İstanbul Boğazındaki Tekne ve Yatlarda Neden Türk Bayrağı Yok Amerikan Bayrağı Var? İşte Sebebi?

Özellikle İstanbul'da yaşanlar iyi bilirler. Boğaz hattında birçok tekne ve yatta Türk bayrağı yerine Amerikan bayrakları dalgalanıyor. Peki neden tekne ve yatlarda Türk bayrağı yok? Amerikan bayrağının olmasının sebebi ne?

İstanbul Boğazındaki Tekne ve Yatlarda Neden Türk Bayrağı Yok Amerikan Bayrağı Var? İşte Sebebi?
Yayın Tarihi: 23.11.2019 15:55:00

Denizi sevmeyen ve deniz fobisi olanları bir köşeye ayırıyoruz. Onlar dışında hemen hemen zenginlik hayali kuran herkesin aklında lüks bir ev, lüks bir araba, lüks bir yat ve güzel bir kadın olur. Biz Boxer Dergisi olarak bazen lüks evlere, bazen lüks araçlara, sık sık güzel kadınlara değindik. Bu yazımızda biraz yatlardan bahsediyor olacağız. Özellikle yatlarla ilgili en çok merak edilen soru olan Amerikan bayrağı meselesini ele alacağız.

İstanbul'da yaptığımız incelemede birçok yatta Amerikan bayrağının takılı olduğunu ve Amerikan bayrağının dalgalandığını gördük. Bunun nedenini ve sebeplerini araştırdık. Neden Türk bayrağı yerine Amerikan bayrağı sallandığının ilginç bir hikayesi varmış meğer. İşte tekne ve yatlarda dalgalanan Amerikan bayrağının gerçek sebebi...

Tekne ve Yatlarda Neden Amerikan Bayrağı Var?

Boğazda dolaşırken, bisiklete binerken, bazen çay içerken tekne ve yatlarda Amerikan bayrağının dalgalandığını gördük. Düşündük... Neden Türk bayrağı yerine Amerikan bayrağı dalgalanıyor? Bunun nedeni ne olabilir? Birkaç yat sahibine bunu sorduk. Çoğu kişi tekne ve yatların Amerika'da yapıldığını iddia etti ancak buna tabiki inanmadık. Çünkü Türkiye'nin tekne ve yat konusunda belki de dünyanın en iyilerinden birisi olduğunu biliyorduk.

Aslında Türkiye'de yapılan tekneler bile ABD'ye bağlı Delaware Eyalet limanına bağlı yüzüyorlar. Ne kadar ilginç değil mi? Türkiye'de yatınız ve tekneniz var, Türkiye'den alıyorsunuz, ABD'deki bir limana bağlı olarak yüzdürüyorsunuz ve Amerikan bayrağı dalgalandırıyorsunuz...

Amerika Delawere Eyaleti Limanında Ruhsat Daha Ucuz

Bu konuyu biraz araştırdığımızda neden tekne ve yatlarda Amerikan bayrağı dalgalanıyor konusu iyice dikkat çekmeye başladı. İnternette yaptığımız kısa bir araştırma ile ABD'de Delawere eyaletinden ruhsat almanın Türkiye'ye oranla çok daha ucuz olduğunu farkettik. 

Türkiye'den yat alacak kadar paranız var, zenginsiniz ancak verginizi Amerika'ya ödüyorsunuz ve teknenizde Amerikan bayrağı dalgalanıyor...

Amerika Delawere Eyaletindeki Ruhsat Ücreti


Peki Amerika'dan ruhsat almanın ücreti ne kadar? Bunu da araştırdık. Bu limandan kocaman yatlar tekneler için 1 yıllık alınan ruhsat bedeli sadece 350 - 1000 dolar arası. Belki sizin kulağınıza bu ücret fazla gelmiş olabilir. Ancak tekne alacak kadar zengin birisini düşündüğünüzde 1-2 milyonluk yatı olan birisini düşündüğünüzde 1 yıllık 1000 dolar olan bu ücretin hiçbir şey olduğunu fark edeceksiniz. İşte bu ruhsatı alanlar Türk vergi sisteminden muaf olup teknelerinde malesef gururla Amerikan bayraklarını dalgalandırıyorlar.

Amerikan Bayraklı Tekne veya Yayın Avantajı (BONUS 2)

Peki sadece para kazancımı sağlıyor Amerikan bayrağı ile gezmek? Tabii ki hayır. Çünkü bu tekneler dünyada çok rahat her limana girip çıkabiliyorlar. 

Amerikan Bayraklı Tekne veya Yayın Avantajı (BONUS 3)

Peki sadece para kazancı ve başka limanlara mı giriyor bu Amerikan bayraklı tekneler ve yatlar? Maalesef birçok avantajı daha var. Akaryakıtı Türk bayraklı tekneden ucuz alıyorlar, yağ değişimini daha ucuz yapıyorlar, liman hizmetleri ve yedek parçalardan daha uyguna yararlanıyorlar.

Neden Tekne ve Yatlarda Amerikan Bayrağı Yerine Türk Bayrağını Dalgalandırmıyoruz?

Neden Tekne ve Yatlarda Amerikan Bayrağı Yerine Türk Bayrağını Dalgalandırmıyoruz? Peki neden buna önlem almıyoruz? Biz neden vergileri indirip bu gelirlerin ülkemizde kalmasını sağlamıyoruz? Boğazda neden halen Amerikan bayraklı tekneler ve yatlar dolaşıyor? Neden yatlara ve teknelere Türk bayrağı koymak için bekliyoruz?

Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjde vermişti. Başbakanlık döneminde bu konuyu mutlaka çözeceğini ve artık tekne ve yatlarda Türk bayrağı olacağını belirten Erdoğan ile diğer yetkililer çok güzel başlangıcı olan bu hedefe halen ulaşamadılar.

Umarız yetkililer bu konuyu biran önce gündeme alırlar. Tekne ve yatlarda artık Amerikan bayraklarının dalgalanmasını istemiyoruz. Aslında sadece Türk tekne ve yatları değil, bunu öyle cazip hale getirelim ki yabancı ülke tekne ve yatlarında da Türk bayrakları dalgalansın. 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'ye, Türkiye'nin incisi olan İstanbul'a bu görüntü yakışmıyor. 

Umarız yetkililer bu yazımızı görür ve gerekli önlemleri alırlar. 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR