Prof. Dr. Necmettin Ünal’dan Sert Çıkış: Öyle Bir Tercih Lüksümüz Yok

Koronavirüs aşısı ne kadar etkili? Aşı mutlaka uygulanmalı mı? Prof. Dr. Necmettin Ünal’dan çarpıcı açıklamalar…

Prof. Dr. Necmettin Ünal’dan Sert Çıkış: Öyle Bir Tercih Lüksümüz Yok
Yayın Tarihi: 2.12.2020 12:18:00

Ankara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" diye konuştu.

BioNTech’in ABD’li Pfizer ile işbirliğinde geliştirdiği Covid-19 aşısının Türkiye’deki çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı güvenliği ve tercihi tartışmalarını değerlendirdi.

Pro. Dr. Ünal, “Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. 2021 yılında üretileceği belirtilen aşıların, dünya ihtiyacını karşılayabilme olasılığı yok. 20 milyon Çin aşısı geldi, iki dozda 10 milyon kişiyi aşıladınız; 25 milyon da BioNTech aşısı geldi, 12,5 milyon kişiyi aşıladınız. Toplam 22,5 milyon kişiyi aşıladınız, bu salgını kontrol etmeye yetecek sayı değil; ama bu Türkiye’ye çok ciddi salgında frene basmayı sağlayacak sayı. O aşı, bu aşı, şu aşı tartışmasına girecek lükse sahip değiliz. Gelen aşılar uygun uluslararası şartlarda üretilmişse, bütün sonuçlar şeffaflığı ile dünya ile paylaşılmışsa, etkinlik potansiyeli yüzde 50’nin üzerindeyse ne bulursanız o aşıyı uygulamanızı öneriyorum. Bu aşılardan hangisini olursak olalım etki süresi ile ilgili bilgi yok. Tahminen 6 ay ile 1 sene olacağı düşünülüyor” dedi.


AŞININ ETKİSİ NE KADAR SÜRER



Prof. Dr. Ünal, toplumda aşılanmayanlar ile ilgili bir önlem alınması gerekip gerekmediğine ilişkin açıklamasını, “Burada hassas bir konu var; diyelim ki yeterli aşı geldi yüzde 70’i aşıladık. Diyelim ki İngiltere, Almanya bunu yapamadı, siz bunu yapamayan ülkeler ile gidiş gelişinizi devam ettirirseniz o hastalık bir gün size yine gelecektir. Çünkü bu aşıların bizi ne kadar koruyacağını süre olarak bilmiyoruz. Dolayısıyla bütün vatandaşlarınıza aşı yapsanız bile diğer ülkeler bunu yapmadığı sürece o aşının süresi bittikten sonra o ülkelerden size hastalık gelecek ve aynı salgını yeniden başlatabilecek. Bu durumda iki çözüm ortaya çıkıyor. Bir, o ülkelere sınırlarınızı kapatırsınız ikinci çözüm de etkisi biten kişilerde aşıyı tekrar edersiniz.” şeklinde iade etti.


“AŞI İSTEMEYENLER KADERLERİNE RAZI OLUR”


Prof. Dr. Ünal, aşı yaptırmak istemeyenler için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ilişkin şunları ifade etti:

“Bir kısım vatandaşlarımız, ‘Hocam aşı ile ilgili veriler açıklanmadı, ne kadar yan etki oluşturduğu, bunların ciddi olup olmadığını bilmiyoruz, bu yüzden şu an da aşıya ‘hayır’ diyorum. Ama bu veriler açıklanınca evet diyeceğim’ diyor. Bir grup vatandaş da, ‘ben tedbirliyim, biraz sağa sola yapsınlar ondan sonra yaptırım’ diyor. Sağa sola yapıldığında aşı bitecek, aşı olamayacaklar. Üçüncü bir grup var ki kontrol edilmesi gerekenler onlar; aşı karşıtları. Aşı ile ilgili çalışmalarda tabii ki tamamen sonuçlar açıklanmadı; ama ön açıklamalar ciddi kanıt düzeyine sahip. Geldiğimiz noktada aşıya bazı nedenler ile geçici olarak ‘hayır’ diyenler bir de aşı karşıtı olanlar var. Şu anda bunu düşünebilecek durumda değiliz. Aşı isteyenler aşılanır, aşı istemeyenler de kaderlerine razı olur.”
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR