Korona Virüs Testinde Yeni Dönem Başlıyor: Herkese Test Devri Bitti! Şimdi Ne Olacak?

Şarrtlı koronavirüs testi nedir? Herkes test yaptıramayacak mı? Test yaptırmak için hangi belirtilerin olması gerekiyor?

Korona Virüs Testinde Yeni Dönem Başlıyor: Herkese Test Devri Bitti! Şimdi Ne Olacak?
Yayın Tarihi: 16.11.2020 18:00:00

Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelge ile korona virüs hastalarıyla temas kurmuş olan kişilerde semtpom yoksa test yapılma zorunluluğunun olmadığını açıkladı.


SADECE SEMPTOM OLAN HASTALARA TEST YAPILACAK

Doç. Dr. Kara temaslılara yapılacak test ölçütünü şöyle açıkladı: “İlk ziyaret sırasında semptomu var ise (Daha sonra semptom gelişen kişiler için belirlenmiş prosedür dahilinde), 60 yaş ve üstü ve komorbiditesi (birden fazla eşlik eden hastalık) olan kişilerden temas tarihinden sonraki 7. günde semptomu olmasa dahi numune alınması gerekmektedir.”

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, 81 ilin il sağlık müdürlüklerine gönderdiği filyasyon çalışmaları konulu genelgede, koronavirüs hastalarıyla temaslı kişilerde semptomları yoksa artık test yapma zorunluluğunun olmadığını söyledi.

TEMASLI VATANDAŞ ÖZEL SAĞLIK KURULUŞUNA YÖNELECEK

Dr. Ergün Demir bakanlık tarafından yayınlanan genelge için “Temaslılardan belirtisiz olgulara semptom ve yaş sınırlaması ile epidemiyolojinin ilkelerine aykırı olarak COVID-19 pozitif vakalar ile diğer temaslılardan numune alınması bu şekilde kısıtlanmış olmaktadır” dedi. Dr. Ergün Demir temaslı kişilerin kendi kaderlerine bırakıldığını ifade ederek; “Henüz spesifik bir tedavisi ve aşısı bulunmayan Covid-19 enfeksiyonunda tanı koymak ve enfekte kişileri saptayarak filyasyon ve izolasyon yapabilmek ancak PCR testi ile mümkündür. Bu uygulama ile temaslı vatandaşların test yaptırabilmesi zorlaştırılmıştır. Test yapılmayan ancak evde izole kalması gereken temaslı vatandaşlar panik halde özel sağlık kuruluşlarına yönelecek ancak 250-300 TL’yi cepten ödeyerek test yaptırabileceklerdir” şeklinde açıkladı. 



Bakanlık tarafından yayınlanan genelge şu şekilde:



saglik-bakanligi-genelge-1.jpg
saglik-bakanligi-genelge-2.jpg
saglik-bakanligi-genelge-3.jpg







 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR