Hayat Üçgeni Nedir? Deprem Anında Yapılması Gerekenler Neler?

Yaşam üçgeni nedir? Deprem anında bizi korur mu? Deprem esnasında nelere dikkat etmeliyiz?

Hayat Üçgeni Nedir? Deprem Anında Yapılması Gerekenler Neler?
Yayın Tarihi: 15.11.2020 14:00:00

İzmir’de yaşanan depremin ardından depremden korunma yöntemi olarak bilinen ‘hayat üçgeni’ araştırma konusu oldu. Aslında ‘hayat üçgeni’ bir depremden korunma yöntemi değildir. Peki ‘hayat üçgeni’ nedir? Deprem esnasında ne yapmalıyız?  Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

YAŞAM /HAYAT ÜÇGENİ NEDİR?

Hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki boşluklara "hayat üçgeni" denir. Hayat üçgeni, deprem anında uygulanabildiği durumda enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en önemli deprem önlemlerinden biridir.

Vatandaşın deprem sırasında sağduyulu davranarak çevrelerini doğru değerlendirmeleri önemlidir. Dünyanın önde gelen arama kurtarma kuruluşları, insanlara ‘çök kapan tutun' yöntemini önermekte. Bu yöntem sayesinde sadece olası bir yıkılmaya karşı hedef küçültmüş oluyoruz. 

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR? DEPREM ANINDA NE YAPILMALI?

Deprem anında bina içindeyseniz; kesinlikle panik yapılmaması gerekir. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.


Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalı. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmeli.

 ‘HİÇBİR YÖNTEM TEK BAŞINA HAYATINIZI KURTARMAZ'

MAG İstanbul Koordinatörü Hüseyin Karadayı, “Deprem konusunda birtakım bilgiler toplama olarak insanlara sunuluyor. Sanki ‘çök kapan tutun' ya da ‘hayat üçgeni' insan hayatını kurtaracakmış gibi bir algı yaratılıyor” dedi. Karadayı'nın bu ifadesi ‘hayat üçgeni’nin  kusursuz bir yöntem olmadığı gerçeğini iade ediyor.

 ‘ÇÖK KAPAN TUTUN'

Arama kurtarma kuruluşları, insanlara ‘çök kapan tutun' yöntemini öneriyor. Bu yöntem sayesinde olası bir yıkılmaya karşı hedef küçültmüş oluyoruz. Oluşacak bir boşlukta yaşama tutunmayı tavsiye eden ‘hayat üçgeni' ise bir yöntem değil. Çünkü bu hayat üçgenlerinin nerede ve nasıl ortaya çıkacağından asla emin olamıyoruz.

Kendisine ‘çök kapan tutun' ve ‘hayat üçgeni’ sorulan Karadayı, kurtuluşu ‘mucize' olarak yer alan üç yaşındaki Ayda'nın kurtuluşu örneğini vermekte. “İnsanlara bilgilerin bütünlüklü olarak verilmesi lazım” diyen Karadayı, şunları ilave ediyor: “Mesela İzmir'de kurtulan çocuğun (Ayda), çamaşır makinesi ile buzdolabı arasında kalarak kurtulduğunu biliyoruz. Ancak tek bir örnekten genelleme yapmak yanlış sonuçlar çıkarabilir. Aynı enkazda çıkan diğer çamaşır makinası, buzdolabı gibi eşyaların deforme olduğunda gövdesindeki metallerin kesiciye dönüştüğünü de görmek gerekir. Başka bir faktör ise çocuk bedeninin yetişkin bedenine göre küçük olması da kurtulmada önemli bir avantajdır. Bunu da hesaba katmak gerekir.”
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR