İşçi ve çalışanları ilgilendiren uyarı az önce yapıldı

Birçok işçi ve çalışan çeşitli nedenlerden dolayı tazminat alamadan işinden ayrılıyor. Genel olarak kendi davranış ve iş performanslarından dolayı kaynaklanan bu işten çıkarılma durumu işçi ve çalışanların çalıştıkları süre boyunca biriken tazminatı alarak işten ayrılmasına yol açıyor.

İşçi ve çalışanları ilgilendiren uyarı az önce yapıldı
Yayın Tarihi: 20.09.2020 21:52:00

Birçok işçi ve çalışan çeşitli nedenlerden dolayı tazminat alamadan işinden ayrılıyor. Genel olarak kendi davranış ve iş performanslarından dolayı kaynaklanan bu işten çıkarılma durumu işçi ve çalışanların çalıştıkları süre boyunca biriken tazminatı alarak işten ayrılmasına yol açıyor. Fakat bazı önemli hususların geçerli olması durumunda işverenler çalışanına tazminat ödemeden işten çıkarma hakkına sahip oluyor. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre de yasal olan bu tazminatsız işten ayrılma durumu bütün çalışan ve işçileri ilgilendiriyor. Belirli davranışların sergilenmesinden dolayı çalışanlar tazminat alamadan işlerinden ayrılmak durumunda kalabiliyor.

TAZMİNAT ALAMADAN İŞTEN AYRILMAMAK İÇİN BUNLARI YAPMAYIN!

Geçtiğimiz günlerde gelen bir haberde çalışanın tazminatsız şekilde işinden kovulduğu duyurulmuştu. Yapılan haberin detaylarına inildiğinde ise bahsi geçen çalışanın işyerinde kadınlar tuvaletini kullandığı için işinden kovulduğu yazıyordu. Hiçbir şekilde tazminat alamayan bu çalışan ise davacı olarak çalıştığı şirketten tazminat talep ediyordu. Fakat şirketin avukatı tarafından sunulan gerekçeler dolayısıyla tazminatını alamayan çalışan mecburen davadan çekilmek durumunda kalmıştı.

Bursa’da yaşanan bu olayda ise işten kovulan çalışanın kadınlar tuvaletini kullanarak diğer çalışanların huzurunu bozduğu ortaya çıktı. Diğer çalışanların huzurunu bozmakla kalmayarak uyarılmasına rağmen sürekli olarak problem çıkaran bu kişinin iş performansını da düşürdüğü belli oldu. Bütün bu sıkıntılardan dolayı ilgili kişiyi işten kovmak durumunda kalan şirket tazminat ödemeden işten çıkarmayı gerçekleştirdi.

İŞTEN AYRILAN ÇALIŞAN SUÇLAMALARI REDDETTİ!


Bursa’da gerçekleşen bu işte çıkarma olayında davacı olan çalışan şirketin bütün suçlamalarını reddederek suçlamaların asılsız ve yalan olduğunu iddia etti. İşyerine yüksek kâr ettiren sayılı satış danışmanı olduğunu söyleyen kişi şirketten kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ve yıllık izin ücreti alacağını söyledi. Mahkeme ise davanın kabulü kararına vardı. Davalı şirket ise kararı temyiz ettiğini duyurdu.

HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ALINAMAZ?

Genel olarak işverenler çeşitli durumlarda çalışanlarına tazminat ödemek durumunda kalmıyor. Bu durumlardan söz edecek olursak öncelikle keyfi hareketlerden dolayı iş sözleşmesinde bulunan maddeleri yerine getirmeyen çalışanların işten çıkarılmasında tazminat ödenmediğini söyleyebiliriz. İş huzurunu bozan ve diğer çalışanların performansını etkileyen kişiler direkt olarak işten kovulabiliyor. İş performansını ve alanını etkileyen kişilerin işten çıkarılmasıyla birlikte de herhangi bir tazminat ödenmiyor. Genel olarak çalışanlar bu durumdan şikayetçi olsa da kanunlarca desteklenen tazminat koşulları çalışanın olumsuz davranışları nedeniyle tazminatı engelliyor. Tazminat alabilmek için dava açılsa bile işten çıkarılan çalışanlar tazminat alamadan davadan çekilmek durumunda kalıyor.

Bir diğer durum olarak tamamen kendi isteği doğrultusunda işten ayrılan kişilerin de tazminat alamadığını söyleyebiliriz. Sadece normal durumda işverenin işten çıkarması durumunda ödenen tazminat isteğe bağlı olarak gerçekleşen istifalarda hiçbir şekilde ödenmiyor. Tazminatı geçerli kılacak net bir nedeni olmayan işten ayrılmalarda tazminat ödemesi maalesef ki alınamıyor.

TAZMİNAT ALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Çalışanların işyerlerinden tazminat alabilmesi için öncelikle işyerlerinde diğer çalışanları etkilemeyecek ve huzuru bozmayacak şekilde çalışmalarına devam etmesi gerekiyor. İş koşullarına uyan davranışlar ve performanslar dahilinde çalışan kişiler hiçbir neden yokken bile işten ayrılsa işvereninden tazminat alabiliyor. Özellikle işveren tarafından uygulanan mobbing gibi uygulamalardan etkilenen çalışanlar dava açarak daha fazla bir tazminat tutarı alabiliyor. Bazı işyerlerinde işverenlerin uyguladığı çalışan hakları ihlali ve izin haklarının verilmemesi çalışanların tazminat alarak işten ayrılmasına yol açabiliyor. Çalışanların ise hiçbir şekilde işlerinden kendi istekleri ile ayrılmaması gerekiyor




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR