Kolay emekli olmak için primi öde hızlıca emekli ol dönemi!

Kolay emekli olmak için primi öde hızlıca emekli ol.Emeklilik yasasına gelen yeni düzenlemeler ile birlikte SGK bünyesinde çalışan 4A 4B ve 4C sigortalı olarak çalışan işçilerin belli şartları karşılamasının karşılığında erken emekli olmasına olanak sağlanacak.Toplu para ödeyerek nasıl emekli olunur

Kolay emekli olmak için primi öde hızlıca emekli ol dönemi!
Yayın Tarihi: 14.10.2020 21:09:00

Kolay emekli olmak için primi öde hızlıca emekli ol.Emeklilik yasasına gelen yeni düzenlemeler ile birlikte SGK bünyesinde çalışan 4A 4B ve 4C sigortalı olarak çalışan işçilerin belli şartları karşılamasının karşılığında erken emekli olmasına olanak sağlanacak.Toplu para ödeyerek nasıl emekli olunur ?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışan 4A 4B ve 4C sigortalı olarak çalışan işçilere emekli olma kolaylığı sağlanıyor. Emekli olmak isteyen 4A 4B ve 4C sigortalı olarak çalışan işçiler için istenilen belirli şartları sağlamaları durumunda erken emekli olabilecekler. Emekli maaşlarına kavuşmayı sabırsızlıkla bekleyen vatandaşlar bu zorlu süreci aşmayı ve erkenden emekli olmak istiyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağladığı yasalarla güvence altına alınan toplu para ödemeleri ile erken emekli olmak isteyen, emeklilik bekleyen vatandaşlar derin bir nefes alacak. Emeki olmak isteyen vatandaşlara eksik prim günlerine yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu'na geriye dönük olarak borçlanma hakkı veren şartlarda emekli olmak isteyen vatandaşların toplu para ödeme yapması gerekiyor ve yapılan bu toplu ödemenin sonucunda emeklilik hakkı verileceği söyleniyor. Peki, toplu para ödeyerek emekli nasıl olunur ?



Erken emekli olmak için talep arttıkça bu yönde çalışmalar da arttı. Erken emelilik için farklı yollar geliştiriliyor ve erken emekli olmak isteyen vatandaşlara erken emeklilik için belli şartlar sunulmaya hazırlanıyor. Erken emekli olmak isteyenler arasında öncelik durumları belirlenecek ve bu öncelikler göz önüne alınacak. Emekli olmak isteyen vatandaşların öncelik durumu göz önüne alındığında emekli olma önceliği, eksik primi olanlara verilecek. Eksik primi olan emekli olmak isteyen vatandaşlara borçlanma yolu ile emekli olmalarına imkan verilmesi amaçlanıyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlardan en az 1800 prim gününü doldurmuş olması bekleniyor. Emekli olmak için yaş ve yıl şartını tamamlamış ancak prim gününde eksiği olan emekli adayları borçlanma yolu ile emekli olabilme şansını elde edecekler. Bunun için son dönemlerde yasa çıkması için beklentiler artarak devam ediyor.


Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. Maddesi ile düzenlenmiştir.

1) Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri toplu ödeme ile satın alabiliyor.

2) Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.

3) Emekli sandığına tabi çalışanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri borçlanılabiliyor.

4) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim
süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

5) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor. Normal staj ve çıraklık süreleri ise borçlanılamıyor.

6) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.

7) Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.

8) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.

9) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkanları bulunuyor.

10) 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri borçlanmaları mümkün.
Böylece part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.

11) Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı, sigortalının kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde borçlanma hakları bulunmaktadır.

12) Yurtdışında çalışanlar bu süreleri, yurtdışında bulunan kadınlar ise 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyor.

Emekliliği esnaflar da dört gözle bekliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından yapılan açıklamalar sonrasında özellikle 2000 yılından önceki süreçte sanatkar ve esnaf vatandaşların emeklilik konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya geldiklerini ve büyük bir heyecanla emekli olmayı beklediklerini söyledi. Binlerce esnafın mağdur olması sonucunda toplu para yatırarak emekli olma konusunda beklentiye girdikleri söylendi.

Toplu para yatırarak emekli olmayla ilgili yasal düzenlemenin çıkması ile birlikte binlerce esnafın ve sanatkarın mağduriyetlerinin çözülebileceği söylendi. Bağkurlu esnafın ve sanatkarın asıl beklentisi vergi ve oda kayıtlarına bakılması ve geriye dönük borçlanma imkanının verilmesinin ensaf ve sanatkarlar tarafından istendiği belirtildi.

 



 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR