Sigortalı çalışanların dikkatine: SGK bu ödemeleri yapmak için başvuruları bekliyor!

Sigortalı çalışan vatandaşlarımızın dikkatine bir duyuru yayınlandı. Bu duyuruya göre milyonlarca vatandaşımız Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaktadır ancak herkes istediği zaman emekli olamıyor.

Sigortalı çalışanların dikkatine: SGK bu ödemeleri yapmak için başvuruları bekliyor!
Yayın Tarihi: 19.06.2020 15:47:00

Sigortalı çalışan vatandaşlarımızın dikkatine bir duyuru yayınlandı. Bu duyuruya göre milyonlarca vatandaşımız Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaktadır ancak herkes istediği zaman emekli olamıyor. Emekli olamayan vatandaşlarımızın ise uzun süre sigortalı çalışmasına rağmen herhangi bir şekilde ödeme alamaması üzerine yeni bir düzenleme yapıldı. Bundan böyle tüm sigortalı çalışan vatandaşlarımız için bu yeni düzenleme geçerli olacak. Fazladan prim ödemesi yapanlar, uzun senelerce çalışıp herhangi bir emeklilik şartını tamamlayamadığı için emekli olamayanlar ve yaşamını yitirmiş olan kişilerin çocuğu, eşi, annesi veya babası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu yapacağı ödemeden yararlanabilmesi sağlanıyor. İşte tüm ayrıntılar…

Uzun seneler boyunca sigortalı bir şekilde çalıştıktan sonra herhangi bir emeklilik şartının tamamlanmaması üzerine emekli olamayan vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bu zamana kadar ödedikleri tüm sigorta primlerini iade alma hakkı verildi. Bu verilen hak ile beraber milyonlarca vatandaşımızın bu zamana kadar ödedikleri tüm sigorta primlerini iade alabilme şansı tanınmış durumda. Eğer uzun yıllar boyunca sigortalı bir şekilde çalıştıktan sonra herhangi bir emeklilik şartını tamamlayamıyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tüm sigorta primlerinizi iade alabilirsiniz. Ayrıca emekli olamadan vefat etmiş kişilerin birinci derece yakınları vefat eden kişinin bu zamana kadar yaptığı tüm sigorta prim ödemelerini tek seferde iade alabilir. Ancak önemli olan bir nokta, eğer uzun seneler boyunca çalışmış olan kişi başvuru yapmazsa iade ödemelerini alamıyor. Aynı şekilde vefat etmiş kişinin birinci derece yakınları gerekli başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapmazsa prim ödemelerini iade alamıyor. O nedenle kişilerin ilk aşamada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başvuru yapması gerekmektedir. İşte tüm ayrıntılar…

PRİM İADELERİ NEYE GÖRE YAPILIR?


Prim iade ödemelerinden yararlanabilmek için öncelikle kişinin uzun seneler boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı bir şekilde sigorta prim ödemelerini yapmış olması gerekmektedir. Prim geri ödeme taleplerinden biri prime esas kazanç tavanını aşmış bulunan SGK primleri ve işsizlik sigortası primlerine yöneliktir. Kişinin çalıştığı süreler içerisinde SGK’ya yatırılan primler esas kazanç üzerinden ve işçi ve işveren adına ayrı olarak yatırılmaktadır. Sadece tavan ödemeyi aşmış olan kişilerin prim iadeleri yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan hesaplamalar ve başvurular dahilinde eğer kişi tavan prim ödemesini aşabilmiş ise vefat etsin veya etmesin ancak bu şekilde prim iadesi alabilir. Tavanı aşmış bulunan kazançlar için yalnızca işçi adına yatırılan primler talebe bağlı olarak geri iade edilmektedir. SGK hesaplarına yatırılan prime esas kazançlar için alt ve üst sınır uygulaması mevcut bulunuyor. Buna göre prime esas kazanç en az brüt asgari ücret tutarı kadar olabiliyorken, en fazlası asgari ücretin en fazla 7,5 katı oluyor. O nedenle başvuru yapacak olan kişilerin mutlaka bu esas kazanç primlerini iyi hesaplaması gerekmektedir.

ÖLEN KİŞİLERİN HAK SAHİPLERİ PRİM İADESİ ALABİLİYOR MU?

Örneğim 25 yıldır çalışan babanız vefat etti, babanızı dilerseniz emekli edebilirsiniz. Eğer emekli olmak için şartları taşıyamıyor ise bu durumda da sigorta prim iadelerini isteyebilirsiniz. Sigortalı olarak çalışmış olan kişilerin ölümü sebebiyle ölüm maaşı çocuğuna veya eşine bağlanabilir. Ancak bunun için dahi ölen kişinin mutlaka belli bir prim sayısı ve gününü doldurmuş olması gerekmektedir. Prim gün sayısını doldurmadan yaşamını yitirmiş olan kişilerin yakınları başvuru yaptıkları takdirde birikmiş olan primleri SGK’dan toplu halde alabilmektedir.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR