Hiç Çalışmadan emekli olunabilecek! Yeni Yasa Geliyor

Ev hanımları günümüzde kendilerini ailesine adayarak büyük yükleri sırtlarında taşımaktadırlar. Birbirinden farklı sebeplerden ötürü çalışma hayatına atılamayan ev hanımları bu durumda emekli olma fırsatını elde edememektedirler.

Hiç Çalışmadan emekli olunabilecek! Yeni Yasa Geliyor
Yayın Tarihi: 14.06.2020 14:37:00

Ev hanımları günümüzde kendilerini ailesine adayarak büyük yükleri sırtlarında taşımaktadırlar. Birbirinden farklı sebeplerden ötürü çalışma hayatına atılamayan ev hanımları bu durumda emekli olma fırsatını elde edememektedirler. Emeklilik sosyal bir hak olmasından dolayı bu emeklilik fırsatından ev hanımlarının da yararlanması amacıyla TBMM’nin gündemine yasa tasarı önerisi geldi. Yeni yasa kapsamı doğrultusunda ev hanımları için emeklilik fırsatı doğacak. Böylelikle belirli şartlara uyum sağlayan ev hanımları emekli olabilecek. İşte ayrıntılar…

Ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla el işi yaparak geçimini sağlayan ev hanımları ya da sigorta başlangıcı olmayan ev hanımlara müjdeli haber geldi! Ev hanımları için emekli olma yasası TBMM’de bulunuyor. Komisyona gönderilen çalışmalar doğrultusunda 2020 yılında yürürlüğe girmeleri doğrultusunda ev hanımları emekli olma fırsatını bulabilecek. Ev hanımlarının gözü kulağı TBMM’den gelecek habere çevrilerek bu yasanın kabul edilmesini bekliyor. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber pek çok ev hanımı için emeklilik gelecek! Üstelik ev hanımları isteğine bağlı olması durumunda sigorta ya da vergisiz esnaflık şartlarına tabii tutulması doğrultusunda da emeklilik fırsatını elde edeceklerdir. Ev hanımlarının emekli olması için belirlenen yasal formüller belirlendi mi? İşte, ev hanımları için emeklilik müjdesi ayrıntıları…

EV HANIMLARI BORÇLANARAK EMEKLİ OLABİLECEK!


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamı doğrultusunda ev hanımlarının emekli olabilmesi amacıyla kanun teklifi meclise sunularak dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu doğrultuda belirlenen yasa doğrultusunda evliliğinden en az 25 yıl dolduran ve 50 yaşında bulunan kadınlar borçlanarak emekli olma fırsatını elde edebileceklerdir. Prim ödemelerini her ay düzenli olarak gerçekleştiren ev hanımları SGK’ya ödedikleri primler sayesinde emekli olabilecek. Bu yasanın 2020 yılı içerisinde onaylanması beklenmesinin ardından yıl içerisinde brüt asgari ücret üzerinden prim ödemelerinin yapılması bekleniyor.
Eğer prim ödemeleri yurt dışı borçlanması ki tutarlar doğrultusunda belirlenir ise kadınlar 7 bin 200 prim gününü tamamlaması doğrultusunda emeklilik için 317 bin 808 TL ödeme yapması ön görülmektedir. Prim ödemelerinin doğum borçlanması sebebiyle yapılması durumlarında ise emekli olmak isteyen ev hanımları için 7 bin 200 prim gününü tamamlayabilmesi doğrultusunda 226 bin TL ödeme yapması ön görülmektedir.

EV HANIMLARI İÇİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK FIRSATI İLE EMEKLİLİK!

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmayan ve geçimini el emeği göz nuru ürünler üretmeleri doğrultusunda geçindirmeye çalışan ev hanımları için isteğe balı sigortalılıkla emekli olma fırsatı sunuluyor. Bu sigortalık kapsamı doğrultusunda kadınlar kendi sigorta primlerini ödemeleri doğrultusunda emekli olma fırsatını bulabileceklerdir. Sosyal Güvenlik Kurumuna isteğe bağlı sigortalılık başvurularını gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak bu durum doğrultusun da ev hanımlarının bazı şartlara uyum sağlaması önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Zorunlu sigortalılık koşullarını yerine getirmeye durumu elverişli olmamak. Başka bir ifadeyle kadınların sigortalı olmasına rağmen 1 ay içinde 30 günden daha az çalışması veya yarı zamanlı olarak çalışması gerekir.
  • Ev hanımlarının 18 yaşını doldurması ve Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde malullük ya da yaşlılık aylığının almaması şarttır.
  • Ev hanımlarının herhangi bir gelire sahip olmaması gereklidir. Gelir vergisi olmayan ev hanımlarının üzerine gayrimenkul olmaması ve kira almaması gerekir. Ev hanımlarının geliri olmaması kapsamında kendi el emeğiyle ürettikleri mal ve bahçe işlerinden elde ettikleri kazançlar dikkate alınmaz.
  • Ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sosyal güvencesi bulunmamalıdır.
  • Ev hanımlarının ortaya çıkarttıkları ürünler için Gelir Vergisi'nden muaf olduklarını ispat etmeleri istenir.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR