Hazine Ve Maliye Bakanlığı Açıkladı: 2021 Yılında 11 Banka 'Piyasa Yapıcı' Olarak Görev Yapacak

Piyasa yapıcı banka nedir, ne işe yarar? 2021 yılı için belirlenen 11 piyasa yapıcı banka hangileridir? Hazine ve Meliye Bakanlığından gelen açıklama...

Hazine Ve Maliye Bakanlığı Açıkladı: 2021 Yılında 11 Banka 'Piyasa Yapıcı' Olarak Görev Yapacak
Yayın Tarihi: 21.11.2020 14:00:00

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021 yılı için piyasa yapıcı olarak 11 banka belirlendiğini açıkladı. Piyasa Yapıcılığı sisteminde yer alan veya sisteme yeni dahil olmak isteyen bankalar için Ocak - Aralık 2021 dönemine ilişkin olarak belirlenmiş olan kriterler 12 Kasım 2020 tarihli Basın Duyurusu ile kamuoyuna duyurulmuştur.

11 BANKA PİYASA YAPICI OLARAK FAALİYET GÖSTERECEK

Piyasa Yapıcılığı sisteminde yer alan veya sisteme yeni dahil olmak isteyen bankalar için Ocak - Aralık 2021 dönemine ilişkin olarak belirlenmiş olan kriterler 12 Kasım 2020 tarihli Basın Duyurusu ile kamuoyuna duyurulmuştur. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen açıklama şu şekilde:

"Piyasa Yapıcılığı uygulaması çerçevesinde bankalara sağlanan haklar, getirilen yükümlülükler ve genel esaslara ilişkin hususları düzenleyen 'Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi'nin 11’inci ve 13‘üncü maddeleri gereğince başvuruda bulunan bankalardan belirlenen kriterleri karşılayan ve Ocak - Aralık 2021 döneminde Piyasa Yapıcı olarak faaliyet göstermesi uygun görülen bankalar alfabetik sırayla aşağıda yer alıyor:

*Akbank T.A.Ş.

*Denizbank A.Ş.

*HSBC Bank A.Ş.

*QNB Finansbank A.Ş.

*Türk Ekonomi Bankası A.Ş.


*T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

*T. Garanti Bankası A.Ş.

*T. Halk Bankası A.Ş.

*T. İş Bankası A.Ş.

*T. Vakıflar Bankası T.A.O.

*Yapı ve Kredi Bankası A.Ş."

Aynı bankalar bu yıl da 'piyasa yapıcı' olarak faaliyet göstermişti.

Hazine, 2021 PY döneminden itibaren bankaları 3 gruba ayırdığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre birinci grup bankalar, aktif büyüklükleri 500 milyar TL'nin üzerindeki bankaları; ikinci grup bankalar, aktif büyüklükleri 300 ve 500 milyar TL arasındaki bankaları ve üçüncü grup bankalar ise aktif büyüklükleri 300 milyar TL'nin altındaki bankaları kapsamaktadır.

PİYASA YAPICI BANKA NEDİR?

Birincil piyasa işlemlerinde etkinliği artırmak, ikincil piyasaların işleyişini kolaylaştırmak amacı ile, hazine veya merkez bankalarının, borçlanma senedi ihracı (ihale), döviz müdahalesi türü işlemlerinde sadece belli kriterlere göre seçtiği banka ve diğer bazı kuruluşları taraf kabul ettiği bir sistemdir. Piyasa yapıcısı adı altında seçilen kuruluşlar, ikincil piyasalarda aralıksız işlem yapmak, kotasyon vermek, bir ihracın belirli bir miktarını satın almak gibi yükümlülüklere sahiptir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR