EYT'lilere Sigorta Girişine Göre Emeklilik Müjdesi! 44 Yaşında Emeklilik Mümkün Olacak

EYT ile ilgili güncel duyurular birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Prim gün süresini doldurmuş olmalarına rağmen yaş koşulunu gerçekleştiremedikleri için emekli olup aylık sahibi olamayan yüz binlerce kişi, EYT hakkında son durumu merak ediyor.

EYT'lilere Sigorta Girişine Göre Emeklilik Müjdesi! 44 Yaşında Emeklilik Mümkün Olacak
Yayın Tarihi: 26.08.2020 21:51:00

EYT ile ilgili güncel duyurular birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Prim gün süresini doldurmuş olmalarına rağmen yaş koşulunu gerçekleştiremedikleri için emekli olup aylık sahibi olamayan yüz binlerce kişi, EYT hakkında son durumu merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok siyasi ismin EYT'ye ilişkin açıklamaları oldu. EYT'lilerin emeklilik tarihiyle ilgili tüm detaylar haberimizde sizlerle...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) sorunu 08 Eylül 1999 tarihinde çıkarılmış olan 4447 sayılı yasayla başladı. Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar sabırsızlıkla ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını arıyor. EYT 2020 bütçesinde kendisine bir yer bulamamıştı. Prim gün süresini doldurmuş olduğu halde yaş koşulunu yerine getiremediği için emekliliği gerçekleşmeyen yüz binlerce vatandaş, EYT konusuna ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Kanunun hayata geçirilmesi halinde erken yaşta emeklilik fırsatını yakalayacak olan yaşa takılan kişiler, emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi büyük bir heyecanla beklemekteler.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a yönelik olarak EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışma hayatlarına devam etmek istediklerini, emekliliğin teknik isminin "Yaşlılık Aylığı" olduğunu ve dünyanın hiçbir bölgesinde 48 yaşındaki kişilerin yaşlı olarak nitelendirilmediğini belirtti.

EYT'DE GÖRÜLEN SON DURUM NE?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılan kişilere ilişkin EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışma hayatlarına devam etmek istediklerini ve emekliliğin kabul edilen teknik adının "Yaşlılık Aylığı" olarak bilindiğini dünyanın hiçbir bölgesinde 48 yaşındaki kişilerin yaşlı kabul edilmediğini söyledi. Emeklilik hakkında reform çalışmasının bulunduğunu ve bu çalışmanın uzun soluklu olacağı Bakan Selçuk tarafından söylendi.


5.4 MİLYON EYT'Lİ 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasıyla birlikte, 8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olup, getirilen kademeli şart koşulu sebebiyle emekli olacağı tarih uzayan vatandaşlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını yerine getirip yaşının dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi hedefleniyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafınca hazırlanmış olan rapora göre; 2018 yılı sonu itibariyle ülkemizde EYT'lilerin sayısı 5 milyon 954 bin 225 kişi olarak tespit edildi. 

Bu sayının, her ay 50 bin kişinin emekli olduğu varsayılırsa, 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle 5 milyon 404 bin 924 kişiye düşeceği tahmin ediliyor. Bu kişilerin emeklilik maliyetinin ise ortalama olarak 1.600 TL emekli maaşı üstünden hesaplanıldığında yıllık olarak 103.8 milyar lira olacağı hesaplanılıyor. 

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihinde uygulamaya geçirilmiş olan 4447 sayılı kanuna göre emekli olabilmek için prim gün sayısı ve çalışma yılı koşullarına yaş şartı da eklenilmişti. Bu yasa sebebiyle vatandaş emekli olmaya hak kazanmış olmasına rağmen yaş engeline takıldığı sebebiyle emekli olamıyor. Emekli olmaya hak kazanmasına rağmen yaş sınırından dolayı emekliliği gerçekleşemeyen kişilere EYT adı verilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR