SGK'dan Erken Emeklilik Müjdesi! Yaş Şartını Tamamlamadan Erken Emekli Olabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilik bekleyenlere büyük müjde! SGK, sağlık sorunları nedeniyle çalışma hayatlarına devam edemeyecek durumda olan çalışanlara emeklilik hakkı konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor.

SGK'dan Erken Emeklilik Müjdesi! Yaş Şartını Tamamlamadan Erken Emekli Olabilirsiniz
Yayın Tarihi: 4.08.2020 15:40:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilik bekleyenlere büyük müjde! SGK, sağlık sorunları nedeniyle çalışma hayatlarına devam edemeyecek durumda olan çalışanlara emeklilik hakkı konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Mevzuatta yer alan hastalıklara sahip olup, yeterli prim ve gün şartlarıyla yaş şartını sağlayamayan vatandaşlar, erken emeklilik hakkı kazanabiliyor. Peki hangi hastalıklar erken emeklilik hakkı veriyor? BU hastalıkları bulunan çalışanlarda aranan diğer koşullar neler? Detaylar haberimizde sizlerle...

Emeklilik için prim ödeyen ve emeklilik hakkına kavuşma yolunda adımlar atan çalışanlar, çalışma hayatlarının bir bölümünde yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle bu hakkı elde edemiyor olabilir. SGK Mevzuatı, bazı hastalıkları bulunan vatandaşlara belirli şartlarla yaş şartına tabi olmaksızın erken emeklilik imkanı getirmektedir. Malulen erken emeklilik olarak bilinen bu yöntemle yaş şartını tamamlamadan emeklilik hakkı kazanılabiliyor. Ancak malulen emeklilik için de bir takım şartlar aranıyor.

SGK'DAN EMEKLİLİK BEKLEYENLERE ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Malulen emeklilik için bir takım şartlar arıyor. Buna göre, malulen emekli olmak isteyen bir vatandaş prim ve gün şartlarını tamamlaması gerekiyor. Ayrıca Malulen emeklilikte yaş şartı aranmıyor. SGK'ya 1800 prim ödeme gün sayısı şartını tamamlayan çalışanlar yahut da 5 yıl himet süresini sağlayarak 5 yıl boyunca sigortalı olarak çalışanlar malulen emeklilik imkanından faydalanabiliyor. Bir diğer şart ise (en önemli şart) iş kaybı oranıdır. Çalışanın malulen emekli edilebilmesi için, emekliliğine neden olacak hastalığı çalışma hayatına başladıktan sonra ortaya çıkması ve çalışanın %60 oranında işgücü kaybı yaşaması gerekmektedir.

HANGİ HASTALIKLAR ERKEN EMEKLİ EDER?

"Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri) Diğer Hastalıklar Akciğer nakli, Tüberküloz, AIDS Beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Serebral palsi,  Kalp kapak hastalıkları, Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, Şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, Anemi, , Multiple Skleroz (MS),  Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), Kol, bacak gibi organ kaybı, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli Kalp yetmezliği, Solunum sistemi hastalıkları,  Kalp nakli, Böbrek nakli, Epilepsi, Demans."

Yukarıda yer verilen hastalıkları bulunan çalışanlar, yukarıda yer verilen şartları da barındırmaları halinde erken emeklilik imkanından faydalanabilmektedirler. Malulen emeklilik için ilgili belgelerle SGK il-ilçe müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR