Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! SGK'dan Toplu Para İadesi Müjdesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber! Emeklilik şartlarını tamamlayamayan ve eksik olarak yerine getiren vatandaşlar haliyle emeklilik hakkı kazanamıyor.

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! SGK'dan Toplu Para İadesi Müjdesi
Yayın Tarihi: 8.06.2020 21:39:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber! Emeklilik şartlarını tamamlayamayan ve eksik olarak yerine getiren vatandaşlar haliyle emeklilik hakkı kazanamıyor. Bu şartlar halinde emekli olamayan vatandaşlara SGK tarafından toplu para ödemesi yapılıyor! SGK'ya o güne kadar yapılan ödemeler toplu şekilde iade ediliyor. Ancak toplu para iadesi alabilmek için bir takım şartların da bulunması gerekiyor. Emekli olamayan vatandaşlara toplu para iadesinin şartları nedir? Kimler toplu para alabilir? Detaylar haberimizin devamında sizlerle...

Milyonlarca sigortalı çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli aylığı bağlanması için emeklilik şartlarını yerine getirebilmeyi amaçlıyor. Ancak pek çok kişi bir takım nedenlerle emeklilik şartlarını tam olarak sağlayamadığından ve bundan sonra da sağlayamayacağından dolayı emeklilik hakkı kazanamıyor. Bu noktada SGK tarafından belirli şartların varlığı halinde toplu para iadesi yapılabiliyor!

Milyonlarca işçi ve memur, çalışma hayatının sonunda güzel bir emeklilik hayaliyle çalışma yıllarını tamamlayıp emeklilik şartlarını yerine getirmek istiyor. Bu noktada sigorta prim ödemeleri de gerçekleşiyor. Ancak ne yazıkki herkes emeklilik hakkına ulaşamıyor. Bir takım nedenlerden ötürü yaş ve hizmet süresi şartlarını tamamlamalarına karşın yeterli prim günü şartını tamamlayamayan ve kanundaki doğum borçlanması ve askerlik borçlanması gibi imkanlarla dahi tamamlama imkanı bulunmayan vatandaşlar emekli olamıyor. İşte bu nedenle emeklilik hakkını kaybeden vatandaşlar, yıllarca adlarına ödenen sigorta primlerinin boşa gitmesinden dolayı şikayetçi oluyorlar. Ancak SGK, bu konuda bir adım atarak, prim şartını yerine getiremeyerek emekli olamayan vatandaşlara belirli şartlarda toplu para iadesi yapıyor! Peki SGK'dan toplu ödeme nasıl alınır? Kimler alabilir? Şartlar nelerdir? 

SGK'DAN TOPLU PARA İADESİ NASIL ALINIR? BAŞVURU NASIL YAPILIR?


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK'dan) toplu para iadesi alabilmek için başvuruda bulunmak şarttır. Şartları taşısa bile vatandaşlara SGK tarafından otomatik olarak toplu para iadesi yapılamamktadır. Öte yandan başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il - ilçe müdürlüklerine dilekçe ile yapılmalıdır. 

Bir işverene bağlı olarak hizmet akdi çerçevesinde sigortalı olarak çalışanların SSK kapsamında 2008 yılından öncesindeki hem kendi hem de işveren tarafından ödenen primleri toplu şekilde iade edilebilmektedir. Kendi hesabına ve adına bağımsız olarak çalışan BAĞ-KUR'lular ise tarihe bakılmaksızın ödedikleri tüm primleri geri alabilirler.

Emeklilikte yaş ve hizmet süresi şartlarını tamamlamalarına karşın prim ödeme gün sayısı şartını yerine getiremeyen vatandaşlara hizmet borçlanması yoluyla bu eksiklikleri tamamlama şansı sunulmuştur. Ancak geçmişe dönük olarak prim ödemesine rağmen emekli olamama hali söz konusu ise bu durumda toplu para iadesi talebi ileri sürülebilecektir. Bu ihtimalde; hizmet borçlanması için yapılan ödemeler ise iade edilmeyecektir. Ayrıca GSS primleri de toplu olarak geri ödenmemektedir.

SİGORTA PRİM ÖDEMELERİ NE ZAMAN İADE EDİLİR? ŞARTLARI

4A ve 4B sigortalılık statüsüne mensup olarak çalışan ve 2008 yılından itibaren 4C sigortalılık statüsünde işe başlayanların SGK'dan prim ödemelerini alabilmesi için yaş ve hizmet süresi şartlarını tamamlamaları gerekmektedir. Bu çerçevede hizmet süresi erkek çalışanlar için 25 yıl, kadın çalışanlar için ise 20 yıl olarak belirlenmiştir. Birden fazla iş yerinde aynı anda çalışılması durumunda ise, ödenen toplam prim miktarı esas kazancın aşması halinde, SGK'dan toplu para iadesi alınabilecektir. Esas kazancı aşma durumu ise; toplam prim ödemesinin o yıl güncellenen asgari ücret tutarının 7.5 katından fazla olmasını anlatır. Aradaki fark için başvuru talebini kişilerin 10 yıl içerisinde iletmesi gerekir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR