Milyonlarca Kişiy SGK'dan Büyük Müjde! Toplu Para Ödemesi Yapılacak! Geç Kalmayın

2008 Yılı öncesindeki işveren ya da SGK’ lının kendi ödediği primler geri alınabiliyor. SGK Toplu Ödeme adı verilen bu sistem, emekli olabilmek için gerekli şartların hepsini tamamlayan SGK’ lıların toplu ödemeyle primlerini geri alabilmesi sağlanıyor.

Milyonlarca Kişiy SGK'dan Büyük Müjde! Toplu Para Ödemesi Yapılacak! Geç Kalmayın
Yayın Tarihi: 6.09.2020 12:36:00

2008 Yılı öncesindeki işveren ya da SGK’ lının kendi ödediği primler geri alınabiliyor. SGK Toplu Ödeme adı verilen bu sistem, emekli olabilmek için gerekli şartların hepsini tamamlayan SGK’ lıların toplu ödemeyle primlerini geri alabilmesi sağlanıyor. Elbette bu toplu geri ödemenin belirli koşulların sağlanması durumunda alınabilmesi mümkün olabiliyor. Bu şartların neler olduğu ve SGK Toplu Ödeme sisteminin nasıl çalıştığı hakkında ki ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SGK Toplu Prim Ödemesi Nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Sistemimiz üzerinde gerçekleştirilen devrim niteliğinde düzenlemeler nedeniyle, emekli olmak ve emekli olma şartlarını yerine getirebilmek giderek güçleşiyor. Günümüze kadar milyonlar düzeyinde SGK’ lı bulunuyorken, bunların bir kısmı, gerekli şartları yerine getiremediği için emekli olamıyor. SGK, Bağ-kur gibi tüm sistemlerin prim ödeyen üyelerinin, emekli olabilmeleri için çalışma yılı, ödenmiş prim gün sayısı ve belirli yaş kıstaslarına uymaları gerekiyor. Her çalışan Sosyal Güvenlik Sisteminden bir gün emekli olabilmek amacıyla yoğun çaba gösteriyor. Bununla birlikte özellikle prim gün sayılarının yükselmesi ve yaş kıstasının sağlanması konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor ve bazı kişiler prim gün sayılarını tamamlayamadığı için yaşı gelmiş olsa bile emekli olamıyor. Prim gün sayısını SGK’ nın aradığı şartlarda yerine getiremeyen ancak yıllarca prim ödemiş kişiler, bu primlerin boşa gitmesinden yana da dertleniyor. SGK Toplu Ödeme Sistemi, bu koşullardaki üyelerine, ödenmiş tüm primlerini toplu bir şekilde iade ediyor. SGK’ dan Toplu Ödeme alabilmek için, aşağıda ayrıntılarıyla anlattığımız şartlara sahip olmanız gerekiyor.

SGK’ ya Ödenmiş Sigorta Primlerinin İadesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle SGK’ nın çalışma yılı ve emekli olma yaşı kıstaslarını yerine getirmiş olmak gerekiyor. Bu kıstasların yerine gelmesi ancak prim gün sayısının yeterli olmaması nedeniyle emekli olamayan SGK’ lılar, resmi başvuru yaparak, ödenmiş tüm SGK primlerini toplu ödeme olarak alabiliyor. Bunun için başvuruları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapmaları gerekiyor. Aynı hak Bağ-kur’ lu üyeler içinde geçerli. Bağ-Kur sistemiyle sigorta primi yatıranlar, kendi veya işverenlerinin ödediği tüm primleri iade alabiliyor. Burada ki tek koşul 2008 yılından önceki ödenmiş primler olarak öne çıkıyor. Kendi ismine çalışan Bağ-Kur’ lular tarih şartı aranmadan prim iadelerini isteyebiliyorlar. Bu sistemde Bağ-Kur’ lulara prim eksiklerini tamamlayabilmeleri için borçlanma hakkı da tanınıyor. Ancak borçlanma yoluyla prim gün sayısı yine de tamamlanamamışsa ve böyle bir durumda prim iadesi talebi olursa, geriye yönelik hizmet borçlanmasının ödenmiş kısımları iade edilmiyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında ödenen primlerin ise hiçbir koşulda iadesi mümkün değil. Ayrıca SGK üyesi olarak çalışan kişilerin emekli olmadan önce vefat etmesi durumunda da toplu prim ödemesi talep edilmesi söz konusudur. Vefat eden kişin hak sahipleri, kişinin yerine SGK’ dan toplu ödeme talebinde bulunabiliyor. Ancak bu kişiden hak sahibi olanlara Dul ya da Yetim aylığı bağlanamıyor.

Engelli ve Malulen Emeklilik Bu Sistemden Nasıl Etkileniyor?

Çeşitli sebeplerle sağlık sorunları yaşayan SGK üyelerinin, nasıl malulen emekli olabileceğine dair pek çok sorusu oluyor. Sosyal Güvenlik Sistemimizde, engelli ve malulen emeklilik koşulları net olarak belirlenmiştir. Bu tür durumlar için belirlenmiş olan Malulen Emeklilik ve Engelli Hakkıyla Emeklilik sistemleri bulunuyor. Bu iki sistem birbirine yakın gibi görünse de, aralarında çeşitli farklar bulunuyor. Malulen emekli olabilmek için, yaşanan sağlık sorunu nedeniyle en az % 60 oranında işgücü kaybının oluşması gerekiyor. Bunun belirlenmesi için SGK İl merkezlerine başvurulması ve yönlendirildikleri yetkilendirilmiş hastaneler aracılığıyla rapor alınması gerekiyor.
 
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR