MEB'ten Son Dakika Açıklaması! Online Eğitim Aşamasında Sınavlar Yapılacak mı?

2020 yılında sınavlar yapılacak mı? Lise, ortaokul, ilkokul sınavları yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacak? Öğretmenler ek ders ücreti alabilecek mi?

MEB'ten Son Dakika Açıklaması! Online Eğitim Aşamasında Sınavlar Yapılacak mı?
Yayın Tarihi: 20.11.2020 10:00:00

Online eğitime devam edileceğinin açıklanmasının ardından bütün dikkat "sınavlar ne olacak" sorusuna yöneldi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavlar ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Yapılan duyuruda, ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde tüm sınavların durumuna ilişkin düzenleme paylaşıldı. Peki, 2020 yılında sınavlar yapılacak mı, lise, ortaokul, ilkokul sınavları yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacak?

YAZILI SINAVLAR OLACAK MI?

Son dakika haberine göre Milli Eğitim Bakanı Selçuk yeni bir duyuru yayımladı. Bakan Selçuk: "31 Aralık'a kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlama salgının seyrine göre gerçekleştirilecek" dedi.

Bakan Selçuk, eğitim ve öğretimin uzaktan eğitim sistemiyle devam etmesine dair esasları açıkladı.

Tüm okul öncesi kurumlar, kreşler, ilkokul, ortaokul ve liseler, özel eğitim okulları ve sınıfları, meslek liselerindeki uygulamalı dersler ile özel öğretim kurslarının uzaktan eğitimle devam edeceğine değinen Selçuk, "Destekleme ve yetiştirme kursları ve takviye kurslarında da bu süreçte yüz yüze eğitim yapılmayacaktır. 5580 sayılı özel öğretim kanunu kapsamındaki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki 'bireysel eğitimler' yüz yüze gerçekleştirilebilecektir. Uzaktan eğitim haftalık ders programları, okul yönetimlerimizin koordinesinde öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimiz ve velilerimizle paylaşılacaktır. Okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, ara tatil süresince yeni dönemdeki uzaktan eğitim süreçlerini öğrencileriyle işledikleri ders konularına ve müfredat programına göre yapılandıracaklardır. Bu süre zarfında ana noktamız TRT EBA kanallarımız olmak üzere, canlı sınıf uygulamalarımız, EBA internet platformumuz, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarımızla öğrencilerimizin yanında olacağız" diyerek açıklama yaptı.

'YÜZ YÜZE VEYA UZAKTAN HİÇBİR SINAV YAPILMAYACAK'


Selçuk, yıl sonuna kadar hiçbir sınavın yapılmayacağını belirterek, "31 Aralık 2020'ye kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlamalar salgın sürecinin seyrine göre ayrıca gerçekleştirilecek, okul yönetimlerimiz ve öğretmenlerimiz aracılığıyla öğrencilerimize duyurulacaktır. Öğrencilerimiz, yüz yüze ve uzaktan eğitimle yapılan eğitim öğretim müfredatından sorumlu olacaklardır. Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte 112 branşta 812 öğretmenimizin görev yaptığı, 13 stüdyoda 1653 ders videosunun hazırlanarak yayına sunulduğu TRT EBA Anaokulu/İlkokul, Ortaokul ve Lise kanallarının haftalık ders programlarını 18 milyon öğrenci velimizin cep telefonlarına kısa mesaj servisiyle ulaştıracağız. Ders yayınlarımız, öğrencilerimizin telafi ve pekiştirmelerine imkan sağlamak için günde üç kez tekrarlanarak ekrana gelmeye devam edecektir" şeklinde açıkladı.

DERS KİTAPLARININ YANINDA ÜCRETSİZ YARDIMCI KAYNAKLAR DA HAZIRLANDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan 17,5 milyon kitabın okullara ücretsiz dağıtıldığını bildirdi. Bakan Selçuk'un öğrenciler için hazırlanan destek kitapları ve dijital materyallerle ilgili açıklaması şu şekilde:

"Hep şöyle bir talepte bulunulur, 'ders kitabının dışında öğrenciler için çalışma kitapları, kaynak materyaller olsa'... Tam da velilerimizin, öğretmenlerimizin sıklıkla sorduğu bu sorunun cevabını vermek için bu çalışmayı yaptık. Somut olarak fen bilimleri, matematik, Türkçe, hayat bilgisi, sosyal bilgiler konularında 17,5 milyon kitabı çocuklarımıza ulaştırmış durumdayız. Her bir öğrencimize, her bir okulumuza bunlar ulaştırıldı. Bunlar, 2020-2021 eğitim öğretim yılı içinde çocuklarımızın ders kitaplarının yanı sıra ilave kaynaklar olarak değerlendirmelerini beklediğimiz kaynaklar. Ortaokul sınıfları için de dijital kaynaklar hazırladık. Bu sınıflara yönelik yine matematik, fen bilimleri, Türkçe, sosyal bilgiler, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerine ait toplam 112 fasikülden oluşan 16 kitap hazırlandı ve EBA'da kullanıma sunuldu. Bu materyallerden de 5 milyon öğrencimiz yararlanabilecek."

'ÖĞRETMENLER UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE EK DERS ÜCRETLERİNİ ALMAYA DEVAM EDECEK'

Merkezi sınavlara hazırlanan öğrenciler için sınav müfredatının uzaktan eğitim sürecine uyumlu hale getirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Selçuk, ayrıntıların önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşılacağını bildirerek durumu şu şekilde açıkladı:

"Bu süreçte öğretmenlerimiz de çalışmalarını uzaktan sürdürecek olup, uzaktan eğitim için okullarımıza gelerek bilgisayar ve kamera gibi araçlardan da yararlanabileceklerdir. Zümre öğretmenlerimiz ise uzaktan eğitim sürecini takip ve koordine etmek amacıyla haftada en az 1 gün okullarımıza geleceklerdir. Öğretmenlerimiz uzaktan eğitim sürecinde ek ders ücretlerini almaya devam edeceklerdir. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde ise ilk defa tanı alacaklar için yüz yüze hizmet verilmeye devam edilecektir. Bu süreçte okullar arası nakil başvurularında 18 Kasım 2020'ye kadar yapılan başvurular işleme alınacak, 31 Aralık 2020'ye kadar yeni başvuru alınmayacaktır. Öğrencilerimizin güveni, huzuru, mutluluğu ve başarısı için velilerimiz, öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz ve tüm eğitim ailemizle birbirimize kenetlenmemiz gereken bir süreçteyiz. Tedbirlerimizi hijyen standartlarına bağlı olarak en üst düzeyde aldığımız, çocuklarımızın okul bahçelerindeki ve sınıflarındaki temassız oyunlarını bile tasarladığımız yüz yüze eğitime aşamalı geçiş sürecimize en hızlı şekilde yeniden başlamak en büyük temennimizdir. Gönül arzu ederdi ki bu arayı vermeyelim hatta dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi tüm sınıf düzeylerimizde okullarımızla buluşalım. Fakat ülke genelindeki koşullar nedeniyle böyle bir kararı almak durumunda kaldık. Tabi ki çağrımızı yinelemekten vazgeçmiyoruz: Çocuklarımızın geleceği için herkesin desteğine ihtiyacımız var, lütfen kurallara uyalım. Aralık ayının son haftasındaki tabloya göre okullarımızda yüz yüze eğitime aşamalı geçiş planlamamızı ve takvimimizi kamuoyu ile paylaşacağız."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR