Öğrencilerin Kabusu Oldular! ZOOM’dan Siber Sapık Saldırısı

Zoom programına öğrenci isimleriyle dahil olan siber sapıklar cinsel içerikli videolar ve sesler gönderip küfür ederek öğretmenlerin ve öğrencilerin ders işlemesine izin vermiyor.  MEB'den konu ile alakalı açıklama geldi.

Öğrencilerin Kabusu Oldular! ZOOM’dan Siber Sapık Saldırısı
Yayın Tarihi: 4.12.2020 19:29:00

Türkiye'nin dijital eğitim platformu EBA'ya rağmen öğrenciler ve öğretmenlerin ders işlemek için buluştuğu zoom programına öğrenci isimleriyle dahil olan siber sapıklar cinsel içerikli videolar ve sesler gönderip küfür ederek öğretmenlerin ve öğrencilerin ders işlemesine izin vermiyor.  MEB'den konu ile alakalı açıklama geldi.


SİBER SAPIKLAR RAHATSIZ EDİCİ HAREKETLERİYLE DERSE DAHİL OLUYORLAR


Koronavirüs ile mücadele kapsamında evlerinde uzaktan eğitim alan öğrenciler şimdi de siber sapıkla mücadele ediyor. Türkiye'nin dijital eğitim platformu EBA'ya rağmen öğrenciler ve öğretmenlerin ders işlemek için buluştuğu zoom programına öğrenci isimleriyle dahil olan siber sapıklar öğrencilerin eğitim almalarına izin vermiyor.

Bursa'da okullar açıldığından bu yana dijital sapıklar yüzünden ders işleyemeyen okulun öğrencileri, öğretmenleri ve veliler Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e kadar şikayet etmelerine rağmen sapıkların önüne geçilemediğinden dert yandı. Öğretmenler ile öğrenciler arasında iletişim kurmak üzere kurulan Türkiye'nin dijital eğitim platformu EBA üzerinden ders işlemek için zoom programına dahil olan öğretmenler ve öğrenciler okulların açılmasından bu yana dijital sapıkların türlü hakaret ve cinsel içerikli hareketlerine maruz kalıyor.

Öğrencilerin isimlerini kullanarak programa katılan sapıklar öğretmen ve öğrencilere ağza alınmayacak küfürler ederken, cinsel içerikli videolar izletiyor. Daha çok 6'ncı sınıfların derslerine dahil olan sapıkların ilk zamanlar şarkı dinlettiklerini belirten veliler ve öğretmenler, son iki haftadır sapıkların çeşitli küfürler edip cinsel içerikli videolar izlettiklerini belirttiler. Yaşanan şok edici olayın ardından öğretmenler ve velilerin yine aynı program üzerinden yaptıkları bilgilendirme toplantısına da dahil olan siber zorbaların, öğretmen ve velilere siber polis olduklarını söyleyip türlü hakaretlerde bulundular. Veliler, hoş olmayan bu duruma bir an evvel çare bulunmasını istedi.


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN KONUYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME GELDİ



Milli Eğitim Bakanlığınca, öğretmenlerin cep telefonlarına gönderilen kısa mesaj ile EBA canlı harici derslerde siber saldırılardan korunmak için hatırlatmaların yer aldığı bilgilendirme yapıldı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında uzaktan eğitim faaliyetlerinin EBA TV kanalları, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) İnternet Platformu ve EBA canlı ders sistemi aracılığıyla yürütüldüğü anlatılan bilgilendirmede, öğrencilerin kendi sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle ders yapabilmesine olanak sağlayan EBA canlı ders özelliğinin uzaktan eğitim için özel olarak geliştirilerek kısa zamanda devreye alındığı bildirildi.

Okul öncesi eğitimden 12. sınıfa kadar tüm sınıf seviyelerinin haftalık ders saatlerinin tamamını uzaktan eğitim ile yapması ve öğrenme eksikliği oluşmaması amacıyla harici canlı ders özelliğinin de ayrıca yayına alındığı söylenen bilgilendirmede, "Harici canlı dersler esnasında kamuoyuna da yansıyan siber saldırılara maruz kalınmaması için öğretmenlerimizin dikkate alması gereken hususları, yeniden hatırlatmak isteriz." ifadesine yer verildi.


BEKLEME ODASI ÖZELLİĞİYLE ÖĞRETMENLER CANLI DERSE KATILACAK OLAN ÖĞRENCİLERİ KONTROL EDECEK


Bilgilendirmede, öğretmenlere şu hatırlatmalar yapıldı:

"Öğretmenlerimizin her ders için farklı ID ve şifre kullanmaları, daha önce çeşitli iletişim kanallarından paylaşılmış olan canlı ders bilgilerini geçersiz kılacaktır. Öğretmenlerimiz, dersleri oluştururken bekleme odası özelliğini aktive ederek derse katılacak olan öğrencileri kontrol edip böylece sahte kimlikle derse girmeye çalışan şahısların ders ortamına katılmalarını engelleyebileceklerdir.

Ayrıca öğretmenlerimizin, ders başlarken öğrencilerin isim değiştirmelerine olanak sağlayan özelliği devre dışı bırakmaları, böylelikle gerçek kimlikleriyle derse giren öğrencilerin sonradan bu bilgileri değiştirmelerine engel olacaktır."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR