Hidrosel Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Edilir?

Vücudun fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesi bu belirtilerin sebepleri arasında yer alıyor. Her şeyin azı, çoğu zarar. Hidrosel hastalığın belirtileri ve tedavisini sizler için araştırdık ve sizlere sunduk.

Hidrosel Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Edilir?
Yayın Tarihi: 8.11.2018 13:45:00

Sağlık şakaya gelmez. 

HİDROSEL



Hidrosel; erkeklerde görülen rahatsızlıklardan biridir. 

Doğumsal Hidrosel; Anne karnındaki gelişim süresinde meydana gelmektedir. Doğumdan sonra anlaşılan hidrosel bir yaşa kadar kendiliğinden düzelebilir. 

Erişkin Hidrosel; Erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 1'inde görülmektedir. Genellikle 40 yaşın ve üzerindeki erkeklerde torbanın maruz kaldığı travma, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları, testis tümörleri, varikosel ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilmektedir.

Testisi saran kılıfta sıvı toplanmasıyla oluşan hidrosel, normal olarak kılıfta sadece testisi kayganlaştırması için gerçek sıvının artmasıyla fark ediliyor. Vücudun fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesi bu belirtilerin sebepleri arasında yer alıyor.




Belirtileri 

Küçük çocuklarda aile ya da doktor tarafından göz veya elle muayene sırasında fark edilmektedir. Erkek çocukta 1 yaşa kadar hidrosel hastalığı cerrahi tedavi gerektirmez ancak dikkat edilmesi gereken nokta herni (fıtık) ile hidroselin ayırt edilmesidir. Bunun ayırt edilmesi için fiziksel muayenenin yanında röntgen ve ultrason gibi tetkiklerde gerekmektedir. Pek şikayete neden olmayan hidrosel, nadiren kasık bölgesinde ya da bel bölgesinde ağrı yapabilir. Erişkin hidroselde ise testis torbasındaki şişliğin sabahları kaybolup, günün ilerleyen saatlerinde belirginleşmesi tipiktir. Ateş, titreme, bulantı, kusma basit hidrosellerde genellikle görülmez. Her yaş grubundan erkeklerde görülebilecek olan hidrosel, yumuşak ve genellikle ağrısız şişkinlikle fark ediliyor.Kitleler tek veya her iki testiste de görülebiliyor.



Tedavi Yöntemleri

Hidroselin gerçek anlamda tek tedavisi cerrahidir. Fakat hastaların ameliyatı kabul etmemeleri durumunda geçici tedaviler dediğimiz iğneyle aspirasyon yöntemi kullanılır.

Bu yöntemde bölgeye iğneyle girilerek, ultrason rehberliğinde içerideki sıvının boşaltılması amaçlanır. Sıvı boşaltıldıktan sonra tentürdiyot veya betadin gibi nedbe oluşturucu maddelerin bu torbaların içine geri verilmesiyle geçici zaman kazanmalar söz konusudur. Uzmanların mikro cerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek tedavi edilmesini önerdiği varikosel hastalarının çoğunluğunda olumlu sonuç elde edilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR