Kiracılara kötü haber! Çok Yüksek Kira Zammı Geliyor

Ekim ayında kiralara zam geliyor! TÜFE oranında yüzde 20’nin üzerinde olacak! Türkiye’de orta dönemde zam getirilmeyen bir tek kira kalmıştı. Nihayet o da oldu. Kiracıları derinden sarsacak ve insanların bireysel ekonomilerine bir şimşek gibi çarpacak olan bu zam oranı ile beraber insanların büyük

Kiracılara kötü haber! Çok Yüksek Kira Zammı Geliyor
Yayın Tarihi: 25.09.2020 21:27:00

Ekim ayında kiralara zam geliyor! TÜFE oranında yüzde 20’nin üzerinde olacak!
Türkiye’de orta dönemde zam getirilmeyen bir tek kira kalmıştı. Nihayet o da oldu. Kiracıları derinden sarsacak ve insanların bireysel ekonomilerine bir şimşek gibi çarpacak olan bu zam oranı ile beraber insanların büyük bir şok yaşadığı çok açık bir şekilde görülebilir. Ekim ayı içerisinde TÜFE oranında yüzde 20 miktarında kiralara zam yapılacak. İnsanların bu kadar dar boğaz olduğu, ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu ve insanların işsiz olduğu bu zor günlerde kira zam oranlarında bu kadar yüksek artış olmasının ana nedenlerini kimse bilmiyor olsa da yapılacak olan zam miktarı belli. İnsanlar bu kadar sıkıntılı günlerden geçerken üzerlerine yapılan bu kadar ağır zam oranları ve sürekli pahalılaşmanın bedeli olarak ise Korona virüs olarak görülüyor. Korona virüs salgınının ortaya çıkardığı bu önemli sonuç sonrasında düzgün ekonominin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayabiliyoruz. İnsanlarımızın ekonomik anlamda rahat olabilecekleri günü ile iple çekiyoruz.

Ev sahipleri bu doğrultuda bugün itibari ile yüzde 20,10 oranında zam yapma hakkına sahip olabilmektedir. TÜFE de belirlenen 12 aylık artış oranı günümüzde ne kadar zam uygulanacağını belirlemektedir. Açıklanan bu rakam doğrultusunda ev sahipler uygulayabilecekleri en yüksek tavan zam oranı 20,10 olmaktadır. Bu zam oranının üzerinde zam yapma hakkına sahip olamamaktadırlar. Yüzde 20,10 üzerinde zam yapabilecek olan herkes hakkında ciddi suçlamalar yapılacak. O nedenle ev sahipleri, dükkan sahiplerinin bu konuda net olarak uyarılması ve fazla kira zam oranlarında yapılacak artışlar sonrasında gerekli konuların gösterilmesi gerekiyor. Ekim ayı içerisinde yapılacak olan zam miktarı ise sadece Van, Elazığ, Diyarbakır, Muş, Diyarbakır, Şırnak illerinde geçerli olacaktır.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?


Ekim ayı içerisinde kira sözleşmesi biten ve yenilenen kiracılar için 12 aylık ortalamalar doğrultusunda yüzde 20,10 oranında artış yapılması öngörülmektedir. Pek çok kiracı tarafından günümüzde araştırılan konular arasında kira artış hesaplamasının nasıl yapıldığı araştırılmaktadır.

Hesaplama örnekleri

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 20,10 artış gerçekleşti.
  • Mevcut kira bedeli: 1.000 TL
  • Zam oranı: yüzde 20,10 (12 aylık ortalama TÜFE oranı)
  • Zam bedeli: 221 TL
  • Zamlı kira bedeli: 1.221 TL
BEKLENEN ORAN BELLİ OLDU!

Kira sözleşmesi biten kiracılar için beklenen haber geldi. TÜFE tarafından 12 aylık kiranın ortalaması alınmasıyla beraber kirada yapılacak olan zam oranı belli oldu. Bundan böyle Mayıs ayı içerisinde kira zam oranı 20,10 olarak hesaplanmasının ardından pek çok vatandaşımız bu zam oranında en yüksek tavan zam yapma hakkına sahip olabilmektedir. Ancak bu zam oranı karşılığında eğer aksi bir durum karşısında bu oranın üzerinde zam yapılması durumunda ev sahibi için cezai işlemler uygulanmaktadır. Böylelikle tavan oran olarak belirlenmiştir. Bundan dolayı en fazla yapılacak zam oranı 20,10 oranında olması ön görülmektedir.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR