Koronavirüs Salgını EYT'lilere Erken Emeklilik Getirir mi?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaş, Korona virüsü sebebi ile hem işsiz kaldı hem ücret alamıyor hem de emekli edilmiyor. Korona virüs öncesinde bu kişiler sadece emekli olamıyordu ama hayatlarını idame ettirecek parayı kazanabiliyorlardı.

Koronavirüs Salgını EYT'lilere Erken Emeklilik Getirir mi?
Yayın Tarihi: 14.04.2020 15:44:00

Korona virüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Son edinilen bilgilere göre Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş’ta Korona virüs sebebi ile bu sabah tedavi gördüğü Trabzon Devlet Hastanesi’nde vefat etti. Sadece Haydar Baş değil, dünyanın her yerinde milletvekilleri, temsilciler, hükümet görevlileri Korona virüs salgın hastalığına yakalanıyor. Bu dönemde 57 yaşında olan vatandaşımızın çalıştırılması uygun mu? Tabii ki uygun değil, bu sebeple emeklilikte yaşa takılanlar için erken emeklilik gelir mi? Korona virüs salgını ile beraber EYT’liler erken emekli edilebilir mi? Bu konular hem kulislerde hem halk arasında tartışılıyor. Zira önemli bir konu olmasına karşın hala meclis gündemine gelen bir konu değil. On binlerce vatandaşımız erken emekliliğin yollarını gözlüyorken sadece farklı konuların konuşulup bu konuların sırası geldiğinde mola verilmesi, gündemin değiştirilmesi veyahut ilgili söylemlerle konunun mutlaka değiştirilmesine anlam verilemiyor. Mali sıkıntı içerisine girmiş olan vatandaşlarımızın acilen emekli edilmesi gereken önemli bir dönemde neden bu konu hala gündeme gelmiyor?

Binlerce Vatandaş Erken Emeklilik İstiyor!

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaş, Korona virüsü sebebi ile hem işsiz kaldı hem ücret alamıyor hem de emekli edilmiyor. Korona virüs öncesinde bu kişiler sadece emekli olamıyordu ama hayatlarını idame ettirecek parayı kazanabiliyorlardı. Korona virüs ile mücadele kapsamında getirilen yeniliklerle beraber pek çok yenilikçi reform hayatımıza girdi. Özellikle hükümlü kişilerin dışarı çıkarılması, işsizlik maaşları, kira yardımları, sosyal yardım ödeneklerinin artırılması gibi pek çok avantaj sağlandı. Ancak hem emekli olamayan hem çalışamayan kesime devlet tarafından herhangi bir girişimde bulunulmadı. EYT’li vatandaş bu dönemde çalışamıyor, para kazanamıyor ve emekli edilmiyor. Mücadele tamam ama bu tarafın eksik bırakılması vatandaşın güçlük çekiyor olması ve ellerinden tutulmuyor olması üzüyor.

EYT Yasasına Dair Son Gelişmeler Nisan 2020


Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşadıkları problemler yine Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dile getirildi. Özellikle CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer her defasında TBMM Gündemine gelmek üzere “EYT’li Vatandaşlar” konu başlıklı konuşmasını açıyor. Konuşmasının ardından gündeme gelmesi amacıyla tabii ki CHP nezdinde EYT’liler ile alakalı düşünülen kanun teklifini sunuyor. EYT’li vatandaşlar için “Yaşlı diye iş bulamıyor, genç diye emekli edilmiyor” dedi. Cümle aslında tüm ihtiyaçları ortaya döküyor ancak gündeme gelebilmesi için daha çok çalışılması gerekiyor.

Çok zorlu bir süreç içerisinde olan ülkemizin, ayrıca vatandaşlarından bir kesimini oluşturan grup olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar bir halk sorunudur. Bu halk sorunu ise devletin bir sorunudur. Bu kişilerin bir süre daha emekli edilmese dahi çalışabilmesi veyahut sosyal imkânlardan yararlanabilmesi gerekiyor. İşsiz kaldıkları için evlerine gerekli olan maddi desteği sağlayamıyorlar. Milletvekili Gürer “TBMM vakit kaybetmeden yüz binlere kadar ulaşabilen bu insanlar için elini taşın altına koymalıdır. EYT’lilerin mağduriyetlerinin acilen girebilmesi için tüm şartların oluştuğu bir ortamdayız. EYT’lilerin yaşadığı mağduriyeti gidermek için yeni kanun teklifimizi yasalaştırmak için harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da bir diğer ifade ile EYT, 1999 yılında emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 yılında kadar emeklilik şartı kadınlar için 20 erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı idi. Kim hangi yaşta olursa olsun bu belirlenmiş süreyi doldurduğunda emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999 yılında gelen yeni kanun ile beraber emekli olabilmek için ayrıca yaş şartı getirildi.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR