KYK borçları silinecek mi? KYK Borçları ne zaman silinecek

KYK borçları ne zaman silinecek? KYK borçları hakkında meclisten bir haber var mı? SGK, Vergi ve KYK Borcuna af çıkacak mı? Son zamanlarda merak ettiğiniz bu konunun haberini yazımızda bulabilirsiniz.

KYK borçları silinecek mi? KYK Borçları ne zaman silinecek
Yayın Tarihi: 6.03.2020 11:50:00

KYK borçları ne zaman silinecek? KYK borçları hakkında meclisten bir haber var mı? SGK, Vergi ve KYK Borcuna af çıkacak mı? Son zamanlarda merak ettiğiniz bu konunun haberini yazımızda bulabilirsiniz.

Ülkemizde büyük bir ekonomik krizin olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu kriz yüzünden yapacağımız ödemeleri ya geciktiriyoruz ya da ödemelerini yapamıyoruz. KYK borcu, Vergi borcu, SGK borcu gibi devlet dairelerine olan borçlarımızda bu şekilde ödenmemektedir. Daha önce bilindiği gibi yapılandırma kampanyası olmuş ve vatandaşlar borçlarını faizsiz bir şekilde yapılandırarak 4 milyondan fazla olan kişi bu kampanyadan yararlanmıştı. Ancak gelinen ekonomik kriz yüzünden bu yapılandırmalar genel olarak 2. Taksitten sonra tekrar ödenmemiş ve yapılan yapılandırma bozulmuştur. Hal böyle olunca yine hesaplara e-haciz konulmuş ve yine borç miktarı yükselmiştir.

Bu borçların bir kısmı da KYK borçlarıdır. Öğrenim kredisi adı altında verilen ve bu kredi borcu olan üniversite mezunlarının yapılan açıklamada 5 milyondan fazla olduğu söylenmektedir. Meclis gündemine giren bu borçların, ne olacağı ve af çıkıp çıkmayacağı ise henüz belli değildir.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?


KYK, uzun adıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu üniversite öğrencilerine okul zamanlarındaki ihtiyaçları için maddi destek olması açısından borç para vermektedir. Öğrenciler okul bittikten sonra çalışma hayatlarına geçince bu borçları ödemesi gerekiyor. Ancak bu borç okul bitince işsizlik olduğu için ödenmekte zorluk çekmektedir. 5 milyondan fazla öğrenci için KYK borçlarının silinmesi gündeme geldi. Bu sebeple meclise sunulan önergede KYK borçlarının silinmesi onay alırsa bu vatandaşların borçları silinecek ve rahat bir nefes alacaklardır. Bu işlemler KYK affı diye de bilinmektedir.

Maliye Bakanı Berat Albayrak; 2020 yılında bu konu üzerinde çalıştıklarını ve KYK affının gündemlerinde olduğunu söylemişti. Bu yıl içinde KYK affının da çıkacağını söyleyen Berat Albayrak, ayrıca vergi borcu ve sgk borcu olanlar içinde yapılandırma yapılacağını açıklamıştır.

İŞSİZİM NE YAPACAĞIM?

KYK borcu olan ve bu yasadan yararlanmak isteyenler sadece ana para üzerinden ödemeler yapacaktır. Ancak hala bir işiniz yoksa KYK borcunuzu 2 yıl daha erteleyebilirsiniz. 2 yıl sonra da işe girmezseniz borcunuzu ödemeniz gerektiğini söylemek istiyoruz. Borç ertelenmesi yapıldığı zaman faiz işleyeceğini de bilmeniz gerekiyor.

KYK borcu bulunan ve üniversite hayatından sonra çalışamaz durumda olanlar borçlarını sildirebilirler. Bunun için bir hastaneden tam teşekküllü rapor alınması gerekmektedir. Hayatını çalışarak kazanamaz ibaresi bulunan sağlık raporu ile KYK borcunuzu sildirebilirsiniz.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR