SGK girişi olan herkes bu evrakı gönderirlerse hemen geri ödemesiz 2 bin 300 TL alıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak çalışan ve vefat eden vatandaşlarımız yakınları için destek ödemesi sağlanıyor. Bu destek ödemesi yaklaşık 2 bin 300 TL civarında yapılmaktadır. Ancak bu ödemenin yapılabilmesi için en önemli unsur vefat eden kişinin birinci dereceden yakını olmak

SGK girişi olan herkes bu evrakı gönderirlerse hemen geri ödemesiz 2 bin 300 TL alıyor
Yayın Tarihi: 15.09.2020 20:27:00

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak çalışan ve vefat eden vatandaşlarımız yakınları için destek ödemesi sağlanıyor. Bu destek ödemesi yaklaşık 2 bin 300 TL civarında yapılmaktadır. Ancak bu ödemenin yapılabilmesi için en önemli unsur vefat eden kişinin birinci dereceden yakını olmak gerekmektedir. Ayrıca kişi vefat etmeden önce beyan vermesi durumunda beyan ettiği kişi bu ödemeden faydalanma hakkına sahip olabilmektedir. Cenaze yardım parası olarak adlandırılan bu ödenek hakkında detaylı bilgileri haber adresimizden öğrenebilirsiniz…

Cenaze yardımından yararlanmak için vefat eden sigortalının birinci dereceden yakını Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapması gerekmektedir. Bu yardım yalnızca birinci dereceden yakınını verilmektedir. Böylelikle cenaze yardımında eş ve çocuklara verilmesinin yanı sıra eşi ve çocuğu bulunmuyor ise anne ya da babaya verilmektedir. Eğer vefat eden bireyin anne ya da babası da yok ise cenazeyi kaldıran kişiye 2 bin 300 TL ödeme fırsatı sunulmaktadır. Cenaze yardımı alabilmek için öncelikle bireyler veraset ilanı vermesi önemli unsurlar arasında bulunuyor. Veraset ilanı için vefat eden kişinin nüfus kayıt örneğini Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim etmesi öncelikler arasında bulunmaktadır.

CENAZE YARDIMI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?


Cenaze yardımından faydalanmak için gerekli olan şartlara uyum sağlamak gerekmektedir. Öncelikle vefat eden kişi sigortalı bir işte çalışması ve parayı alacak kişinin birinci dereceden yakını olması gerekmektedir. Ayrıca vefat eden kişi daha önceden beyan vermiş ise o kişi bu paradan faydalanabilmektedir. Vefat eden kişinin masraflarının kim tarafında karşılandığına dair belge düzenlenmesi de diğer unsurlar arasında bulunuyor. Bu doğrultu da belgeyi muhtar tarafından onaylatarak cenaze yardım başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz.
Cenaze parası kişinin bağlı olduğu sigorta grubuna göre farklılık gösterebilmektedir. SSK ve BAĞ-KUR’u olarak çalışan vatandaşlarımız vefat etmesi durumunda 2020 yılında cenaze ücreti için ödenecek en düşük tutar 715 TL olarak belirlenmiştir. Emekli Sandığı ile emekli olunduktan sonra ya da çalışırken vefat eden kişilerin yakınları için en fazla ödenen miktar ise 2 bin 300 TL olarak belirlenmiştir.

CENAZE YARDIMINDAN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Cenaze yardımı günümüzde en çok rağbet gören yardımlar arasında bulunmaktadır. Cenaze yardımı Sosyal güvenlik kurumu tarafından sigortalı olarak çalışan ve herhangi bir sebepten ötürü vefat eden vatandaşlarımızın birinci dereceden yakınlarına ödenen yardım ücreti olarak bilinmektedir. Ancak bu yardımdan faydalanmak için öncelikle vefat eden kişinin birinci dereceden yakını olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda eğer kişi vefat etmeden önce beyanda bulunmuş ise beyanda bulunduğu kişi bu yardımdan yararlanma olanağına sahip olabilmektedir.  Aynı zamanda yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşlarımızın vefat etmesi durumunda da yakınları bu fırsattan yararlanabilmektedir. Ancak vefat eden kişi dul ya da yetim aylığından yararlanıyor ise yakınları bu fırsattan faydalanamayacağını söyleyebiliriz. Cenaze yardımı almak için öncelikle herhangi bir SGK kaynaklı herhangi bir yardım desteğinden aylık olarak sahip olmaması gerekmektedir. Vefat eden kişi öncelikle 360 gün sigorta primini doldurması da önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Cenaze parasını alabilmeniz için üzerinden maksimum 5 yıl geçmemiş olması gerekmektedir. Bu doğrultuda vefat eden kişilerin vefat tarihinden eğer 5 yıl geçmiş ise bu fırsattan yararlanamamaktadır. Ancak 5 yıl içerisinde bu yardımdan faydalanma olanağına sahip olabilirsiniz.
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR