Milyonları ilgilendiren zam açıklaması sonunda geldi!

Asgari ücret alarak hayatını sürdüren milyonlarca vatandaşın aldıkları paralardan kesilen vergi dilimi oranı 15 yerine 20 üzerinden vergi hesaplaması yapılmaya başlanacak. Vergideki zam miktarı, normalde net miktarda da azalmaya sebep olabilecektir. Fakat asgari ücretteki bu düşüşe devlet izin

Milyonları ilgilendiren zam açıklaması sonunda geldi!
Yayın Tarihi: 15.09.2020 15:36:00

Asgari ücret alarak hayatını sürdüren milyonlarca vatandaşın aldıkları paralardan kesilen vergi dilimi oranı 15 yerine 20 üzerinden vergi hesaplaması yapılmaya başlanacak. Vergideki zam miktarı, normalde net miktarda da azalmaya sebep olabilecektir. Fakat asgari ücretteki bu düşüşe devlet izin vermeyecek işte ayrıntılar…

Eylül ayıyla beraber yapılan hesaplama değişecektir. Asgari ücretle çalışan personellerin bordrosunda ilk sekiz ay yüzde 15 düzeyinde kazanç vergisi kesilirken bu ay yüzde 20 düzeyinde bir vergi hesaplaması yapılacaktır. Eylül ayı içerisindeki bordrosundaki gelirin bir kısmı yüzde 15’den, bir kısmı yüzde 20 düzeyinde bir rakamdan kesilecek. Vergideki zam miktarı, normalde net gelirde de düşüşe sebep olmaktadır. Fakat asgari ücretli çalışan personeller için bu vergi yükselişin net maaştaki düşüşüne devlet elini atacak. Asgari ücretli personellerin net gelirinin yıl boyu aynı düzeyde kalmasını sağlayacaklardır.
Vergideki yükseliş miktarı, normal sabit ücrette de azalmaya sebep olmaktadır. Fakat asgari ücretli personelin bu vergi yükselişin net gelirde azalmaya sebep olmaktadır. Bu konuya devlet düzenleme yapacak. Asgari ücretli çalışanların kazandıkları paranın sene boyunca aynı düzeyde kalmasını sağlayacaklar. AGİ’deki yükselişten dolayı işverene yük olmuyor. İşverenin personele vereceği AGİ’yi kendi vereceği vergiden düşmektedir. İlk sekiz ayda personelin bordrosunda yüzde 15 düzeyinde 375,23 lira vergi alındı. Eylül ayında vergi 400,93 liraya yükselecek. Asgari ücretli personelin son üç ayda aldığı bordrosuna ise 500,31 lira kazanç vergisi tahsis edecek. Ancak hiçbir şekilde asgari ücretle çalışan kişinin aylık maaşı 2 bin 324 liranın altına düşmeyecek.

KÇÖ ALAN KİŞİLER AGİ ALAMAYACAK

İşvereni tarafınca çalışanına ödediği AGİ ödemesi uygulanabilmesi için personelin bordrosunda kazanç vergisi görünmesi gerekmektedir. Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alan personeller kazanç vergisi alınmadığından bu personellere AGİ ödemese mümkün olmamaktadır. Zaten personelleri KÇÖ ödemesi ile de işverenleri değiş İŞKUR tarafından ödenmektedir.


AGİ’Yİ KİMLER ALAMAZ

Bu şartlara uymayan kişiler Asgari Geçim İndirimi (AGİ) alamayacaklar.
a) Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar.
b) Özel hizmetlerde çalışan şoförler.
c) Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri.
d) Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar.
e) Gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması sebebiyle, Danıştay'ın müspet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.
• Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.
• Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler. (İkametgahı Türkiye'de olmayan ve bir takvim yılında 6 aydan az süre ile Türkiye'de ikamet edenler)
• Başka bir kanun hükmü (3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu, 4490 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu vb.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar yararlanamazlar.

EŞ VE ÇOCUK DESTEĞİ MAAŞI NE KADAR YÜKSELTİYOR?

Asgari ücretlinin AGİ miktarı göz önüne alınırsa net asgari ücret 2.324 lira olarak hesaplanmaktadır. Eşi çalışmayan ve çocuklarından dolayı AGİ miktarı da yükselmektedir. Bu nedenle eş ve çocuktan alınan ödeme de en fazla 154,50 liraya kadar (AGİ kaynaklı) daha fazla ayarlanmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR