SGK Erken Emeklilik Müjdesini Verdi! 5 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz

Erken emekli olabilmek için sigorta primi gibi belli başlı koşullar mevcuttur. Bu koşulları sağlayan vatandaşlar 5 yıl erkenden emekli olabilme imkanına kavuşuyor. Erken emeklilik bütün vatandaşların en büyük hayali. Belirlenen bazı koşulları taşıyan kişiler ise erken emekli olma fırsatını yakalıyor

SGK Erken Emeklilik Müjdesini Verdi! 5 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz
Yayın Tarihi: 15.10.2020 22:00:00

Erken emekli olabilmek için sigorta primi gibi belli başlı koşullar mevcuttur. Bu koşulları sağlayan vatandaşlar 5 yıl erkenden emekli olabilme imkanına kavuşuyor. Erken emeklilik bütün vatandaşların en büyük hayali. Belirlenen bazı koşulları taşıyan kişiler ise erken emekli olma fırsatını yakalıyor. Bir iş kolunda SGK'ya bağlı olarak hizmet veren anneler, 3 doğuma kadar borçlanma yaparak 2160 prim günü kazanabiliyorlar. Bir takım şartları taşıyanlara 5 yıl erken emeklilik müjdesi SGK'dan geldi! Detaylar haberimizde sizlerle...

%60 oranında işgücü kaybı yaşayan çalışanlar yaş beklemeden malulen emeklilik hakkı kazanıyorlar. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim günü ve %60 oranında iş gücü kaybı olduğuna dair rapor yeterlidir. Bu kapsamda yaşa takılmadan erken emekli olmak 2020 tarihi için mümkün çalışma alanına göre farklı göstermek şartıyla birlikte erken emeklilik fırsatına kavuşabilirsiniz. İlk defa 1 Ekim 2008 tarihi sonrası sigortalı olan engelli vatandaşlarda çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabiliyorlar. Bakıma muhtaç çocuğu bulunan kişiler de erken emekli olabiliyor. 2008 tarihinden sonra 1000 gün primi olan bir anne 1250 gün prim ödemesi yapmış sayılıyor.

ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ GELDİ

Erken emekli olabilmek için primlerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Erken emeklilik koşullarından biri de yıpranma. 5 yıla kadar erken emekli olabilirsiniz. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memurlar için ek prim hakkı sağlanıyor. Anneler için de doğum borçlanmasıyla birlikte erken emeklilik mümkün oluyor. Doğumdan önce sigortası gerçekleştirilen anneler primlerinin ödemesini yaparak emekli olmaya hak kazanıyorlar. Bu husus en fazla 3 çocuk için geçerlidir. Her çocukta 2 yıl olan bu hak 2160 gün prim kazanma fırsatı sunuyor.

YAŞA TAKILMADAN EMEKLİLİK

Bakıma muhtaç çocuğu bulunan kişilerde erken emekli olabiliyor. 2008 tarihinden sonra 1000 gün primi olan bir anne 1250 gün prim ödemiş kabul ediliyor. 1250 günlük haklarla birlikte erken emeklilik meydana geliyor. Çalışan kişiler %60 oranında iş gücü kaybıyla karşılaşırsa malulen emekliliği gerçekleştirebiliyorlar.

10 Yıl sigorta 1200 gün primi en az %60 oranında iş kaybı bulunan kişiler malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler. İlk defa 1 Ekim 2008 tarihi sonrası sigortalı olan engelli vatandaşlarda çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabiliyorlar.


MALULEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN 10 YILLIK SİGORTALILIK SÜRESİ YETERLİ!

%60 oranında bir iş gücü kaybıyla karşı karşıya kalan kişiler yaş beklemeksizin malulen emekli olabiliyorlar. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim günü sayısı ve %60 oranında işgücü kaybı raporu emekli olmak için yeterlidir.

Bir diğer seçenek ise 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında sigortalı olan engelli vatandaşlar %50 ile 59 arasında çalışma gücü kaybı yaşayan kişiler için 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 gün ile emekli olma fırsatı mevcut. %40 ile 49 arasında olan kişiler ise 4100 prim günü sayısı ve 18 yıllık sigortalılık süresi ile emekliliğini gerçekleştirebiliyor.

KADINLAR DOĞUM BORÇLANMASINI NASIL YAPABİLİR?

- İster SSK'lı çalışanlar, ister Bağ-Kur'lu çalışanlar, isterse de memur statüsünden çalışan bütün kadınlar doğum borçlanması imkanından faydalanabiliyor.
- Doğum gerçekleştiren kadının, doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması gereklidir.
- Sigortalı olunan dönemden önce gerçekleştirilen doğumlar için borçlanma imkanı bulunmamaktadır.
- Doğumdan önce ki 8 haftalık süre ile çoğul gebelik durumunda da 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışılması halinde ve doğum sonrası süre dahil toplam 2 yıllık süre borçlanılabilir.
- Bir doğum için borçlanılacak olan süre 720 gün oluyor.
- En fazla 3 doğum için borçlanma imkanından faydalanılıyor. Bu sayede ikişer yıllık sürelerle beraberinde toplam borçlanma süresi 6 yıl oluyor.
- 3 çocuk için borçlanma gerçekleştirecek bir kişinin, toplam 2160 (720*3) güne kadar borçlanma imkanı söz konusu oluyor.
- Doğum gerçekleştirdikten sonra çalışanın adına yatırılan prim süreleri borçlanma hususunda dikkate alınmıyor.
- Doğum borçlanmasında bilinmesi gereken en önemli madde, emeklilik için gereken prim gün sayısına olan katkısı olmaktadır. Yoksa doğum borçlanması emeklilik yaşını erkene çekmiyor. Yalnızca emeklilik için gereken prim gün sayısını düşürür.

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN GEREKEN KOŞULLAR NELER?

- Erkekler, er ve erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçen sürelerini emeklilik için borçlanabiliyor.
- Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar gerçekleştirilebiliyor.
- Askerlik borçlanması, emeklilik için gereken prim gün sayısını yükseltiyor. Örneğin, emeklilik için gereken yaş ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan erkek çalışanların, çalıştığı süre emekliliğine yetmiyor ise askerlik borçlanması gerçekleştirerek bu süreyi tamamlayabiliyor.
- Emekli olmasına bir sene kalan bir çalışan, bu süreyi çalışarak geçirmek yerine askerlik süresini borçlanabiliyor.
- Askerlik borçlanması çalışmaya başlamadan öncesi için de gerçekleştirilebilir. İlk sigorta girişi 2000 tarihinde olan biri, askerliğini 1999 yılında yapmış ise, askerliğini borçlanması durumunda emeklilik yaşını da erkene çekebiliyor. Eğer bir senelik borçlanma gerçekleştirilirse, emeklilik yaşını da bir yaş önceye çeker ve 60 yaşında emekli olunacak ise 59 yaşında emekliliğini gerçekleştirebilir. Askerlik öncesi sigortalı olan kişiler bu durumdan faydalanamıyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR