Milyonlarca Emekliye ve Çalışanı ilgilendiriyor! Paranız SGK'da yatıyor

SGK ‘dan paranızı geri alma ikanınız var. Milyonlarca personel ve ya emeklilik bekleyen kişilere özel haber geldi. Emekli olabilmek için gerekli yaş koşulunu bitirmesine rağmen primleri yeterli olmadığı için emekli olabilmek için gerekli yaş koşulunu bitirmesine rağmen primleri yeterli olmadığı için

Milyonlarca Emekliye ve Çalışanı ilgilendiriyor! Paranız SGK'da yatıyor
Yayın Tarihi: 26.09.2020 12:01:00

SGK ‘dan paranızı geri alma ikanınız var. Milyonlarca personel ve ya emeklilik bekleyen kişilere özel haber geldi. Emekli olabilmek için gerekli yaş koşulunu bitirmesine rağmen primleri yeterli olmadığı için emekli olabilmek için gerekli yaş koşulunu bitirmesine rağmen primleri yeterli olmadığı için emekli maaşı almaya hak kazanamayanlar paralarını geri alabilmektedirler. İşte ayrıntıları…

Sosyal güvenlik sisteminize göre emekli olabilmek için belli miktarlarda ve gün miktarında prim ödemeniz gerekmektedir. Fakat bazı sigortalılar yeterli çalışma imkânı bulamadıkları için gereken prim gününü bitirememektedir. Emekli olma hayalleri suya düşen kişilerin ödedikleri primler boşa gitmemektedir.

Fazla ödediğiniz ya da kullandığınız primler için gere ödeme şansı da mevcuttur. Buna göre SGK’da duran paralarınızı alabilmektesiniz. Primleri iki çeşit alabilmektesiniz. İlk olarak emekli olma yaşına gelmenize rağmen eğer yettiği kadar priminiz yok ise daha önceden ödenenler geri alınabilmektedir. İkinci olarak ise çalışırken eğer prime dair kazanç limitini aşan miktarda ödeme olmaktaysa bu çok paraları geri alma şansımız bulunmaktadır. İşte konuya dair ayrıntılar…

Kimileri de salgın sebebiyle nisan ayında bu yana çalışmadığı, salgının daha da uzun sürmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) ödediği primleri alıp alamayacağını sormaktadır. Çalışanların prim iadesi hakkı bulunuyor ama maalesef, bu konu kamuoyunda yanlış bilinmektedir. Sanılıyor ki, isteyen dilediği zaman ödediği primler alabilir. Hem konuya açıklık getirmek için hem de okuyanların gelen soruları cevaplamış olabiliriz.


KADINLAR 58 YAŞINI BEKLEMEK DURUMUNDA

Emeklilik yaşını bitiren, hatta geçen personeller, eğer emeklilik için gerekli prim gün sayısını ve çalışma senesini doldurmayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorlarsa; ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak alabilmektedir. Şöyle ki; işçi statüsünde kadın personel (4/A), 7000 prim gün sayısını bitirip, 58 yaşında emekli olabilmektedir. Aynı anda 15 sene çalışıp, 3600 prim gün sayısı olup 58 yaşında da yaş sebebiyle emekli olabilmektedir. Ancak bu çalışanın yaşı 58 yaşında emekli olabilmektedir. Aynı anda da 15 sene çalışıp, 3600 prim gün sayısı olup 58 yaşında da yaş sebebiyle emekli olabilmektedir.

Fakat bu çalışanın yaşı 58 olmasına rağmen ödediği primler toplamı 3000 gün ise ve çalışma sene de 10 sene ise emekli olup, maaş almaya hak kazanamadığından SGK’ya başvuru yapıp, o güne kadar ödediği primleri iade alabilmektedir. Bir başka söyleme tarzıyla toplu ödeme alabilmektedir.

SİGORTALI ÇALIŞAN OLMAMANIZ GEREKMEKTEDİR

Peki, bu primler ne zaman iade alınabilmektedir? İnsanlardan gelen sorular arasında, çalışma hayatına başlayalı daha 10 yıl, 30 yada 40 yaşında çalışanlar bile “primler iade alabilir miyim?” diye sormaktadır. Ya da yaşı 45 2 senelik prim iade hakkı olup olmadığını sormaktadır. Cevaplamak gerekirse prim iadesi hakkından yararlanabilmek için emeklilik yaşını bitirmek gerekmektedir. Bu da kadınlar için 58, erkekler için 60 şeklindedir. Yani 30 yaşında, 40 yaşında prim iadesi alamazsınız kadın çalışan iseniz 58 yaşında, erkek personel iseniz ise 60 yaşında prim iadesi için SGK’ya başvuruda bulunabilirsiniz. Yalnızca bu yeterli olmayacaktır. Prim iadesi alabilmeniz için; bir işyerinde sigortalı olarak çalışmıyor olmanız, BAĞ-KUR olup da kendi işinde çalışmıyor olmanız da gerekmektedir.
 
 
 
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR