne saklanmış olabileceği ileri sürüldü. Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi, 2018’de iktidardan ayrılan ülkenin eski lideri Serj Sarkisyan’ı sorguya çağırdı. Bu hareket Ulusal Güvenlik Servisi’nin olası darbe girişimini önlemeye çalışması olarak yorumlandı.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR