İnternetin Karanlık Yüzü: Deep Web (Derin İnternet - Dark)

Deep Web internetin karanlık ve tehlikeli arka sokakları olarak tanımlanabilir. Her türlü illegal işlerin yapıldığı arama motorlarına kapalı özel giriş yöntemleri ile girilen legal olmayan alanlardır.

İnternetin Karanlık Yüzü: Deep Web (Derin İnternet - Dark)
Yayın Tarihi: 10.07.2018 13:28:00

Deep Web, Dark Web veya Türkçe tercümesiyle Derin internet. Belki hiç duymadınız belki de duydunuz ve merak ettiğiniz için şuan bu haberi okuyorsunuz. 

Öncelikle hiç bilmeyen bir insana göre konuyu anlatacağımızı ve hiç bilmiyor bile olsanız makale sonunda Deep Web Nedir? Dark Web Nedir? Derin İnternet Nedir? Tehlike Mi? Zararları Neler? Kimler Deep Webi Yönetiyor? Neden Deep Web Var? gibi soruların cevaplarını öğrenmiş olacaksınız.

Öncelikle konuya başlamadan önce Deep Web = Dark Web = Derin İnternet formülünü hatırlatmak isteriz. Yani bunların hepsi aynı. O sebeple en çok kullanılan adıyla yanı Deep Web olarak bundan sonra yazacağız.



DEEP WEB NEDİR?

Deep Web Nedir sorusuyla başlayalım. Deep Web internetin karanlık yüzüdür. İnternet'i İstanbul'un lüks semtlerine benzetirsek Deep Web denilen yer de İstanbul'un arka sokakları gibidir. Aslında semtleri hepiniz biliyorsunuz :)

DEEP WEB'E GOOGLE'DAN GİRİŞ

Deep web başta google olmak üzere neredeyse tüm arama motorlarına kapalıdır. Yani arama motorları botları buralara giremez. Dolayısıyla biz Deep Web'de bulunan bir içeriğe arama motorlarını kullanarak giremeyiz.

DEEP WEB'DE NELER VAR?

Aslına bakılırsa internetin karanlık yüzü olarak bilinen Deep Web'de yasal olmayan her şey mevcut. Kiralık katiller, satılık insanlar, parçalanmış insan fotoğrafları, her türlü uyuşturucu ve öldürücü madde... Belki tahminlerinizden çok daha fazlası...



DEEP WEB NE KADAR BÜYÜK?

Deep Web öyle tahmin ettiğiniz gibi bir kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapabileceğiniz bir platform değildir. Matrix filmlerindeki gibi bir ve sıfırların aktığı bir ekrandan giriş yapılmaz. 

Deep Web dediğimiz kavram aslında internetin küçük bir arka sokağı değildir. Tahminlere göre bizim Google üzerinden girdiğimiz tüm siteler, içerikler, youtube, facebook, twitter, instagram her şey dahil bu kadar büyük bir veri internetin %10'unu kullanmıyor. Kalan %90'lık kesin veya daha fazlası Deep Web dediğimiz alanın içinde yer alıyor.

Başta dediğim gibi Deep Web'i aslında özel bir alanmış gibi göstermek doğru ama bu alanın farklı katmanlarını olduğunu da bilmek gerekir. Deep Web'e giriş yaptığınızda hemen her bilgiye ulaşamayabilirsiniz. Deep Web'in de kendine göre katmanları ve kuralları var. Hatta hacklar tarafından belirtilen bazı bilgilere göre o kadar özel alanlar var ki buralara girmek için farklı cihazlar gerekiyor. Bizim kullandığımız sistemler buralara girmeye yetmiyor.




DEEP WEB'E NASIL GİRİLİR?

Aslında herkesin en merak ettiği konulardan birisi Deep Web'e nasıl girilir? Chrome, Firefox veya Safari ile giriş yapmak mümkün mü? 

Şuan için yukarıda bahsetmiş olduğumuz tarıyıcılarla ne kadar derinlere inilir konusu henüz netlik kazanmış durumda değil. Genel olarak Derin İnternet yani Deep Web'e giriş yapmak isteyenlerin ilk olarak indirdikleri araç Tor Browser. 

TOR BROWSER NEDİR? DEEP WEB'E TOR BROWSER İLE NASIL GİRİLİR?

TOR İngilizce bir kısaltmadır ve “The Onion Router” şeklinde yazılır. Bu ağ Amerikan denizcilik araştırma birliği sayesinde devletin ve gizli haberleşmelerini korumak için hazırlanmış bir projedir. Günümüzde TOR ağları birçok kullanıcı tarafından evlerde dahi kullanılmaktadır.

Tor; kişilerin ve bazı grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön %100 sağlayarak internette işlem ve dolaşım yapabilmelerine olanak sağlayan ve sanal tüneller vasıtası ile bağlantıların gizlenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır.



Bu tarayıcı size anlık konumlar verir ve böylece anonim olmayı başarırsınız. Üstelik bu dünyada standart domain ‘ler ya da url ‘ler söz konusu değildir. “.onion” şeklinde sonlanan karmaşık url ‘ler görülür. Ancak bilmelisiniz ki bu seviye deep web’in yüzeye en yakın olan katmanıdır. Daha derine inmek ise oldukça tehlikeli olabilir. Yönlendirmeler ile deep web giriş yapmayı istiyorsanız, bu katmanın Wikipedia’sı olan Hidden Wiki ‘ye girebilirsiniz. Daha derine inmek isteyenlerin ve deep web siteleri ile ilgili bilgi almak isteyenlerin ilk ve en çok uğradığı nokta da Hidden Wiki olmaktadır. Ancak belirtelim ki buradaki kaynakların çok büyük bir kısmı İngilizce'dir.

DEEP WEB'E GİRMEK SUÇ MU?

Tor Browser kullanarak Deep Web’e girilmesi herhangi bir suç oluşturmaz. Tor Browser, IP adresini anlık olarak değiştiren bir anonimite aracıdır ve istenirse standart internet erişimi de sağlanabilmektedir. Deep Web legal bir dijital dünya olsa da, neredeyse tamamının yani %95’inin illegal içeriğin olduğu bir mecra olduğunu da belirtmek gerekir.



Bir bilgi deryası olan internette yüzeydeki bilgilere ulaşmak kolaydır, fakat derinliklerinde neler olduğunu kesinlikle bilemezsiniz. Deep Web için erişimin zor olduğu, ancak çok değerli ve önemli bilgilerin yer aldığı bir dünya olduğu söylenmektedir. Burada bulunan bütün sitelerin kişisel sunucularda olduğu bir dünyada hiçbir şekilde denetim, kontrol ya da takip yapılamadığından ya da çok zor olduğundan aklınızın ucundan bile geçiremeyeceğiniz sayısız içerikle karşılaşabilirsiniz.







 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR